BRICS atacă actualul sistem financiar

By | 31 martie, 2012
Distribuie prietenilor!

Rusia şi partenerii ei din cadrul BRICS – Brazilia, India, China şi Africa de Sud – doresc să modifice regulile jocului în FMI, Banca Mondială şi în comerţul mondial în general. Această poziţie este oglindită în Declaraţia de la Delhi adoptată joi la summit-ul din capitala Indiei.

Liderii a cinci state sunt nemulţumiţi de ritmul lent al reformării cotelor în FMI. Ei cer ca deja anul acesta să se ofere BRICS mai multe voturi în acest fond. În Declaraţia de la Delhi se menţionează că solvabilitatea FMI depinde de faptul dacă tuturor membrilor li se vor oferi drepturi egale. Potrivit expertului Maxim Braterski, ţările BRICS nu intenţionează să se resemneze cu faptul că Occidentul ignoră înţelegerile referitoare la reîmpărţirea voturilor în folosul ţărilor cu pieţe care se dezvoltă rapid. Totodată, cota lor în economia mondială creşte rapid şi constant.

„Problema nu a apărut azi sau ieri. Cu 2-3 ani în urmă, ţările BRICS au ridicat în cadrul G20, problema referitoare la aceea că în sistemul de conducere al FMI economiile lor nu sunt reprezentate proporţional cu ponderea lor. Poziţia în folosul reîmpărţirii cotelor a fost destul de coordonată şi puternică, a început mişcarea care a adăugat câteva voturi şi acţiuni în plus Chinei şi Indiei. Rusia nu a avut de câştigat absolut nimic. Acest proces într-adevăr decurge lent. Probabil că este just faptul că ţările BRICS doresc să obţină o reîmpărţire mai fermă a cotelor”.

Liderii BRICS sunt neliniştiţi şi de ritmul lent al reformării Băncii mondiale. Ei au îndemnat la evoluţia ei – de la un institut de mediere între Nordul bogat şi Sudul sărac – la un mecanism care stimulează parteneriatul echitabil. Acest lucru va permite să se rezolve mai eficient problemele dezvoltării globale, de asemenea să se depăşească împărţirea membrilor Băncii mondiale în donatori şi beneficiari.

Summit-ul de la Delhi a acuzat ţările bogate că tocmai politica lor a destabilizat economia mondială şi a provocat criza financiară globală. Între altele, liderii BRICS au relevat că politica monetară a SUA oferă avantaje unilaterale Occidentului bogat şi pune obstacole în calea dezvoltării restului lumii. Pe acest fundal, BRICS a făcut un pas serios către sistemul valutar multipolar. Bneşeconombanc din Rusia şi instituţiile analoge din alte ţări ale BRICS au semnat un acord de creditare reciprocă în valutele naţionale. Acest lucru va reduce cota dolarului în decontările reciproce, va reduce riscurile în cazul unor fluctuaţii bruşte ale cursului valutar şi aruncării de dolari în numerar pe pieţele financiare mondiale.

Cooperarea financiară a BRICS pe această bază va oferi posibilitatea creării unei Bănci a Dezvoltării. Declaraţia de la Delhi oglindeşte această poziţie a BRICS. Totodată, accesul la bancă va fi deschis şi ţărilor sărace, ceea ce le va ajuta să amelioreze infrastructura, să rezolve problema alimentelor şi a înapoierii tehnologice.

Sursa: Tricolorul

7 păreri la “BRICS atacă actualul sistem financiar

  1. ChavaLito^

    de ce oare niste tari anti imperialiste si cu o politica anti coloniala contribuie cu atatia bani la o institutie care face praf economia mondiala prin politicile lor (privatizare,liberalizare,liber schimb)? pe langa ca SUA care are o contributie foarte mica are cel mai mare drept de veto in aceste institutii (FMI,BM) cu alte cuvinte ele nu au nicio putere sa schimbe actuala politica. nu inteleg
    ChavaLito^´s last blog post ..Gazele de şist, oportunitate sau asasinarea economiei şi a mediului

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Te ocupi prea mult de detalii. Trebuie să priveşti imaginea de ansamblu. Cine se află în spatele tuturor acestor organizaţii, cine manipulează statele BRICS, cine manipulează SUA şi UE etc. ?

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Lumea nu este condusă, nici de armate, nici de politicieni, nici de corporaţii, ci de… consilieri. Fiecare om, aşa-zis puternic, de pe planetă, fie el Obama, Putin sau Hu Jintao, are în spatele său un consilier, care îi şopteşte la ureche ce să facă. Consilier care este pus în secret, fireşte, de acele familii despre care vorbeşti tu. Strategia Ocultei Mondiale, formată din aceste familii, este să împartă întotdeauna lumea în două tabere opuse ca ideologie şi interese, pe care le pune apoi să se bată orbeşte între ele, iar avantajele să fie trase apoi de aceste familii care conduc lumea din umbră. Ăsta e mecanismul şi asta se întâmplă mereu.

  4. Sorin

    Nu pre imi vine sa cred ca Putin e condus de cineva, omu ala e prea puternic si destept, cel mai rau poate fi influentat si/sau santajat sau poate face parte chiar el din „oculta mondiala”.
    Un razboi impotriva Rusiei, Chinei si Indiei (aliate) va iesi foarte urat; mai alest ca populatia lor e aproape un sfert din glob si in toate orasele mari din lume si din SUA sunt cariere chinezesti, iar chinezii sunt nationalisti, tin la cultura si traditia lor.

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Pe vremea când lucram în televiziune erau mulţi jurnalişti care spuneau că Putin ar fi omul americanilor. Pe de altă parte, azi, războaiele se dau cu avioane şi tehnologie avansată, nu mai e ca altădată, când numărul soldaţilor era decisiv în obţinerea victoriei. Indiferent cum ar fi, un război ar însemna multă distrugere şi moartea multor oameni nevinovaţi. 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge