Pentru BNR solidaritatea nu se aplică

By | 5 august, 2010
Distribuie prietenilor!

Traian Băsescu spunea, prin luna mai, că toţi românii trebuie să fie solidari în faţa crizei şi anunţa că îşi donează salariul în fondul creat special în acest scop. Mai recent declara că nu trebuie să existe venit care să nu fie impozitat.

Acum vedem că acest lucru nu este valabil şi pentru Banca Naţională. Guvernul vrea să anuleze, printr-o ordonanţă de urgenţă, reducerea salariilor cu 25% a salariilor angajaţilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Aceasta deoarece aplicarea reducerii ar încălca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene. Această problemă s-a pus, dacă ne amintim şi în cazul Ungariei.

Articolul 130 din Tratatul UE arată că în exercitarea competenţelor şi în îndeplinirea misiunilor şi îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate şi prin Statutul SEBC şi al BCE, Banca Centrală Europeană, băncile centrale naţionale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni din partea instituţiilor, organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism.

Sursa: Gândul

Acum se vede foarte clar cât de „naţională” este Banca Naţională a României, care menţine o politică monetară care subminează economia ţării şi are profituri mari, dar nicio obligaţie faţă de bugetul ţării. Dar, mai ales,  pentru că nu se ştie cine sunt acţionarii săi, după revoluţie, când a ieşit din proprietatea statului.

isarescu

O părere la “Pentru BNR solidaritatea nu se aplică

  1. Pingback: Pentru BNR solidaritatea nu se aplică - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge