Poate că unul din lucrurile care îi distinge pe cei cu o mentalitate fascistă de restul persoanelor, este modul în care reacţionează în situaţii care dau naştere sentimentelor de nesiguranţă şi de inadecvare. Ambele tipuri de oameni vor avea tendinţa să caute să-şi mărească puterea, lucru care înseamnă controlul asupra rezultatului evenimentelor, dar cei cu o stare de spirit fascist au tendinţa de a supraestima puterea lor de influenţă asupra rezultatelor, pe care este posibil să le atingă. Acest lucru conduce la un comportament care de multe ori le aduce în poziţii de conducere sau de autoritate, în special în cazul în care majoritatea persoanelor din societate tind să subestimeze influenţa lor asupra rezultatelor pe care le pot atinge, şi sunt înclinaţi să cedeze în faţa celor care inspiră încredere îl legătură cu ceea ce pot face şi promit mai mult decât oricine altcineva poate oferi.
Acest proces este favorizat de o susceptibilitate comună, care ar putea fi numită „sindromul cocoşului”, de la vechiul proverb, „Să dai crezare numai cocoşului care cântă la răsăritul soarelui.” Ea apare din tendinţa oamenilor, ghidaţi mai mult de speranţă sau de teamă în loc de inteligenţă, de a supraestima puterea liderilor lor şi de a le atribui rezultate, fie bune sau rele, la care liderii au contribuit puţin sau deloc, şi poate chiar au acţionat pentru a le preveni sau reduce. Acest lucru vine de la incapacitatea celor mai multe persoane de a înţelege sistemele dinamice complexe şi comportamentul lor pe termen lung, fapt care îi determină pe oameni să atribuie efecte la evenimente anterioare recente, nu la cauze reale pe termen lung.
Apariţia tiraniei, prin urmare, începe cu probleme ale unui grup, se dezvoltă în sentimente generale de nesiguranţă şi de inadecvare şi se încadrează într-un model în care unele persoane îşi asumă rolul de „tată” pentru ceilalţi, care acceptă de bună voie să devină „copii” dependenţi de astfel de persoane numai în cazul în care sunt asiguraţi că un rezultat mai favorabil va fi obţinut. Acest model de co-dependenţă este patologică şi, în general, are ca efect luarea de decizii de proastă calitate, care fac situaţia şi mai rea, dar, pentru că modelul este patologic, în loc să-l abandoneze, co-dependenţii repetă comportamentul lor inadecvat dând naştere la o spirală vicioasă care, dacă nu e întreruptă, poate duce la totala dezagregare a grupului şi o înrăutăţire a rezultatelor posibile.
În psihiatrie, acest sindrom este deseori menţionat ca o „tulburare de personalitate autoritară”. În limbajul comun, termenul fiind „obsedat de control”
Jon Roland – Principles of Tyranny
Aplicaţi aceste principii la regimul Băsescu şi susţinătorii lui şi faceţi comparaţii. 🙂
Daca n-ajungeai in final la basel, as fi zis ca nu mai esti co-dependent de el 🙂
Atât timp cât trăiesc în România, într-un fel sau altul sunt dependent de Băsel, dar niciodată co-dependent! 😀
Si cum ramane cu „tatucii” din umbra care se folosesc de instrumente precum Basel? Ei cum se incadreaza in aceasta schema? Pot fi considerati de asemenea drept tirani sau nu?
Tătucii din umbră sunt nişte psihopaţi diabolici care fac tot ce fac cu maximă luciditate, nu datorită unor tulburări de personalitate.
D-le Tanasescu!Inteleg ca sunteti de-acord cu *expertul* Jon Roland,citat mai sus.Eu nu am mare incredere in acesti *experti*-vedeti ca in fiecare zi apar noi experti,prezicatori,guru,etc(e o adevarata inflatie,mai rau decat cu *artistii* de la televiziunile particulare…).De aceea,eu prefer sa gandesc cu capul propriu…Cu tot respectul ce vi-l port(urmaresc blogul d-vs de mai bine de un an),cred ca regimul Basescu nu are nici o legatura nici cu fascismul,nici cu tirania.Pur si simplu e o clica adunata laolalta de interese personale ce s-a vazut in varful*gramezii*profitand de legendara rabdare a romanilor(bineanteles ca a contribuit si lipsa de cultura politica-sau cultura in general- si comoditatea(sa nu zic lipsa de reactie sau,efectiv prostia majoritatii…).Nu sunt elitist dar imi place sa gandesc independent.Dupa parerea mea,cea mai buna alternativa la regimul Basescu ar fi o dictatura militara.
Domnule Ion, în primul rând mă bucur că îmi citeşti blogul de un an. M-aş fi bucurat dacă ai fi înţeles că, dacă m-am obosit să traduc un text din limba engleză, am făcut-o pentru că ceea ce spune el este în acord perfect cu opinia mea legată de acest subiect. Asta nu înseamnă că sunt un mare admirator al lui Jon Roland sau că „nu gândesc cu capul meu”.
Articolul este unul de psihologie socială, nu de politică sau de economie, ca să putem vorbi de propagandă, manipulare şi „experţi”. Aici e vorba doar de date ştiinţifice. Văd că întotdeauna asocierea cu Băsescu şi PDL trezeşte pasiuni, dar ceea ce am spus la sfârşit este doar o completare, nu aceasta este miza articolului. Ceeea ce scrie aici se poate aplica foarte bine şi lui Hitler, Sadddam Hussein, Napoleon, sau mai ştiu eu cine. Nu este vorba decât de nişte modele psihologice de gândire şi comportament.
În ceea ce îl priveşte pe Băsescu este o chestie de bun simţ să-ţi dai seama că este un tiran şi o persoană cu probleme de personalitate şi tulburări psihice. Iar în ceea ce priveşte fascismul, nu era vorba că PDL este un partid care adoptă această doctrină politică, ci mai degrabă de un comportament şi o atitudine de acest gen. Există şi o parte de adevăr în ceea ce priveşte fascismul acestui partid, deoarece mulţi dintre membrii săi au adoptat după modelul american, dar total deformat, ideologia neoliberală, care este un fel de fascism economic. Acesta poate fi sesizat în discursul lui Băsescu, care susţine desfiinţarea statului social, promovarea darwinismului social în societatea românească, favorizarea intereselor private ale corporaţiilor şi ale mafiilor economice locale în detrimentul intereselor cetăţeneţşti etc.
Faptul că cei din PDL fură şi fac ticăloşii pentru a se îmbogăţi, nu exclude faptul că folosesc acestă ideologie pentru a-şi justifica acţiunile.
D-le Tanasescu!Nu ma refer la schimbarea guvernului.Nu are importanta daca presedintele se numeste Basescu,Ionescu sau Popescu.Nu are importanta ca primul ministru se numeste Boc,Toc sau Poc…mi se pare ca trebuie schimbat sistemul…Daca ati urmarit cu atentie documentarul*Memoria del sacheo*,as fi curios care sunt concluziile d-vs…Cu respect,Ion!
Sistemul ne este impus din afară de puterile străine. Dacă am încerca să facem ceva de capul nostru, o dictatură militară, sau un geuvern naţionalist autoritar ca în Ungaria, imediat cerul patriei s-ar umple de bombe şi avioane americane sau NATO, sau în cel mai bun caz am fi sancţionaţi foarte dur pe linie financiară.
Daca e impus din afara, cu sau fara basel, va fi la fel. Fie un alt tiran(care initial va fi mieros, impaciuitor)fie un diplomat la fel de periculos.
Pesedeii se inmultesc intre ei pe linie familiala, si apar degeneratii. Ponta e mai meltean si ciumpalac decat Geoana, care la randu lui e mai tolomac si ghiorlan decat Nastase, care la randul lui e mai infumurat si mai mujic decat Iliescu-unul dintre putinii politicieni fara ironii ieftine pregatite in maneca sau invatate de pe biletel, un diplomat printre ultimii din partid. Diaconescu a facut putini purici in favoarea marlelor alde Ponta-prototipul smecherului de cartier corcit cu adolescentul intarziat, un parvenit care in urma cu 10 ani era o scursura anonima. Daca asta e varianta la basel, iarasi nu merg la alegeri, simplu. Daca jocul va fi intre Tinerete fara batranete si plete fara de moarte(Antonescu), iarasi nu merg la vot, simplu. 🙂 🙂 🙂