Mulţi teoreticieni aşa-zişi „de dreapta”, cu creierul spălat de idei neoliberale şi libertariene, consideră că tot ce contează pe lumea asta este profitul companiilor. Afacerile trebuie să funcţioneze cu un număr cât mai mic posibil de angajaţi, aceştia să fie plătiţi cu salariul minim sau chiar să muncească gratis, iar contribuţiile pentru asigurări sociale şi impozitele la stat să fie cât mai mici sau deloc.
În practică acest lucru duce la crize, la blocarea economiei şi implicit la scăderea profiturilor companiilor care desfăşoară activităţi productive.
Peste 70% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din România spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent este legată de scăderea cererii interne. Managerii se mai plâng şi de calitatea slabă a infrastructurii, ori de concurenţa neloială a produselor din import.
Sursa: Cotidianul
De ce a scăzut în România atât de mult cererea internă? Pentru că românii nu mai au nevoie de produse şi servicii?! Bineînţeles că nu! Cererea internă a scăzut foarte mult pentru că oamenii nu mai au locuri de muncă şi nu mai au veniturile necesare pentru a-şi procura nici măcar cele necesare, ce să mai vorbim de consumerism!
După măsurile de austeriate, creşterile de taxe, distrugerea a circa 1,5 milioane de locuri de muncă în doar 3 ani şi un Cod al Muncii care uşurează mult concedierea salariaţilor, populaţia a sărăcit foarte mult şi nu mai are resurse pentru a consuma. Acestea sunt consecinţele logice ale austerităţii şi favorizării multinaţionalelor în detrimentul micilor afaceri, pe care şi un cretin cu o mică doză de bun simţ le poate înţelege.
Pentru ca o economie să funcţioneze şi să se dezvolte, capitalul trebuie să circule şi bogăţia trebuie să fie distribuită în mod democratic, Dacă doar câteva companii mari, băncile şi statul adună totul şi marea masă a populaţiei rămâne în curul gol, atunci economia intră în criză, pentru că oricât de mult s-ar bate în piept patronii şi “investitorii”, că doar ei “produc”, producţia lor nu valorează nimic, dacă nu are şi o piaţă de desfacere, pe care să fie vândută şi transformată în bani. Banii, la rândul lor, nu au nicio valoare dacă nu circulă şi nu sunt transformaţi în produse şi servicii. Iar această piaţă de desfacere este marea masă de oameni care trăiesc din salariu sau mici afaceri. Şi dacă aceştia nu au bani, nici marile companii nu mia fac profit!
Cam offtopic, dar foarte interesant – Monsanto cumpara Blackwater. http://southweb.org/blog/monsanto-buys-blackwater-the-largest-mercenary-army-in-the-world/
Nu le-a iesit cu ACTA, dar o sa le iasa cumva. Nu vrei sa cultivi/platesti an de an plantele noastre? Nici o problema, iti cultivam un glonte in cap si gata.
Ştiam asta! 😀
Pingback: Noutati | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
Pingback: Primul miting protest anti sistem Miscarea Anti Taxe 31 iulie 2013 Bucuresti. Argumente contra anti Mihai Giurgea si capitalismpepaine.ro. Socialism lenes vs capitalism salbatic (pol152) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
Pingback: Primul miting protest anti sistem Miscarea Anti Taxe 31 iulie 2013 Bucuresti. Argumente contra anti Mihai Giurgea si capitalismpepaine.ro. Socialism lenes vs capitalism salbatic (pol152) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman