Pe fiecare dintre noi, cei care avem cât de cât o legătură cu scrisul şi cu redactarea textelor, ne-a „lovit” o perioadă în care pur şi simplu eram în pană de idei şi de inspiraţie.
Este ceva absolut normal, care se întâlneşte şi la case mult mai mari. În cazul meu problema nu este atât de lipsă de subiecte şi de inspiraţie, cât de o oarecare „lene” de a scrie. Adică am atâtea idei şi atâtea aspecte de tratat, încât îmi este foarte greu să le selectez şi să le sintetizez în câteva paragrafe ale unui articol de blog.
În cercetările mele, pe Internet, am găsit o mare cantitate de sfaturi şi mici secrete menite să readucă inspiraţia celor ce au mare nevoie de ea atunci când vor să scrie un text. Am selectat câteva, aşa ca pentru începători şi le-am păstrat secrete pe alea „hard”, pentru profesionişti. 😀
1. Alege o cameră bine luminată unde să-ţi amenajezi biroul de lucru. Camerele întunecate au tendinţa să te facă somnoros şi îngreunează concentrarea. De preferat, locul să fie lângă o fereastră de unde poţi admira peisajul şi de unde te poţi inspira.
2. Înconjoară locul unde ai calculatorul cu lucrurile care sunt speciale pentru tine. Adică poze de familie, aranjamente florale, postere sau citate care te inspiră. Poţi arde diverse esenţe florale, cum ar fi busuioc, rozmarin sau mentă care au calitatea de a stimula concentrarea.
3. Foloseşte mult, pentru decor, culoarea galben. În terapia culorilor, aceasta stimulează creierul. Este o culoare energizantă., asociată frecvent cu intelectul, gândirea, memoria şi spiritul critic. Alte efecte la culorii galben sunt gândirea clară, discernământul şi optimismul. Aceste calităţi sunt esenţiale pentru inspiraţie atunci când scrii.
4. Fii la curent cu ce se întâmplă în lume şi în jurul tău, când cauţi subiecte noi. Inspiră-te din reviste, ziare sau de pe Internet.
5. Ia o pauză atunci când eşti în pană de idei. Ieşi şi fă o plimbare sau lucrează la un alt proiect, apoi revino la articolul la care lucrai. Acest lucru te ajută să vezi lucrurile dintr-o nouă perspectivă.