Dacă nu eşti fraier înseamnă că eşti rău?

By | 28 octombrie, 2012
Distribuie prietenilor!

În viaţa de zi cu zi, ni se întâmplă adesea să ne aflăm în diferite situaţii în care diverse persoane încearcă să ne manipuleze. La serviciu, pe stradă, în viaţa de familie, sau chiar pe Internet, ineracţionăm cu o serie de indivizi, care obişnuiesc să îi manipuleze pe ceilalţi pentru a obţine din partea lor, un serviciu sau un avantaj personal.

De multe ori, mai ales atunci când avem de-a face cu femei, dacă îl refuzăm politicos pe manipulator, se întâmplă să auzim replica: “Vai, ce rău eşti!” Cu alte cuvinte, dacă nu faci ce ţi se cere, înseamnă că eşti o persoană rea şi/sau lipsită de valoare.

Aceasta este o nouă tentativă de manipulare, prin încercarea inducerii unui sentiment de vinovăţie şi lipsă a valorii personale. Manipulatorul speculează înclinaţia specific umană de a ajuta şi de arăta că îţi pasă de cei din jur şi loveşte în orgoliul personal al persoanei vizate, încercând să diminueze sentimentul stimei de sine şi al imaginii personale a acesteia.

Nu trebuie să cazi în acestă nouă capcană şi să cedezi, pentru că e vorba numai de un truc pe care persoanele experte în manipulare îl folosesc, ca să obţină de la tine ceea ce vor, fără prea mult efort. Trebuie, înainte de a te considera vinovat, să apreciezi în mod realist cât de mult are nevoie persoana respectivă de ajutorul tău şi cât de onestă şi corectă este ea în raport cu tine, sau cât de apropiată îţi este ca să-ţi pretindă astfel de servicii.

0 păreri la “Dacă nu eşti fraier înseamnă că eşti rău?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge