Cu paşi repezi spre Uniunea Sovietică Europeană

By | 2 decembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

În perioada 8 – 9 decembrie va avea loc Summitul de iarnă al UE. Liderii europeni se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro.

Se va discuta în special consolidarea prerogativelor instituţiilor europene în privinţa controlului bugetelor naţionale, prin modificarea tratatelor UE. Aceasta se referă, altfel spus, la acele cedări de suveranitate ale statelor membre despre care s-a tot vorbit.

Să vedem acum şi cam ce se aşteaptă de la statele naţionale în urma modificării tratatelor UE.

Potrivit CE, statele membre, inclusiv România vor fi obligate să supună Comisiei spre examinare proiectele de buget naţionale, pe care CE va avea dreptul să le modifice pentru a răspunde constrângerilor crizei, dacă acestea vor depăşi deficitul de 3% prevăzut de Pactul de Stabilitate. Proiecţiile bugetare nu vor mai fi realizate de guverne, ci de organisme independente.

Dacă un stat va intra în procedură de deficit excesiv, el va intra automat sub un regim de control crescut. Acesta presupune informarea regulată a Comisiei pe tot parcursul exerciţiului bugetar. Practic, un stat membru care va depăşi deficitul de 3% nu va mai putea angaja cheltuieli bugetare fără aprobarea Bruxelles-ului. Gradul maxim de control va fi exercitat asupra statelor care „prezintă riscuri grave de instabilitate financiară” şi presupune supraveghere strânsă din partea Comisiei şi Băncii Centrale Europene. În schimbul concentrării atributelor bugetare la Bruxelles, Comisia propune emiterea de eurobonduri ca formă de solidaritate.

Sursa: România Liberă

Acest mod de planificare al economiei, prin dirijare de la centru, nu vă aminteşte cumva de sistemul economic aplicat în fostul bloc comunist? Cu toate că ni s-a vorbit până ni s-a făcut lehamite de economia de piaţă, de liberalizare şi descentralizare, în aşa-numita perioadă de tranziţie, pe care am trăit-o în România în ultimele două decenii, acum ni se impune din nou un regim economic centralizat, dar de data asta centrul nici măcar nu mai este în ţara noastră!

Am fost speriaţi până de curând cu criza, cu ameninţarea unui război mondial, mai recent ni se profeţeşte prăbuşirea monedei euro în câteva zile şi suntem presaţi să acceptăm ca soluţie, în regim de urgenţă, o Uniune Europeană după modelul sovietic, când în realitate această uniune creată artificial şi adoptarea monedei unice sunt de fapt cauzele care au generat situaţia actuală.

Aşa cum spunea şi europarlamentarul Nigel Farage, într-o dezbatere televizată, această prăbuşire a zonei euro era previzibilă deoarece scopul pentru care a fost creată moneda europeană a fost unul politic, nu economic. Iar aceste renunţări la suveranitate fiscală şi bugetară ale statelor membre sunt o idioţenie şi vom regreta amarnic dacă vom lua astfel de decizii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge