Pentru a ţine sub control datoriile Europei, statele membre au impus măsuri stricte de austeritate, cei din Sud fiind afectaţi cel mai mult. Deoarece milioane de şomeri din Spania se bat pe puţinele locuri de muncă, care mai sunt, cei tineri şi talentaţi aplică pentru slujbe în străinătate.
Acest lucru poate începe ca o simplă călătorie, de exemplu în Peru sau Argentina, dar odată ce au ajuns acolo, mulţi spanioli îşi dau seama că există posibilităţi mult mai multe pentru ei în afara Spaniei. Mai mult de 1,5 milioane de spanioli au în prezent reşedinţa în afara ţării lor de origine, potrivit celor mai recente statistici.
Mulţi dintre ei au părăsit ţara în ultimii doi ani, cum ar fi de exemplu Martixell Diaz, o jurnalistă din Madrid, care s-a mutat în Argentina în urmă cu doi ani.
„Încă de pe atunci oamenii îşi pierdeau locurile de muncă. Toţi prietenii mei din facultate au fost fie concediaţi, fie au căutat ceva nou, fie au văzut cum salariile le sunt tăiate. Situaţia era grea atunci – acum, la mai bine de un an, e chiar mai rău „, a declarat ea pentru RT.
La mai mult de 24%, rata şomajului în Spania este una din cele mai mari din zona euro. Să plăteşti rata lunară la un credit ipotecar, este o provocare pentru mulţi şi evacuările au devenit o privelişte tristă, dar familiară. Nu e de mirare că mulţi încep să caute o cale de ieşire din ceea ce pare a fi o situaţie disperată.
„Acum, oamenii au căpătat o vedere foarte sumbră faţă de situaţie şi viitorul pe termen lung şi o mulţime de spanioli caută să se mute în străinătate”, spune Guy Hedgecoe, co-editor al site-ului spaniol de ştiri Iberosphere.
Din nefericire pentru Spania, ei par a fi exact genul de oameni care ar trebui să rămână în ţară – tineri de vârstă mijlocie, bine educaţi, oameni care vorbesc două limbi sau mai multe.
„Fireşte, dacă nu există locuri de muncă în Spania, oamenii trebuie să meargă în altă parte, asta însemnând Europa sau America Latină”, crede Diaz.
De fapt, situaţia din Spania pare atât de disperată, încât chiar şi cei care au emigrat aici, acum câţiva ani, de asemenea îşi fac bagajele şi se întorc înapoi acasă. Nu este o surpriză, deoarece chiar şi cetăţenii spanioli se luptă pentru a găsi locuri de muncă, şi le primesc preferenţial faţă de muncitorii imigranţi.
„Timp de mulţi ani am avut un flux de migraţie pozitiv – adică, mai multe persoane care intrau în ţară. Acum e negativ. Fiecare familie ar putea înşira propriile motive pentru a pleca, dar cred că criza economică care ne-a lovit este principalul motiv”, explică Salvador Victoria, consilier pe probleme sociale la Consiliul Local din Madrid.
Recentele alegeri generale au arătat căderea Partidului Socialist de stânga, care a făcut loc pentru Partidul Popular de dreapta. Dar mulţi economişti sunt de acord că, indiferent cine este la putere, va trebui să urmeze calea spinoasă a măsurilor de punere în aplicare a unor măsuri de şi mai mare austeritate. Acest lucru înseamnă că tinerii străluciţi, disperaţi după un loc de muncă, vor continua să caute oportunităţi în altă parte.
Sursa: RT
asta le’a daruit UE. somaj si saracie… acum suporta daca nu au invatat de la fratii din america de sud ce e aia revolutie