Noul Cod Fiscal obligă persoanele fără venituri să plătească 800 de lei pe an

By | 10 septembrie, 2015
Distribuie prietenilor!

Noul Cod Fiscal le aduce surprize neplăcute românilor, în special celor fără venituri declarate.

Pentru aceştia, plata asigurărilor sociale devine obligatorie de anul viitor. Asta ar însemna că o persoană fără venituri ar fi nevoită să plătească anual contribuţii de aproape 800 de lei.

Noul Cod fiscal prevede că persoanele fără venituri declarate trebuie să devină asigurate obligatoriu de la 1 ianuarie, şi să achite contribuţiile către stat.

Art. 180. – (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri (…) datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

Sursa: Noul Cod Fiscal

Până acum, aceste persoane erau nevoite să plătească doar dacă aveau nevoie de servicii medicale, dacă nu erau asigurate. De anul viitor, însă, aceşti oameni vor fi obligaţi să plătească aceste contribuţii raportat la nivelul salariului minim pe economie, care va fi la momentul respectiv de 1200 de lei pe lună.

Cu alte cuvinte, oameni care trăiesc fără a avea vreun venit vor fi obligaţi să plătească statului aproape 800 de lei în fiecare an. De unde, nimeni nu ştie.

Sursa: Antena 3

Se pare că România e singura ţară din lume unde cetăţenii sunt impozitaţi cu procente din venituri pe care nu le au!

4 păreri la “Noul Cod Fiscal obligă persoanele fără venituri să plătească 800 de lei pe an

  1. Asdf

    Bineinteles ca ai pus [..] la articolul din cod,pentru ca vrei sa manipulezi. Acolo scrie „cei care vor sa faca parte din sistemul de sanatate publica ” . Din articolul scris de tine reiese ca toti sunt obligati sa plateasca 800 lei pe an.

  2. Marius

    Am un var de 45 ani, care de ceva vreme nu isi gaseste loc de munca (in urma unei concedieri colective), timp in care este intretinut de nevasta. Acesta lucru nu inseamna ca nu face nimic toata ziua insa, practic munceste in gospodaria personala, pentru familie, isi mai ajuta ocazional, cand e cazul, vecinii, rudele, etc. Faptul ca pana acum nu a platit asigurarile sociale, neavand nevoie de asigurare medicala de stat (e asigurat facultativ, in sistem privat, de catre nevasta), a reprezentat o economie la bugetul familiei, fiind o cheltuiala inutila. Acum insa inteleg ca practic chiar daca nu ai nevoie de asigurarea medicala de stat, acesta este obligatorie, iar daca nu declari ca esti persoana fara venituri si te descopera ANAF, platesti penalitati de nedeclarare de 0.08%/zi + dobanzi+amenda (conform Codului de Procedura Fiscala). Daca insa ANAF iti trimite decizie de impunere, in urma nedeclararii, platesti doar penalitatea, fara amenda si dobanzi. In concluzie, mai bine declari si scapi doar cu 66 lei/luna, decat sa te trezesti ulterior cu penalitati, dobanzi, amenda….Practic, statul considera orice persoana fara venituri (chiar si din categoria de mai sus), din start un potential evazionist fiscal, neavand nicio importanta faptul ca omul respectiv neavand venituri, logic ca nu are de unde sa plateasca! e o impozitare, in fapt, suplimentara a rudelor sau a celor care il intretin pe omul respectiv, iar daca nu are rude sau pe oricine care sa-l ajute, e candidatul executarii silite. Daca nu are nici bunuri de executat, probabil ca va ajunge la inchisoare.. In concluzie, o alta mizerie in stilul obisnuit al „alesilor”, un alt bir impus iobagilor..

  3. Qu

    Este parte din dictatura totala, din sclavagism.
    Avem peste 70 de legi dictatoriale, neconstitutionale, impotriva cetatenilor si doar 7 care la mai sustin drepturile, dintre care inca doua sunt pe cale de disparitie.
    Am sa public un articol cu toata lista.
    Qu´s last blog post ..DEX actualizat – risiponomie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge