„Energia verde” şi scumpirile la electricitate

By | 4 aprilie, 2013
Distribuie prietenilor!

În ultimul timp s-a intensificat propaganda cu energiile regenerabile şi cu investiţiile în sursele de energie neconvenţionale. Ni se promite că în viitor vom avea energie mai multă, mai ieftină şi o planetă mai curată şi mai „verde”.

Aşa că am fost puşi repede la plată. Dacă vă uitaţi pe factura de la energia electrică veţi vedea acolo că este inclus un procent numit „taxa verde”. Această taxă reprezintă contribuţia fiecărui cetăţean la „dezvoltarea surselor de energie regenerabilă”.

Se pare însă că această taxă verde şi probabil şi altele, ne vor afecta bugetul personal din ce în ce mai mult în următorii ani.

Preţul energiei electrice va creşte cu circa 25%, până la 40%, pe termen scurt, din care jumătate din cauza subvenţionării energiei verzi, în contextul liberalizării preţurilor şi formării pieţei regionale, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, document lansat în dezbatere publică, marţi, pe site-ul Ministerului Economiei, informează Agerpres.

Proiecţia preţului pentru consumatorul final de energie electrică la nivelul anului 2014 trebuie să ia în considerare şi efectele liberalizării preţurilor cu circa 30% şi efectele creşterii preţului în contextul creării pieţei regionale (pe o plajă între 10 – 30%) şi taxa pentru cogenerare şi schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie în favoarea energiei electrice, este menţionat în Nota de fundamentare.

Sursa

Acum să o lămurim şi cum stă treaba cu energie asta „verde”! Din ce am studiat eu, energiile neconvenţionale, de genul eoliană, solară şi ce-or mai vrea ei, sunt costisitoare, necesită tehnologii avansate şi au o eficienţă redusă. Randamentul redus este din cauza faptului că nu pot furniza energie continuu, ca în cazul surselor clasice şi oferă o putere generată mai mică decât în cazul surselor convenţionale.

Prin urmare, această industrie a energiilor neconvenţionale nu poate supravieţui decât prin subvenţii permanente de la stat şi/sau de la cetăţeni. Deci, se pune în acest caz întrebarea, de ce se face atâta propagandă pentru energiile verzi?! Simplu, deoarece băieţii de pe Wall Street şi marii investitori, „pieţele”, vor să creeze o nouă bulă speculativă din care speră să extragă miliarde bune de dolari şi euro.

Problema fundamentală este că statul ne obligă pe noi, ca simpli cetăţeni, să suportăm costurile capitalizării unor firme private străine, care vor aplica aceste tehnologii, după care firmele vor fi listate la bursă şi speculatorii vor face averi uriaşe de pe urma acestei noi pieţe. Iar cetăţenii amărâţi vor suporta efectele, constând în facturi tot mai mari la energie şi curent electric de o calitate îndoielnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge