Polonia o lasă mai moale cu gazele de şist

By | 17 ianuarie, 2014
Distribuie prietenilor!

O nouă dezamăgire. Planurile ambiţioase ale Poloniei de a obţine independenţa energetică devin tot mai puţin realiste. Compania italiană Eni a decis să urmeze şi ea exemplul altor companii şi să renunţe la explorarea gazelor de şist în ţară.

Optimismul Poloniei legat de gazele de şist devine tot mai prozaic. Cu jumătate de an în urmă, Guvernul Poloniei a declarat în gura mare că ţara deţine trilioane de metri cubi de gaze de şist, suficiente pentru 200 de ani. Mai târziu s-a anunţat şi data începerii explorării comerciale a combustibilului – prima jumătate a anului 2014. Însă faptele spun altceva. Majoritatea proiectelor anunţate anterior s-au dovedit a nu fi avantajoase din punct de vedere economic. Trei companii de petrol şi gaze au refuzat să exploreze întinderile poloneze. Printre ele se numără compania americană Exxon Mobil. Ei i s-a alăturat acum şi Eni. Decizia era de aşteptat, deoarece dezvoltarea ramurii este influenţată negativ de câţiva factori, consideră Maksim Şein, specialist în strategie la grupul financiar BKS.

„În primul rând, este vorba de tot felul de întârzieri birocratice. Legislaţia este foarte confuză… Se pierde foarte mult timp pentru obţinerea de autorizaţii. În al doilea rând, aprobările merg foarte încet. În al treilea rând, nu se ştie ce se va întâmpla cu impozitarea companiilor – cât vor plăti la buget, nu există o schemă clară. În al patrulea rând, nu se ştie ce rezerve are Polonia. Ele ar trebui estimate urgent. Dar pentru asta trebuie să se sape de cel puţin şase ori mai multe puţuri decât există acum”.

Încă un argument pentru refuz a fost riscul ecologic, consideră experţii. Tehnologiile existente de extragere a gazului de şist, prin utilizarea fracturării hidraulice, corespund teritoriilor vaste ale SUA şi Canadei. Europa este altceva. Aici este foarte periculos să se folosească aceste tehnologii din cauza densităţii populaţiei şi adâncimii. Cu atât mai mult cu cât există pericol de cutremure, ajungerea substanţelor chimice în apele din sol şi poluarea mediului înconjurător. Din cauza acestor temeri, Parlamentul European a înăsprit normele ecologice privind exploatarea zăcămintele de şist. Asta înseamnă timp în plus şi cheltuieli suplimentare faţă de cele 80 de miliarde de dolari anunţate deja. Acest volum de investiţii a fost stabilit de specialiştii polonezi în vederea explorării şi exploatării comerciale a gazelor de şist.

Drept urmare, planurile autorităţilor poloneze de a dobândi independenţa energetică se amână pe o perioadă nedeterminată, consideră Dmitri Aleksandrov, şeful Secţiei de Studii Analitice din cadrul grupului investiţional Univer Kapital.

„Pot fi independente energetic ori statele foarte mici, ori statele foarte mari, care deţin resurse mari, cel puţin cât timp deţinem tipul clasic de resurse energetice – hidrocarburile. De aceea este clar că în cazul Poloniei nu se poate vorbi de independenţă energetică în sensul deplin al cuvântului”.

Potrivit lui Dmitri Aleksandrov, în următorii 10 ani pentru Europa varianta cea mai acceptabilă vor fi hidrocarburile tradiţionale şi colaborarea cu furnizorii clasici de materie primă, inclusiv cu Rusia. Aşa că nimeni nu poate garanta 100% că gazele de şist vor fi suficiente pentru independenţa energetică a Poloniei.

Sursa: Vocea Rusiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge