Cică „Black Friday România” fu ţeapă

By | 25 noiembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Câteva magazine online româneşti au avut ideea să importe un obicei devenit fenomen la americani, numit “The Black Friday”.

black-friday-romania

În Statele Unite ultima vineri din luna noiembrie, chiar a doua zi după sărbătoarea “Thanksgiving Day”, este declarat oficial începutul sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă. Este momentul în care se declanşează acea isterie a reducerilor, care duce la busculade la intrarea în supermarketuri, în care oamenii se calcă practic în picioare, în încercarea de a beneficia primii de chilipirurile puse la vânzare.

Au existat şi la noi astfel de mini fenomene atunci când hypermarketurile sau magazinele de firmă au făcut reduceri, dar, ca de obicei, ceea ce la ei e “cool” şi civilizat, la noi e naşpa şi mârlănie.

Firmele care au demarat azi acţiunea “Black Friday România” s-au declarat foarte mulţumite de rezultat, în presă apărând informaţia că în numai 12 ore la eMag s-ar fi vândut produse în valoare totală de 8 milioane de euro.

Cu toate astea, am avut o discuţie cu cineva pe Facebook, care are pasiunea de a urmări preţurile la diverse magazine de electronice şi electrocasnice şi am aflat că dintre toate firmele care au lansat campania, numai eMag a oferit reduceri reale, restul folosind vechea şmecherie cu afişarea unui preţ fictiv mai mare, tăiat cu un “x”, ca să lase impresia că preţul vechi era ceva mai mare decât cel actual. Din câte ştiam eu, astfel de practici înşelătoare de promoţie se sancţionează cu amendă.

Am mai găsit nişte informaţii despre asta pe Go4it.

11 păreri la “Cică „Black Friday România” fu ţeapă

  1. Alex

    1Faza cu pretul taiat se practica nu doar la „reduceri” ci in multe alte situatii in care iarasi, nu prea poti verifica daca chiar a costat mai mult acel produs. Se profita de faptul ca de regula clientii nu sunt bine informati, nu cauta pe net inainte. In magazinele IT, culmea, n-am gasit retele wlan incat sa caut de pe telefon detalii despre chinezariile care vesnic vor aparea.
    2.”Reducerile” nu se vor face la produse de calitate sau/si de firma, de exemplu Logitech, Microsoft samd nu vor face reduceri decat strategic, in cantitate foarte limitata, mai mult ca imagine. Un mouse wireless Microsoft va ajunge de la 200 la 150lei poate „la pachet” cu un laptop care are sa zicem un windows7, deci e un acord intre firme. Cum saracia de regula blocheaza rationalitatea, se pierde astfel un simt elementar-mirosul. Nu mai simtit ca pute!
    3. Cum magazinele cu reducere au camere de filmat, cineva precis se va amuza privind cum oamenii se calca intre picioare-parca sustinand „teoria darvinismului social”, nu???
    Cat de mult se poate degrada un om, de nevoie? Am vazut o coada la usa unui magazin care era inchisa, cu gardian, „promotie” la tricouri Nike, intra cate un fraier pe baza de buletin! Mi-a luat cateva secunde maxim sa-mi vad mai departe de drum cu o scarba inzecita.
    Desi categoriile care devin musterii la astfel de promotii si reduceri sunt de regula cam aceleasi, cred ca cercetarea lor e pe rol. Se va sti cu precizie (cred ca deja se stie) ce va face fiecare in conditii dure. Multi par calmi, onorabili, „domni” si „doamne” pana ajung la ocazia oportuna; vom vedea in anii urmatori ce va mai fi ramas din principii. Poate un cuvant pe hartie.
    4. In lumea in care tiranul pozeaza in victima iar victima e acuzata de terorism, in lumea in care rolurile si statutele sociale sunt cumva inversate, bisnitarul hot (firma, corporatie samd) va parea marele filantrop. Cu alte cuvinte, iti fur 100lei „pe neve” si-ti dau un leu bonus, ca sa mai vii si alta data. Acelasi rahat e si cu cardurile de fidelitate din magazinele scumpe. Adica in loc sa iei de pe un site (nu fac reclama la nici unul, tot din scarba) ceva, iei produsul de pe stoc, astfel magazinul isi va pune procentul sau de castig. Si o parte din el va deveni „bonus” sau „reducere”, doar pentru imagine.
    5. Cat despre magazinele IT, acestea ar trebui sa se desfiinteze. Sunt satul de site-uri frumos colorate, cu mii de produse. Suni si afli ca de fapt au dar prin comanda! Sunt niste „vamesi” care-si pun capacul lor, profitand ca nu toti stiu sa cumpere de pe net.

  2. Alex

    :-j Am invatat mai intai sa caut pe forumuri unde altii s-au ciocnit de una-alta. Cat despre magazine…le-as numi „de ghetou”, pentru ca suntem un mare ghetou. Sau cos de gunoi, sau „fabrica” de reciclare etc. Scanerele G3110 si 2410 de la HP le-am gasit cam in orice magazin IT, in timp ce un printer bun cu jet ajungi sa gasesti in…SH-uri:-j Produsele care apar pe aici sunt noi iar pe net abia daca gasesti ceva, poate pe-un site chinezesc.
    Traim in industria PLASTICULUI. Ce e IT inseamna 80-90%plastic, vreo 5-10%placaj (pertinax prost, nu steclotextolit, ca ala e scump, nu-i pentru melteni ca noi), si 2-5% SMD-uri, adica siliciu, ceva aur. Platim carcase din plastic cu ceva tehnologie de 2 lei in ele:) De la gadget-uri pana la scanere, printere, laptopuri. Etc. etc.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Adevărul e că la noi electronicele sunt mult mai scumpe decât cele de afară. Luaţi orice produs de la un magazin românesc şi comparaţi preţul lui cu cel de pe Amazon de ex. la acelaşi produs! 🙂

  4. Alex

    Dar nu numai Amazon, care la unele produse suna cam suspect. Gasisem la ei parca elementi LiIon 18650, ca aia din laptopuri cu 6E, 4000mAh bucata. Adica-ti dublezi singur viata bateriei cu…36E la un laptop obisnuit!:)) La noi sunt 35-50lei cei de 2200, iar aia de 2500 vor sa fie „high capacity”:-j
    In Ungaria, o camera video identica cu cele de la noi costa la…ju-ma-ta-te de pret!
    Cu cat creste saracia, scad progresiv si categoriile de produse cu care ne spargem in figuri. Cine nu-si permite o ditai vila, ia ochii cu un telefon. Cine nici telefon nu-si permite(cu sau fara rate), bea o cafea intr-un local ultrafitzos.
    Parca traim in The Island, doar ca noi murim oleaca mai lent. Insa la fel de izolati de restul lumii. Parca era un film, Milionar pentru o zi, s-ar potrivi multora.

  5. dan

    spre anuntatrea domnului care a aspus ca emagul a fost cinstit va pot anunta ca si el a facut la fel si pot sa demonstrez acest lucru asa ca sa se duca sa ia banii repede pt reclama facuta la emag dar e foarte fals ceea ce zice el. ma asteptam sa vad ca intradevar sunt reduceri dar aveau tu TV LG la 3500 si apoi a fost 3700 la care cu reducere ajungea cam 3200 (reducere de 500) de fapt de 200 ron poate cind nu ne vom mai arunca ca fraierii sa cumparam si vom urmari intradevar preturile vor intelege si ei ca trebuie sa schimbe ceva. Pe amazon un LG mai mare (119 inc) model mai nou 6500 ajungea 1100 dolari free shiping asa ca ziceti voi cei ce cititi concluziile.

  6. Pingback: Cică “Black Friday România” fu ţeapă | Dan Tănăsescu | Gaseste.info

  7. dumitrache mihai

    pai fu pentru ca la emag un FujiFilm cu 16 megapixeli era la 776 de la 1465 iar pe alte saituri inainte de importarea acestui obicei acelasi aparat depasea cu putin peste 600

  8. Florin

    Black Friday la emag este defapt o mare TEAPA. Emag are un pret pe site , la xbox 360 slim 4 gb + kinect 670 lei , am comandat acest produs, azi am avut supriza sa ma sune o doamna de la emag , sa mi spuna ca pretul consolei este de 1000 lei … desii le am trimis poze cu pretul de 670 lei al consolei din momentul cand am dat comanda

  9. Pingback: Despre promotii si campaniile inselatoare de reduceri | Dan Tănăsescu

  10. Marian

    am cumaparat un laptop g500 de la flanco si mi-am luat o teapa de 1500 ron cpu i3 placa video era gresita pe fluturas produsul real avea alta placa,toate produsele au probleme la wireless placa video dedicata capacul de la dvd-rw are un joc foarte mare plasticul este foarte fragil laptpul este construit in bataie de joc,am fost sa il schimb si am fost refuzat pe motiv ca sunt foarte ocupati garantie nu a primit nimeni s-au taiat bonuri fara garantii,nu mai stiu ce sa fac am dat o gramada de bani pe un laptop fragil cu care imi e frica sa umblu ca sa nu il stric il tin in cutie este deplorabil un produs care nu poate fi folosit la parametrii normali produsul a fost in oferta flanco si emag care au si colaborat in aceasta campanie si-au batut joc de oameni produse foarte multe si slabe calitativ la preturi mari asta s-a vandut RESTURI REBOOTURI de care alti nu aveau nevoie in strinantate am pierdut 1500 daca luni nu imi recuperez banii de la flanco voi face plangere la politie si la protectia consumatorului ma simt umilit jignit si prostit trebuie sa precizez ca nu am fost lasat sa verific produsul la achizitionare ca …. erau prea ocupati……. plasticul e crapat peste tot un produs de foarte slaba calitate din punct de vedere al calitatii materialelor toate produsle vandute au fost de slaba calitate,s-a lasat mult la pret la rebooturi produsele bune au avut reducere insesizabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge