Justiția trebuie să fie corectă, nu independentă

By | 2 septembrie, 2019
Distribuie prietenilor!

O manipulare abjectă intrată de ceva vreme în mentalul colectiv este cea a ”independenței Justiției”. Avem, ca de obicei, parte și în acest caz, de dublu limbaj și dublu standard, după modelul american deja consacrat.

În primul rând, nu se specifică clar ce se înțelege prin ”Justiție”: Justiția ca instituție a Statului, Justiția ca și concept, salariații care lucrează în Justiție, procurorii, magistrații, DNA?

În al doilea rând, nici conceptul de independență, nu este bine definit.

Este Justiția independentă financiar? Nu, pentru că magistrații și procurorii sunt salariați, angajați la Stat și primesc salariu de la buget, adică din bani publici.

Este Justiția independentă față de Parlament? Nu, pentru că Justiția trebuie să judece pe baza legilor adoptate de Parlament, nu pe baza propriilor legi. Judecătorii și procurorii nu propun legi, nu adoptă legi și nu sunt abilitați să comenteze dacă legile sunt bune sau nu. Sarcina lor este să stabilească adevărul și să judece cazurile de încălcare a legii, pe baza legislației elaborate și adoptate de Parlament, indiferent cum ar fi aceasta. Dacă legile sunt bune sau nu, nu hotărăște Justiția, ci experții în drept din comisiile parlamentare și în ultimă instanță alegătorii, care i-au pus în funcție pe parlamentari.

Pe urmă este acreditată ideea falsă conform căreia, un angajat își poate face corect meseria, doar dacă este independent. E ca și cum ai spune că un angajat la o firmă, care primește salariu de la acea firmă, își poate face treaba corect doar dacă nu răspunde în fața nimănui pentru corectitudinea muncii prestate. Ceea ce este o aberație!

Magistrații și procurorii sunt până la urmă niște angajați, niște bugetari, care nu sunt nici călugări preacuvioși, nici sfinți, nici încarnarea Justiției Divine pe Pământ! Dacă nu răspund în fața nimănui pentru felul în care își fac treaba, cine ne poate garanta că nu sunt mituiți și corupți de către interlopi sau racolați de către multinaționale sau agenții străine de spionaj???

Și dacă tot vrem Justiție independentă, de ce nu dăm o lege care să interzică accesul masonilor și agenților acoperiți în posturile de magistrați și procurori? Nu ar fi mai important acest aspect, decât pretinsele amestecuri ale majorității parlamentare în actul de justiție?

A doua problemă cu această propagandă este aceea că practică dublul standard. Dacă Justiția, ai cărei angajați nu sunt aleși prin vot popular, trebuie să fie independentă, același lucru nu ar trebui să fie valabil și pentru Parlament, care este reprezentantul direct al poporului?! Adică, în timp ce Justiția este intangibilă, Parlamentul poate fi influențat și călcat de oricine! Justiția poate face presiuni asupra Parlamentului să schimbe legile după placul său, DNA poate face dosare la comandă în colaborare cu serviciile, Președinția poate acuza public legislativul și poate respinge pe bandă legile propuse de acesta, dar dacă Parlamentul își face treaba așa cum crede el de cuviință, asta se numește amestec în actul de justiție!

Adevărul este că Justiția nu are nevoie să fie independentă pentru a fi corectă și imparțială, dimpotrivă! O Justiție corectă și imparțială este doar aceea care dă socoteală în fața Statului român ca reprezentant al cetățenilor. Și acest lucru este valabil pentru toate instituțiile naționale: serviciile secrete, Poliția, Armata și mai ales BNR, nu numai pentru Justiție.

2 păreri la “Justiția trebuie să fie corectă, nu independentă

  1. iulian

    mda, interesant. n-am mai intalnit abordarea asta pana acum. dar interesant

  2. Flatfy

    Justitia nu este corecta si nu va fi niciodata.. Romania se duce da rapa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge