Pentru că voiam să mă ocup mai serios de sistemul de operare Linux şi având în vedere ce am păţit cu laptop-ul după ce am instalat pe HDD Windows şi Linux în paralel, am hotărât să instalez o distribuţie de Linux, care poate rula direct de pe un stick USB, fără să mai fie necesară înstalarea pe harddisk.
M-am oprit la Puppy Linux, o distribuţie simpatică, (puppy înseamnă căţeluş în engleză) care permite rularea în memoria RAM, de pe CD sau de pe un stick USB, fără să să mai fie necesară instalarea clasică. Imaginea ISO la versiunea pe care am ales-o, Puppy Linux Lucid 5.2.8, este de doar o sută şi ceva de MB (136 MB) şi încărcarea se face mult mai rapid ca la alte distribuţii.
Partea deosebită este aceea că sesiunile de lucru pot fi salvate atât pe un CD multisession sau pe harddiskul PC-ului/laptop-ului, cât şi pe un stick USB în cazul instalării pe stick. Astfel toate modificările sunt salvate şi încărcate automat la viitoarea sesiune de lucru.
Desktopul seamănă foarte mult ca organizare cu cel de Windows, aşa că lucrul este la fel de comod pentru cei obişnuiţi mai mult cu produsele Microsoft.
La capitolul aplicaţii preinstalate, mi-a plăcut mult că player-ele video şi audio redau fără probleme filmele, clipurile şi fişierele muzicale, fără să mai fie necesară instalarea de codec-uri suplimentare.
După ce am instalat Firefox şi Flash Player am constatat că şi redearea online a conţinutului video este foarte bună şi fluentă pentru un sistem care rulează de pe un stick USB folosind un disk de memorie virtual instalat în RAM-ul calculatorului.
O altă chestie care mi-a plăcut este aceea că la prima pornire se poate face setarea tastaturii, a limbii şi a localizării geografice pentru România şi toate acestea pornesc automat la fiecare rulare.
Singurul lucru de care trebuie să aveţi grijă este să nu încărcaţi prea mult memoria cu programe şi procese, pentru că la un moment dat sistemul se poate bloca. Este recomandat să aveţi cel puţin 1 GB de RAM la PC şi stickul să fie de cel puţin 2 GB, pentru a nu avea probleme în timpul rulării.
O altă problemă este cea cu programul de instalare pe stick-ul USB, care, în cazul meu a făcut figuri şi mi-a dat bătaie de cap, în final trebuind să copiez manual anumite fişiere de pe CD-ul de instalare.
În rest totul e OK! Chiar şi acest articol a fost redactat folosind Puppy Linux şi AbiWord ca procesor de text! Pentru mai multe informaţii şi resurse intraţi pe site-ul oficial a comunităţii utilizatorilor de Puppy Linux! 🙂
parerea mea este ca te-ai orientat gresit spre ceva care nu inseamna nimic si te-ai mai si chinuit! 🙂
cel mai bine este sa-ti faci rost de un hdd extern pe care sa instalezi un sistem adevarat linux si care-ti poate oferi totul. una este sa te folosesti normal de computer si alta sa te chinui cu fel de fel de inventii care-ti permit o folosire limitata pt ca asta inseamna puppy. asa puteai rezolva mai usor mai multe si mai bine dintr-o masina virtuala unde daca aveai spatiu iti putea permite sa instalezi citeva sisteme intregi. linux dupa parerea mea poate inlocui la ora asta complet windows. mai am acest sistem insa nu-l mai folosesc decit f rar deoarece nu exista aplicatie care sa nu poata fi rezolvata in linux. ai inclusiv pdf editor pe gratis care daca te vei uita bine costa o gramada de bani in lumea windows. daca ai laptop poti lua un hdd intern instalezi linux – daca ai 80 gb merg f bine doua sisteme pt orice eventulalitate- si schimbi sistemele odata cu hdd-ul. eu mai tin win doar pt ca-l am altfel nu-mi trebuie pt nimic absolut. nici nu-i inteleg pe romanii care tin sisteme sparte cu xp si la oara asta cind linux este gratis si mult mai confortabil decit win! am instalat vista pt un prieten si a durat 2 zile pina a fost gata cu toate driverele si prog instalate. linux este gata cu totul intr-o ora cel mult! ai totul de la bun inceput si nu trebuie sa cauti nici un fel de driver. doar instalezi plusul de prog peste cele care sint si care-ti trebuiesc tie in mod special. altfel sistemul merge din prima asa cum este. instalatul unui sistem linux din familia ubuntu dureaza 5-7 minute. nu faci nimic decit sa apesi 4-5 butoane la care nu te poti incurca niciodata. te pot ajuta oricum si iti pot da surse de informare cite vrei. daca ar fi sa-ti recomand doua sisteme ar fi linux mint cinnamon si linux mint kde. de 5 ani de cind merg pe linux am uitat ce inseamna intretinerea sau repararea sistemului. nu fac nimic de genul asta!
altfel sigur ca merge dual boot! nu are ce sa se intimple iar partitionarea o face sistemul linux automat deci nu trebuie sa cunosti nimic special. te uiti si vezi despre ce este vorba si pricepi ce trebuie sa faci.
http://distrowatch.com/
http://www.linuxtoday.com/
http://mylinuxexplore.blogspot.co.at/
prezentare de sisteme f bine facuta insa este bine sa intrebi ce sa install pt ca incepator fiind nu poti cunoaste despre ce este vorba. pt el este usor de instalat si folosit orice ca si pt mine la ora asta insa nu toti pot folosi arch de exemplu sau altele care au anumite deficiente si pe care nu le poti evita daca nu le cunosti.
http://www.webupd8.org/
la adr asta cel care scrie este un roman- andrei (andrew)
pe youtube ai deasemenea multe prezentari de orice vrei.
pe internet gasesti rezolvarea tuturor problemelor la modul f usor totul fiind doar o prob de copy -paste in terminal. mai usor nu cred ca se poate! deci orice vrei poti intreba deoarece te pot ajuta.
ai pierdut asta:
http://lif.rosedu.org/lif/?year=2013 – in buc te poti descurca si asa.
dupa cum vezi ubuntu si mint – ubuntu derivat- domina. fedora si suse sint pt cei care au experienta cu linux.
ti-am scris despre linux dar vad ca nu a aparut poate unde am pus si citeva linkuri.
daca te intereseaza mai postez despre prog utile si pag de info din acest domeniu care te pot ajuta f mult.
Am avut instalat Ubuntu pe HDD cu dual boot pentru Windows. Nu HDD-ul e problema sau instalarea. Îmi place Puppy Linux pentru că ocupă puţin, îmi place cum arată, am tot ce îmi trebuie pe el, nu trebuie să îl instalez şi să ocup cu el un calculator şi dacă iau stickul cu mine pot lucra pe el de pe orice PC/laptop! 🙂
Mulţumesc pentru intenţia de a mă ajuta, dar nu sunt chiar un începător în Linux, nici genul căruia îi place să primească de la alţii mură în gură. Versiunea asta de Puppy Linux este compatibilă cu Debian ,adică Ubuntu şi o folosesc ca să învăţ programare sub Linux: Python, PHP, Perl, Bash, C/C++ etc. Am tot ce îmi trebuie şi plus de asta mai exersez şi comenzile Linux, configurări de sistem, aplicaţii, compilare de librării, programe, kernel etc. După ce îmi fac curăţenie prin calculatoare o să instalez şi Ubuntu pe HDD, dar deocamdată nu am nevoie! 🙂
genul căruia îi place să primească de la alţii mură în gură.
mindria asta va face praf dar daca va place…. 🙂 ma intreb cum de te-ai mai dus la scoala? 🙂 daca dintre voi ar fi deschis urechile sa auda ce trebuie acum zeci de ani romania nu ar fi fost in starea asta cu siguranta dar mai toti ati crezut ca stiti deja si ce urmeaza. 🙂 sigur ca se afla totul dar de unul singur dureaza mult si uneori chiar daca ajungi sa cunosti ce trebuie si cum trebuie poate fi inutil deoerece prea tirziu conteaza de multe ori asa dupa cum vezi…. de data asta singur. 🙂
folosesc ca să învăţ programare sub Linux: Python, PHP, Perl, Bash, C/C++ etc. Am tot ce îmi trebuie şi plus de asta mai exersez şi comenzile Linux, configurări de sistem, aplicaţii, compilare de librării, programe, kernel etc.
si cind te duci pe marte nu uita sa plantezi emplema puppy pt posteritate! 🙂
mai glumim! 🙂
dar daca ai fi stiut ce trebuie nu ai fi luat virusul ala cu politia in vecii vecilor! 🙂
Nu e vorba de mândrie, dar aşa m-am obişnuit dintotdeauna, să mă descurc singur fără profesori, îndrumători etc. şi am observat că învăţ mai bine anumite lucruri atunci când descopăr singur lucrurile. 🙂
Chestia cu Puppy Linux e una de gust personal şi nu aş vrea ca cineva să-mi impună ce gusturi să am. Iar la faza cu virusul Poliţia Română (de care am scăpat singur de altfel), i se putea întâmpla oricui, oricât de priceput şi informat ar fi fost! 😀
Pe scurt: doresc sa stiu daca ma poate ajuta cineva sa folosesc modem 3G de la RDS pe puppy linux live. Va rog sa-mi raspundeti la subiect. Multumesc.
De ce nu intri pe forumul de pe site-ul Puppy Linux să cauţi informaţii despre cum poţi să setezi un modem 3G?
Buna
Poate ne ajuti putin cum ai facut tu , sau mai bine cum ar trebui sa fi facut sa poti instala pupy pe stick .
Multumim
Porneşti Puppy Linux de pe CD şi vezi că ai acolo în meniu un program de instalare Puppy Linux pe stick. Şi dacă tot nu te descurci intri pe site-ul oficial Puppy Linux sau pe forum şi găseşti acolo explicaţii. 🙂
„”Parerea mea este ca te-ai orientat gresit…””
Dane, de ce oare cand unu defileaza cu o alta distributie de Linux diferita de a celuilalt, acela vine si se umfla in pene cum ca el stie mai bine ce si cum?
Cum e de exemplu cazul unuia care-a lasat vreo doua comment-uri mai sus.
In primul rand ce pare atat de rau sa ai un sistem de operare instalat pe stick, care pe langa faptul ca e portabil, se mai incarca si in memoria RAM ?
Eu unu folosesc Ubuntu in dual boot cu Puppy dar n-am vazut nicio varianta de Debian sa faca ce face sistemul asta oricat ar fi el de light.
Claunick´s last blog post ..Puppy Linux – Partea 19 ( Unetbootin in Puppy Linux )
Acum folosesc mai mult Ubuntu, dar nu am încetat să-mi placă în mod aparte Puppy Linux. Şi asta pentru că bootează cel mai rapid, are în doar câteva sute de Mega tot ce îi trebuie unui utilizator desktop şi managerul de ferestre JWM seamănă mult ca organizare cu cel din Windows. 🙂
UUI cel mai bun program de instalare pe stick din windows https://yadi.sk/d/cMiEQQ6HZqAwT este un puppy modificat de mine cu libre office firefox flash player instalare dualboot di windows xp sau 7 daca nu iti place dezinstalezi ca un program windows in cateva sec.
Te rog sa-mi spui…unde gasesc `magazinul` de unde pot descarca si instala aplicatii. Deocamdata vreau Chrome dar, la Puppy 5 nu gasesc magazinul. La puppy 6 era undeva pe desktop.
Nu ştiu. Nu cred că există „magazin”. Trebuie să fie nişte linkuri pe site-ul oficial. 🙂 Oricum Puppy are o aplicaţie pentru instalat programe şi poţi acolo să selectezi un „repository” care are programele pe care vrei să le instalezi.