Trei mituri ale economiei capitaliste

By | 6 ianuarie, 2016
Distribuie prietenilor!

Mitul 1: Creatorii de locuri de muncă sunt cei bogaţi.

Ni se spune mereu că locurile de muncă sunt create de corporaţii şi firme şi de aceea taxele pe care Statul le percepe de la acestea trebuie să fie cât mai mici.

FALS! Cei care creează cu adevărat locuri de muncă sunt cetăţenii din clasa de mijloc şi cei săraci, care prin consum stimulează afacerile să se dezvolte şi să înfiinţeze noi locuri de muncă. De aceea pentru a crea locuri de muncă Statul ar trebui să crească nivelul salariului minim, să extindă protecţia socială şi să reducă fiscalitatea pentru clasa de mijloc şi cea a săracilor. Acest lucru se poate face doar prin creşterea taxării corporaţiilor şi a capitalului speculativ.

Mitul 2: Trebuie să alegem între „piaţa liberă” şi „controlul guvernamental”.

MINCIUNI! „Piaţa liberă” nu există în natură, ea este creată de Stat şi este impusă de Stat. Statul este cel care stabileşte legislaţia legată de patente, de „legile pieţei”, de faliment, de legalitatea tranzacţiilor comerciale, creditele acordate de bănci etc. Statul este cel care garantează puterea şi dominaţia corporaţiilor pe aşa-zisa „piaţă liberă”.

Mitul 3: Trebuie să ne facem griji în legătură cu mărimea Statului (teoria Statului minimal).

Nu are importanţă cât de mare este aparatul de stat. În realitate ar trebui să ne intereseze pentru cine lucrează Statul, pentru cetăţeni sau pentru corporaţii/capital? Pentru cine adoptă legile, pentru cei mulţi sau pentru cei puţini şi bogaţi?

3 păreri la “Trei mituri ale economiei capitaliste

  1. Cugetatoru'

    Mai bine zis , statul mimic….ca ei doar mimeaza dorintele cetatenilor ( de fapt, le fenteaza sau mai rau…le arunca la gunoi). La noi, daca vorbim de stat minimal sau maximal:) …vorbim de fapt despre unele teorii iluzioniste care din p.d.v. practic sunt nule iar teoretic cica reprezinta necesitatiile unui popor/stat sau a unei societati civile.

    Eu am mai zis….acel stat practic nu exista ( doar teoretic)….si sunt impusa acele reglementari daca vorbim de piata libera( mai bine avea denumire de iobagie….de niste z.drente care alearga doar dupa profit si nimic altceva; pana la urma urmei despre ce vorbim….deoarece capitalismul este reprezentat prin capital ( cei asa greu de inteles). Deci, din start nu putem vorbi despre niciun un stat..ci doar o hoarda de sclavi care satisfac nevoile capitalistilor ( daca vreti..asa- numitei pietei libera). Iar acel control guvernamental e sustras explicit de companii ( pt. ca …o companie trebuie sa stie cat si cine cat consuma sau de viciile de care din pacate; omul de rand nu se lipseste).

    Ipotetic, putem vorbi ca supravegherea nevoilor a populatiei poate proveni din partea statului…cand de fapt, care STAT!

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Statul e de fapt o marionetă. Restul nu mai contează. De fapt nu este o marionetă în sine, ci a ajuns astfel, odată cu revoluţia burgheză.

  3. Qu

    Statul, prin sistemul sau politic, trebuia sa lucreze in interesul cetateanului.
    Ca d-aia si-au declarat si americanii independenta fara de UK…dar acum au ajuns stat totalitar opresiv.
    Acum, s-a ajuns ca cetatenii sa fie sclavi in interesul banksterilor care se folosesc de pozitiile din stat (ale politicienilor) pentru a face ce vor.
    Qu´s last blog post ..SUA – Noua Germanie Nazista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge