Într-un fel sau altul, banii afectează aproape tot ce se întâmplă pe planetă. Dacă vrem să rezolvăm marile provocări sociale, economice și de mediu cu care ne confruntăm astăzi, schimbarea naturii banilor pe care îi folosim este locul de unde trebuie să începem.
Chiar acum avem o problemă. Mai mult de 97% din toți banii din economia noastră sunt creaţi de către bănci, atunci când acordă împrumuturi. Cei mai mulţi dintre acești bani se duc în bule ale prețurilor locuințelor și speculaţii de pe piețele financiare.
Acest lucru a condus la adâncirea fără precedent a inegalităților, cea mai mare datorie privată din istorie și prețuri ale caselor pe care foarte puțini oameni și le pot permite; înainte chiar de menționarea crizei financiare.
Dar trei schimbări simple ale modului în care banii şi sistemul bancar funcţionează ar putea face o diferență uriașă. Aceste trei schimbări ne-ar da o economie mai stabilă, cu mai multe locuri de muncă, datorii private și guvernamentale mai puține, precum și o bază solidă pentru a începe combaterea crizei de mediu. Deci, ce trebuie să facem?
În primul rând, trebuie să luăm puterea de a crea banii de la bănci și să o returnăm unui proces democratic, responsabil și transparent.
Istoria a demonstrat că, atunci când băncile au puterea de a crea banii, ele creează prea mult în perioadele bune, provocând crize financiare și prea puțin în vremurile rele, ducând la recesiune și șomaj şi mai mare. Ele introduc cea mai mare parte din banii pe care îi creează în bule ale prețurilor caselor și speculații financiare și doar o cantitate mică în afacerile din afara sectorului financiar. Noi pur și simplu nu credem că putem avea încredere în bănci, care sunt programate să-și urmărească profiturile pe termen scurt, prin ceva atât de puternic ca abilitatea de a crea banii.
Și nu e de ajuns să le reglementăm; autoritățile de reglementare au eșuat în mod repetat în a menține băncile sub control. Nu există nici un motiv pentru care ar trebui să reuşescă şi de data asta.
Dar nu putem avea încredere nici în politicieni să le dăm cheile de la imprimerie, mai mult decât putem avea încredere în marile bănci. În schimb, avem nevoie de un nou comitet care să decidă dacă și când se vor crea bani noi.
Acest comitet ar trebui să fie responsabil în fața Parlamentului și la adăpostul intereselor legitime. El ar asigura cantitatea corectă de bani care sunt creaţi – nu suficient de mult pentru a provoca bule și o criză financiară, dar nici atât de puțin încât să producă o recesiune.
În al doilea rând, vrem să vedem bani creaţi fără dobândă. Chiar acum, bancile creează bani atunci când fac împrumuturi, ceea ce înseamnă că pentru fiecare leu din contul dvs. bancar, altcineva trebuie să aibă un leu datorie. Aceasta înseamnă că aproape toți banii din economie sunt efectiv „împrumutaţi” de la bănci, și noi trebuie să plătim dobânzi la aproape fiecare leu care există.
Dacă am încerca să ne achităm datoriile, banii ar dispare din economie, ceea ce ar face mai greu pentru alții să-şi ramburseze propriile datorii.
În loc să lase bancile să creeze banii, statul ar putea să-i creeze fără dobândă. Și în loc să fie împrumutaţi bani în economie prin ipoteci și credite, aceştia ar putea fi cheltuiţi în economie. Acest lucru înseamnă că noii bani fără dobândă ar stimula economia reală, ar crea locuri de muncă și ar face posibil ca oamenii obișnuiți să înceapă să-şi achite datoriile.
În cele din urmă, vrem să vedem bani intrând în economia reală, înainte de a ajunge pe piețele financiare și în bule imobiliare. Dacă banii nou creaţi ar fi fost utilizaţi pentru a finanța cheltuielile publice sau pentru a reduce impozitele pentru oamenii obișnuiți, atunci acei bani şi-ar fi început viața în economia reală. Ar fi creat locuri de muncă și ar fi sprijinit afacerile, în loc să fie blocaţi pe piețele financiare și imobiliare.
Există provocări reale cu care ne confruntăm în următorii 40 de ani, cum ar fi modul în care să se gestioneze o populație în creștere, o climă în schimbare, și resursele naturale din ce în ce mai limitate.
Chiar acum este imposibil să rezolvăm aceste probleme, deoarece sistemul monetar – care afectează aproape fiecare aspect al vieții noastre – este defect. Trebuie să rezolvăm problema și să obținem un sistem financiar care funcţionează mai degrabă pentru societate, decât împotriva sa.