Studenţi semi-analfabeţi

By | 25 aprilie, 2010
Distribuie prietenilor!

Dintr-un motiv numai de ele ştiut, secretarele de la facultate au omis să afişeze notele de la examenul la cursul de publicitate din semestrul I. Şi pentru că în semestrul II am avut cursul de relaţii publice cu aceeaşi profesoară, aceasta ne-a pus la dispoziţie pe e-mail tabelul cu notele de la examen.

Cu această ocazie a făcut un comentariu referitor la lucrările scrise în legătură cu studenţii care le-au susţinut. Astfel au ieşit la iveală 3 categorii de studenţi:

  • Studenţi care nu ştiu să scrie şi să se exprime corect în limba română şi care nu au învăţat. Asta presupune că respectivul nu ştie să alcătuiască o propoziţie cu subiect şi predicat şi începe o propoziţie cu literă mică.
  • Studenţi care ştiu să scrie şi să se exprime corect în limba română dar care nu au învăţat.
  • Studenţi care ştiu să scrie şi să se exprime corect în limba română şi care au învăţat.

În categoriile în care studenţii nu au învăţat, se disting mai multe subcategorii:

  • Studenţii care au scris ceva, dar care s-au făcut că nu au înţeles subiectul respectiv şi au scris despre altceva.
  • Studenţii care au scris ceva, dar au „bătut câmpii”, sperând că profesorul nu va citi cu atenţie.
  • Studenţii care au copiat.

Este un lucru trist, dar chiar şi eu am observat, pe forumul unde studenţii din seria mea postează informaţii, o grămadă de colegi care nici măcar nu ştiu să se exprime corect şi coerent în limba română şi în plus mai fac şi o grămadă de greşeli de ortografie penibile. Şi toate acestea la o facultate unde, pe lângă faptul că trebuie să ai talent la scris şi să ştii să te exprimi clar şi concis, în scris şi verbal, mai trebuie să stăpâneşti la perfecţie regulile ortografice, ortoepice şi de punctuaţie ale limbii române.

7 păreri la “Studenţi semi-analfabeţi

  1. Pingback: Tweets that mention Studenti semi-analfabeti | Dan Tănăsescu -- Topsy.com

  2. DeeDee

    „la o facultate unde, pe lângă faptul că trebuie să ai talent la scris şi să ştii să te exprimi clar”… se pare ca nu „trebuie”, daca s-a putut intra si fara a indeplini conditiile astea. Din postare reiese ca ai intrat undeva unde se intra usor.
    Intrebare: De ce ai dat undeva unde se intra usor?
    Si daca tot ai dat undeva unde se intra usor, atunci cum de nu te asteptai sa fie atatia analfabeti pe langa tine?
    .-= DeeDee´s last blog ..Povestea tzocului =-.

  3. Dan Lee Post author

    În primul rând, de ce am dat undeva unde se intră uşor e treaba mea. În al doilea rând, ce te face să crezi că acolo unde se intră mai greu se face mai multă carte şi e plin de genii?

  4. Danz3l

    Well in ziua de azi oricine are bani poate intra la orice facultate!!! Studenti semi-analfabeti sunt peste tot. Eu cel putin am ramas socat cand am vazut colegi de-ai mei care au greutati in A CITI UN TEXT oarecare. Ori alti colegi care isi pregatesc lucrarea de licenta incapabili ca formuleze profesorului o intrebare coerenta de la cap la coada.

    Si uite astia asa prostanaci au ajuns in anul terminal. Cu casti, fituici, pile si chiar burse!!!
    Nu vreau sa fiu fatarnic…si eu copiez. Copiez unde nu-mi place materia ori nu o inteleg…ca nu-s nici eu Mafalda. Dar sincer…materiile de specialitate le cunosc. Mi-ar fi si rusine altfel…

    Si tot asa cu bani si pile se vor si angaja si vor fi niste paraziti pe seama unora competenti care le vor face si lor treaba.
    😉

  5. Dan Lee Post author

    @Danz3l: Vrei să mă crezi că nu am copiat şi nu am avut nicio restanţă, în trei ani de facultate?

  6. VictorCh

    „…trebuie să stăpâneşti la perfecţie regulile ortografice, ortoepice şi de punctuaţie ale limbii române.”
    …SI regulile gramaticale, caci sunt MULTI cei care nu stiu sa distinga (spre exemplu) CAND e cazul de folosit imperfectul, cand perfectul simplu si cand mai mult ca perfectul, cand un cuvant se acorda (ca adjectiv) si cand nu (ca adverb), sau faptul ca superlativul n-are grade de comparatie (si scriu „mai superior”). CE sa mai vorbim de alte reguli de formulare, cum ar fi necesitatea evitarii cacofoniilor, pleonasmelor… (sau a utilizarii unei topici care sa nu lase loc la confuzii).

  7. DeeDee

    @Dan: Nu cred ca e plin de genii. Dar stiu sigur ca absolut toti din grupele in care sunt stiu doua limbi straine foarte bine, plus romana la perfectie.
    La admitere s-a dat un examen greu, care a fost ca o sita 😆 Au intrat putini si buni si de-aia n-avem analfabeti.

    Cat despre ce ma face sa cred ca aici se face mai multa carte… pai astia trei ani care mi-au mancat toata tineretea (sau ce mai ramasese din ea). Nu se face multa carte. Se face extraordinar de multa carte. Si cine nu a tinut pasul, n-a mai apucat anul terminal.
    .-= DeeDee´s last blog ..Povestea tzocului =-.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge