De parcă până acum BNR nu făcea ce voia în România şi nu ţinea Guvernul şi toate instituţiile importante ale Statului sub papuc, Comisia Europeană vrea modificarea Legii 312/2004 pentru a oferi Băncii Naţionale mai multă independenţă în conformitate cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile Băncii Centrale Europene. Această independenţă ar fi necesară în vederea aderării la zona euro.
În scopul aderării la zona monetară europeană, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergență nominală, România trebuie să respecte și criteriul juridic, care prevede asigurarea independenței băncii centrale şi un înalt grad de profesionalism al Consiliului de administraţie. În prezent, România nu respectă acest criteriu. Legea de funcționare a BNR nu este corelată cu Tratatul Uniunii Europene și cu regulile Băncii Centrale Europene, după cum recomandă rapoartele de convergență din anii 2012 și 2014 dedicate României. Raportul asupra Convergenței din anul 2014 precizează în mod clar la pagina 131: «În ceea ce privește independența băncii centrale, au fost identificate o serie de incompatibilități și imperfecțiuni».
De asemenea, Comisia Europeană atrage atenția că art.33 din Legea BNR 312/2004 nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul Uniunii Europene întrucât permite participarea, chiar fără drept de vot, a ministrului de Finanțe și a unui secretar de stat din Ministerul Finanțelor Publice în cadrul ședințelor care stabilesc politica monetară a BNR și, prin urmare, au posibilitatea de a influența deciziile BNR. Prin acest proiect de lege propunem eliminarea alineatului (10) din art. 33 din Legea BNR 312/2004.
Comisia Europeană solicită de doi ani de zile modificarea art. 3 din Legea BNR 312/2004, astfel încât să fie inclusă expres mențiunea că «Guvernul nu va căuta să influențeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR» (Raportul de Convergență al Comisiei Europene 2014, pagina 131). Legea 312/2004, în forma actuală, lasă loc politizării BNR, dar şi numirii în Consiliul de administraţie a unor persoane care nu au experienţa specifică cerută de acţiunile unei bănci centrale.
Sursa: Cotidianul
Pingback: Comisia Europeană vrea şi mai multă independenţă pentru BNR | Lupul Dacic