O regulă de bază, atunci când căutăm informaţie pe Internet, este să nu luăm imediat de bun tot ce găsim, păstrând o doză de scepticism şi căutând să verificăm informaţia din mai multe surse. Asta pentru că Internetul, fiind un spaţiu eminamente virtual şi nu realitatea concretă în care trăim, este mediul ideal pentru manipulări, falsificări, propagandă şi dezinformare.
Cunosc mai multe cazuri în care, lucruri şocante, îngrozitoare şi emoţionante, nu erau deloc ceea ce păreau a fi. Mă voi opri acum doar la unul mai recent, care demonstrează cum poate fi falsificată realitatea prin manipularea informaţiei şi a imaginii.
De curând a circulat pe Facebook o fotografie şocantă în care erau prezentate zeci de cadavre carbonizate şi despre care se spunea că ar fi vorba despre creştini din Nigeria, arşi de vii de către musulmani suniţi. Textul îndemna pe cei care au văzut fotografia să trimită mesajul mai departe, pentru a-i sensibilza şi pe alţii în legătură cu această grozăvie.
Am făcut cercetări suplimentare şi am aflat că, ceea ce era prezentat ca rezultatul unui conflict de natură religioasă este de fapt o imagine de la un dezastru provocat de explozia unei cisterne care transporta petrol, în satul Sange din Congo, incident în urma căruia au murit 230 de persoane, majoritatea arse de vii.
Aşadar vedeţi cât de uşor se poate manipula realitatea în spaţiul virtual şi chiar se pot declanşa, pe fond emoţional fenomene de tip viral!
Dacă ne aducem aminte de ultima imagine de pe Facebook, care a şocat întreaga lume, postată în cadrul unei campanii lansată de UNICEF, pentru strângerea de fonduri, putem spune cu mâna pe inimă că este o imagine autentică? Putem fi siguri că acel copil din groapă este chiar mort, sau stă acolo doar pentru o şedinţă foto? Totuşi, impactul asupra publicului a fost maxim!
Pingback: Propaganda de învrăjbire a creştinilor cu musulmanii | Dan Tănăsescu