Face Jandarmeria jocul puterii?

By | 15 ianuarie, 2012
Distribuie prietenilor!

Am observat un lucru interesant, urmărind transmisiile televizate ale protestelor din Piaţa Universităţii şi din ţară. De câte ori un reporter întreabă un reprezentant al Jandarmeriei ce efective de agenţi sunt dislocate în zona manifestaţiilor, aceştia spun că nu au datele necesare, că este greu de precizat, în general evită să ofere o cifră concretă.

În schimb, atunci când vine vorba de numărul manifestanţilor, oficialii au întotdeauna cifre… 1000, 1500… Dar aceste estimări sunt întotdeauna mai mici decât cele provenite din alte surse.

Apoi sunt acele grupuri mici de „ultraşi”, huligani cu feţele acoperite, presupuşi suporteri ai unor echipe de fotbal, care aruncă cu pietre, petarde şi sticle incendiare şi care caută să creeze dezordine şi să compromită caracterul paşnic al demonstraţiilor.

Jandarmii, deşi spun că recunosc şi identifică aceste grupuri de instigatori, cu toate acestea nu le izolează la timp, permiţându-le astfel să dea naştere la conflicte violente şi să creeze panică în rândul mulţimii adunate la protest.

Mai mulţi comentatori de pe la televiziuni sunt de aceeaşi părere ca şi mine, că aceste grupuri de huligani ar fi de fapt elemente destabilizatoare, infiltrate în rândul manifestanţilor paşnici pentru a crea anarhie şi a impune măsuri în forţă din partea jandarmilor, pentru împrăştierea tuturor participanţilor la proteste.

În acest context, mă gândesc, dacă nu cumva, Jandarmeria face jocul puterii, într-o încercare a actualului regim de a compromite protestele paşnice ale populaţiei şi de a găsi un pretext pentru a acţiona în forţă.

Este numai o supoziţie şi o posibilitate de luat în calcul, deoarece, în alte privinţe, jandarmii mi s-a părut că acţionează profesionist şi îşi fac datoria aşa cum trebuie, ca nişte militari adevăraţi şi oameni de onoare. Poate, doar în anumite situaţii, acţionază la ordin de sus…

Update: Un mesaj pe care tocmai l-am primit pe Facebook, care vine de la cineva care se află în zona ciocnirilor cu jandarmii:

Sandule eu sunt la Universitate si e nasol de tot. E marsavie ce e la televizor. Sunt aici cu jumatate din colegii mei de la arte si vin aproape 400 stransi din regie. Jandarmeria da in stanga si in dreapta. Am vazut cum au fost lovite fete si cateva persoane mai in varsta. Eu nu am vazut prea multi suporteri ci doar oameni suparati. Scrie un post daca vrei si indeamna oamenii sa nu creada nimic de la tv… Sunt numai prostii si minciuni. Pe base l-au ajuns relele din urma si acum are impresia ca daca baga jandarmii in noi o sa ne intimideze. Acum se fuge in draci dar o sa faca o boacana jandarmii astia si o sa inceapa alergatul inspre ei…

12 păreri la “Face Jandarmeria jocul puterii?

  1. Alex

    Intr-o structura piramidala, fiecare se teme de cel de mai sus si face jocul, ce-i de mirare?? We fight terror with terror, si atunci cand nu e, trebuie inventata: arabi, Orientul fundamentalist, teroristi cu bombe, protestatari cu incendiare.
    Conspiratia asa-zisei deconspirari consta in a-i numi pe agenti „ultrasi”, mutand subiectul intr-un domeniu incontrolabil. Cineva i-a numit anarhisti, categorie care exista DOAR in filme, si imposibil de organizat.

  2. vlad

    am ajuns pe blogul tau datorita (nu din cauza….) comentariilor de pe makavelis. Am si lasat un comment dupa tine, pt ca sunt satul de „ingenunchiati” si iobagi innascuti. Ma bucura cand vad comentarii contra resemnarii

  3. Alex

    Tu zi mersi ca-ti face trafic )
    Vlade, banui ca ai postat de pe telefon, in Piata fiind:D

  4. Alex

    Bogdan Chiriac o zice foarte bine, e un show televizat, insa din pacate in prezent avem chipurile si canale de opozitie, care fac parte din joc. Subscriu la ce-ai zis mai sus, e o inscenare.
    Fac captura continua Antena3, noroc ca am spatiu pe HDD. Am prins si o secventa in care pretindeau ca e in DIRECT si era o inregistrare facuta de o alta camera. Pana la urma, realitatile sunt destul de elocvente pentru a le mai prelucra, si totusi se face asta 🙂
    Poate ma crezi, poate nu, acum o ora aproximativ am vazut pe strada (in Iasi) 4 „baietasi”, unul spunea mandru ca „suntem manifestanti”. Avea bocanci de gardian, cu pantalonul bagat in bocanc, doar ca erau in civil. O tinuta destul de interesanta pentru un biet protestatar care iese sa urle jos basescu! 4 oameni de varsta medie, solizi, mistocari. Alea nu erau cizme de suporter. Baieti din astia bine facuti am vazut si in 89, erau imbracati preponderent in negru, ocupasera hotelurile in Iasi, ca „turisti”.
    E posibil ca teatrul de acum sa justifice, cumva, intrarea Romaniei in al treilea razboi mondial, am o presimtire 😉

  5. vlad

    @Alex, nu stiu ce fumezi, dar sigur nu sunt curios sa incerc….

  6. Alex

    Fumez canabis, iarba, preparate din plante halucinogene…in fond ironia ta e ieftina asa ca ti-am raspuns scurt.

  7. Alex

    adica iti iei bataie pe banii tai, si te gazeaza tot din banii tai. e o idee sa-ti platesti glontul cu care vei fi impuscat.

  8. Sorin

    La Ramnicu Valcea, ieri seara(16.01.12) erau manifestatii pasnice, dar o echipa de la TVR instiga la violenta, mi-au povestit doi prieteni care stateau mai retrasi, a venit o pitzi(reporter TVR cu tot cu microfon si cameraman) „voi de ce nu va duceti sa manifectati ca sunteti tineri, luati si voi o piatra si aruncati in jandarmi, sa facem si noi o mica regie, va filmam doar de la spate” dupa ce si-a luat niste injuraturi de la cei doi, pitzi a plecat in cautarea unora pe care sa i prosteasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge