Jujeul sau învârtitul câinilor, un vechi obicei pre-creştin

By | 1 martie, 2012
Distribuie prietenilor!

Ziarul Gândul preia un articol de pe Daily Mail, ce are ca subiect un ritual barbar practicat în Bulgaria, care “a şocat Europa”. Este vorba despre un obicei care constă în legarea animalelor cu o frânghie aflată la înălţime, prinsă între doi stâlpi. Apoi, câinii sunt învârtiţi timp de câteva secunde, cu viteză foarte mare, după care sunt lăsaţi să cadă într-un bazin cu apă, situat dedesubt. În articol se menţionează faptul că procedeul ar fi efectuat pentru a preveni apariţia rabiei.

ritual caini bulgaria

Pentru ca Europa să nu se mai “şocheze” de astfel de “ritualuri barbare” e bine de ştiut că acest obicei pre-creştin provine de la romani şi se pare că era practicat şi la noi, în prima luni de la începerea postului, purtând denumirea de jujeu.

Sub acest nume se ascunde un ritual crud care din fericire nu se mai este practicat. Acesta constă în gonirea, chinuirea şi baterea câinilor. El înseamnă de fapt o scândură legată cu două funii pe care se punea câinele. Apoi funiile erau torsionate cât de mult posibil; când li se dădea drumul, funiile reveneau repede la starea iniţială, împrimând scândurii o rotaţie care arunca animalul cât colo.

În acelaşi timp cu prigonirea câinilor erau răsfăţate şi îndopate gâştele. Se spune că obiceiul este preluat de la romani, care comemorau astfel salvarea Romei de invazia celtă, când oraşul nu a fost trezit de câinii ce stăteau de pază ci de gâştele Capitoliului.

De aceea, în amintirea strămoşilor lor latini, locuitorii meleagurilor noastre obişnuiau să pedepsească patrupedele care au adormit când stăpanii lor aveau nevoie de ajutor.

Sursa

Insistenţa cu care ni se prezintă acest subiect (a mai existat un astfel de articol în urmă cu două luni), mai ales acum în Postul Mare, probabil este legată de dorinţa occidentalilor de a zugrăvi popoarele balcanice ca fiind primitive, barbare, crude şi deci inferioare europenilor vestici, super civilizaţi. Dar cum rămne cu luptele de tauri din Spania? Acolo nu e vorba de barbarie?

O părere la “Jujeul sau învârtitul câinilor, un vechi obicei pre-creştin

  1. Alex

    CIA+FBI au finantat educatia extremista la arabi si i-au inarmat. In imagologia cotidiana, sunt asociati (cei din urma) cu fundamentalismul. Crestinismul aidoma e asociat fundamentalismului, asociindu-se practici tribale cu religia propriu-zisa.
    Prima regula: cand cineva spune/scrie ceva, te intrebi DE CE o face? Ce are de castigat. Ca numa moartea e gratuita in zilele noastre 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge