Intenţionam de mai multă vreme să fac o listă cu principalele tehnici de manipulare folosite în presă şi în politică. Spre norocul meu am găsit un clip video, care, pe lângă faptul că mă scuteşte în mare parte de formularea enunţurilor, mai vine şi cu exemplificări consistente.
Iată 10 din tehnicile de manipulare folosite în strategia de comunicare a actualei puteri, dar care, să fim sinceri, sunt folosite din plin şi de alte partide sau grupări politice:
1. Aserţiunea. Un anunţ făcut în mod entuziast şi energic, prezentat ca fapt, chiar dacă nu este adevărat sau nu va deveni realitate.
2. Urmează trend-ul. Subiectului i se implementează ideea de a adopta o opinie sau de a lua o decizie, doar pentru că şi alţii fac acest lucru. Omul obişnuit doreşte mereu să facă parte din tabăra câştigătoare şi evită să fie lăsat deoparte.
3. „Palmarea cărţilor”. Se face referire doar la părţile pozitive, omiţându-se în mod intenţionat informaţiile negative.
4. Generalităţi strălucitoare. Folosirea de termeni aflaţi în strânsă legătură cu anumite principii sau concepte morale. Astfel de termeni presupun acceptarea unei idei fără a sta pe gânduri.
5. Răul cel mai mic. Sau răul cel mai puţin rău, presupune punerea în balanţă a variantei oferite, cu altă variantă ce se consideră a fi dezastruoasă.
6. Insulta. Deseori când este folosită se adoptă o atitudine de superioritate, se foloseşte şi sarcasmul şi se încearcă ridiculizarea.
7. Pasează vina. Este de preferat ca cel/cea care apelează la această tactică să ofere cât mai multe informaţii, astfel fiind mai puţin suspect/ă de dezinformare şi propagandă.
8. Omul simplu. Se încearcă apropierea de oamenii obişnuiţi şi implementarea ideii că se fac eforturi doar în beneficiul lor.
9. Simplificarea, stereotipizarea. De cele mai multe ori se foloseşte împreună cu acuzarea inamicilor şi se adresează în general maselor cu o educaţie limitată.
10. Transferul sau asocierea. Se face legătura între subiecte, încercându-se inducerea unei anumite păreri, deja existente, despre un anumit subiect şi către cel de-al doilea subiect.
Ai uitat de atat fluturatul pe la nasul oamenilor D.A., care cica de la Dreptate si Adevar, dar care subliminal indeamna la vot in favoarea PDL, adica „DA” 😀
Stai puţin, astea 10 sunt principalele tehnici folosite, care se găsesc şi la manual! Dacă ar fi să le luăm pe toate, până la cele mai mărunte, am ajunge la câteva sute poate. 🙂
+1
Bogdan Cîrstea´s last blog post ..Undeva-n BANCAni
Pingback: Noam Chomsky – Zece strategii de Manipulare | Green
Pingback: Noam Chomsky – Zece strategii de Manipulare | Alex Imreh
Pingback: Cetăţenii cu creierul spălat | Dan Tănăsescu