Doctrina Şocului

By | 12 martie, 2013
Distribuie prietenilor!

Documentarul „Doctrina şocului: Naşterea capitalismului dezastrelor” (The Shock Doctrine: The Rise Of Disaster Capitalism) este un documentar care ar trebui să fie văzut de fiecare cetăţean al acestei planete. Realizat după cartea cu acelaşi titlu semnată de jurnalista canadiană Naomi Klein, acesta prezintă valul de crize, revolte, războaie, atrocităţi şi crime produse în multe ţări de pe glob de aplicarea politicilor neoliberale, marca Milton Friedman, cunoscute şi sub denumirea de “consensul de la Washington”, “doctrina şocului” sau “capitalismul dezastrelor”. Sunt trecute în revistă aceste programe criminale aplicate, începând cu anii ’70, prin intermediul FMI, Băncii Mondiale şi uneori cu susţinerea unor servicii secrete cum ar fi CIA sau armata americană, în multe ţări din America Latină, Orientul Mijlociu, dar şi în Marea Britanie, Polonia, fosta URSS sau chiar China.

Dacă vă mai amintiţi, la începutul anilor ’90, Petre Roman polemiza cu Ion Iliescu pe tema aplicării “terapiei de şoc” în economia românească, iar câţiva ani mai târziu Theodor Stolojan spunea că “în orice criză există şi o oportunitate”. Aceasta este esenţa doctrinei şocului: crearea deliberată de crize, tulburări sociale, războaie, sau chiar catastrofe naturale, cu unicul scop de a genera profit economic pentru un grup restrâns de oligarhi.

Aplicarea acestor principii în România timp de 23 de ani au dus la dezastrul actual din ţară, maximul fiind atins, evident, pe timpul regimului Băsescu, care a dus politicile neoliberale şi doctrina şocului la un nivel de care ar fi mândri chiar şi creatorii acestei filosofii.

În final, un citat care nu mai are nevoie de comentarii:

Guverne şi popoare ţipând de durere sunt forţate să îngenuncheze în faţa noastră, frânte, terorizate şi dezintegrate, cerşind o fărâmă de echitate şi de decenţă din partea noastră. Dar noi le râdem cu cruzime în faţă, şi tortura continuă nedomolită.

Davison Budhoo, senior economist la FMI în anii ’80, însărcinat cu programele de ajustare structurală în America Latină şi Africa.

Doctrina socului(Documentar,partea intai)

Vezi mai multe video din diverse

Doctrina socului(Documentar,partea a doua)

Vezi mai multe video din diverse

O părere la “Doctrina Şocului

  1. ChavaLito^

    Eu cred ca FMI si BM si multe alte organizatii precum NATO,ONU impun si au politicile astea Colonialiste si Brutale din cauza SUA si politicii ei externe,si asta dupa ce a aparut Banca Centrala (FED)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge