Comunitatea ortodoxă ucraineană a decis să renunțe la ortodoxie și să se unească cu greco-catolicii. Propunerea a fost făcută la începutul lunii aprilie de Arhiepiscopul Igor al Eparhiei de Harkov și Poltava a Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucrainene. Inițiativa sa a fost susținută unanim de către consiliul bisericesc.
Cred că nu mai este un secret faptul că atât conflictul din Ucraina, cât şi în general opoziţia dintre civilizaţia occidentală şi cea răsăriteană au un substrat religios, reprezentând lupta dintre Biserica de la Roma şi Biserica Ortodoxă.
În Ucraina situaţia este mai complicată, pentru că Biserica Ortodoxă este fragmentată în 3 părţi: Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană, Biserica Ortodoxă a Ucrainei – Patriarhia Kievului şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei – Patriarhia Moscovei.
O vizită efectuată în Ucraina în 2010 de Patriarhul Rusiei Kirill, scotea la iveală tensiunile din sânul Bisericii Ortodoxe ucrainene.
Relaţia dintre Patriarhia Rusiei şi cea a Ucrainei continuă să fie foarte tensionată. Patriarhul Rusiei îi consideră pe preoţii care se află sub Patriarhia Ucrainei drept schismatici şi trădători ai bisericii. Numărul ucrainienilor care merg la bisericile care depind de Kiev este, după unii experţi, mai mare decât cei care merg la bisericile ce ţin de Moscova. Potrivit sondajelor de opinie recente, 14 milioane de ortodocşi ucrainieni merg la bisericile care ţin de Kiev şi 9 milioane la cele care ţin de Moscova.
Sursa: Europa Liberă
De asemeni Patriarhul Filaret al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, ce aparţine de Kiev este un susţinător al Occidentului şi al Euromadanului.
Chiar și observatorii ocazionali știu că Bisericile Ortodoxe au în mod tradițional legături strânse cu statul. Mulţi dintre occidentali, în special, nu înţeleg, însa, cum de, în cadrul actualului conflict din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană pare să ţină partea protestatarilor.
The New York Times, de exemplu, raporta că protestatarii care au fugit din faţa polițiștilor din Kiev, s-au refugiat într-o mănăstire ortodoxă istorică, și că Patriarhul Bisericii, Filaret, se opune ferm guvernului (vezi ARHIVA Lăcaşuri Ortodoxe). Filaret a declarat că Ucraina ar trebui să arate Occidentului și Uniunii Europene la care ar trebui sa adere, că Președintele Victor Ianukovici, care a anunțat recent că Ucraina nu ar accepta un acord comercial anticipat de durata cu UE, ar trebui să demisioneze.
Sursa: Timpul.md
Un scenariu asemănător se încearcă şi în România prin antagonizarea BOR cu Biserica Greco-catolică din Transilvania.
Si asa se distruge si religia…