În urmă cu doar câteva zile, analistul economic Ilie Şerbănescu spunea într-o emisiune TV că există trei domenii ale economiei pe care, dacă un stat le privatizează, acesta se transformă în colonie: exploatarea resurselor naturale, distribuţia de energie şi sistemul bancar. Şi asta deoarece aceste domenii sunt profitabile chiar şi în timp de criză, fiind sectoare în care banii circulă continuu şi clienţii sunt asiguraţi permanent prin poziţia privilegiată pe care acestea o au pe piaţă.
În aceste zile aflăm că guvernul Ponta a decis să vândă pachetele majoritare de acţiuni pe care statul le deţine la principalii distribuitori de energie electrică. Dacă acest lucru se va întâmpla, anual câteva miliarde de euro, colectate din banii cetăţenilor, nu vor mai ajunge la bugetul de stat, ci vor intra în buzunarele unor companii private străine. Asta în condiţiile în care ne plângem că nu avem bani pentru salarii, pensii şi asigurări sociale, iar de la anul vom avea de rambursat în jur de 4 – 5 miliarde de euro anual în contul datoriei la FMI.
Guvernul s-a răzgândit după discuţii avute în luna iunie cu FMI şi vrea să renunţe la pachetele majoritare de acţiuni pe care le deţine la filialele Electrica în urma emiterii de titluri în principal la Bursă, operaţiune care în varianta subscrierii integrale ar reduce participaţia statului la 39%.
Distribuţiile de electricitate sunt companiile cu cel mai mult cash disponibil, pentru că strâng banii direct de la populaţie. Spre exemplu, italienii de la Enel, care au cumpărat în România Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, aveau la sfârşitul anului trecut în conturi aproape un miliard de euro cash.
Sursa: ZF
După cum se poate observa, până acum Guvernul USL, condus de Ponta, nu a făcut decât să respecte neabătut angajamentele luate anterior de guvernele PDL faţă de FMI. Şi pentru ca poporul să nu se prindă de şmecherie, puterea şi opoziţia ne oferă de câteva luni încoace un circ cum nu s-a mai văzut de multă vreme în România. În timp ce suntem zi de zi antrenaţi în scandaluri şi războaie politice, având ca subiect referendumuri, demiterea sau nu a lui Băsescu, Curtea Constituţională. Augustin Zegrean, cu implicarea inclusiv a oficialilor UE, CE, Mark Gitenstein etc. pe furiş şi fără a atrage prea mult atenţia, USL şi PDL îşi dau mâna pe la spate şi ne vând ţara bucată cu bucată.
Fratilor vindeti tot ceeste valoros in tara si vom ajunge la”sapa de lemn”Gazul.electrcitatea apa etc nu mai sunt ale noastre ci a strainilor nu mai vorbesc de miliarde EU datorii la camatari.Ce se intampla in tara noastra ?Suntem cu pasi apropiati de greci ,care acum nu mai au bani sa sparga farfuriile la petreceri.Somajul 20% La anul Grecia ies din zona EURO, stire data de oresa,pe care eu as dori sa nu se realizeze.
Te-au cam prins si pe tine in circul politic din ultima vreme. Se observa cu ochiul liber, ca intre USL si PDL nu este nici o diferenta.
frumos scris, adevarat spus, trista povestea…dar spune tu cum sa ii dam jos ?
Ţara este condusă din afară, aşa că nu contează cine e la putere. Dacă sunt acolo înseamnă că puterile străine i-au pus în funcţie şi îi sprijină. Poporul nu contează în afacerea asta.
pe intern stapinii vestici isi aleg un vataf fara constiinta care va da in voi fara mila. istoria este lamuritoare din toate punctele de vedere asa ca nu astepta altceva.
http://www.cotidianul.ro/cum-spioneaza-si-demoleaza-traian-basescu-presa-romana-191386/
si un blog bun al unui roman sanatos la cap pt ca cei sanatosi sint f rari acum 🙂
http://constantingheorghe.blogspot.com/