Românul atotştiutor

By | 16 martie, 2011
Distribuie prietenilor!

Există la unii dintre compatrioţii noştri, un soi de autosuficienţă şi orgoliu nejustificat, care îi face să creadă că s-au născut perfecţi şi atotştiutori şi tot ce le mai rămâne de făcut este să trăiască şi să-şi dea cu părerea în orice domeniu şi în orice discuţie, numai ca să-şi demonstreze superioritatea.

Am cunoscut şi personal, în carne şi oase, astfel de persoane, care erau gata să se încaiere cu mine în urma unor polemici pe marginea unor subiecte, despre care nu aveau habar. Cei mai mulţi oameni de acest gen i-am întâlnit însă pe Internet. Aici este Raiul atotştiutorilor. Site-urile, blogurile, forumurile sunt pline de comentatori care se întrec în dezbateri înflăcărate, care de multe ori sfârşesc cu înjurături şi insulte. Dar dezbaterile nu se se fac pe baza unor opinii solide şi argumentate, ci doar pe principiul „să vorbească şi nea Ion, că şi el e om”.

O categorie specială sunt cei plecaţi de ani de zile din România, care habar nu au de realităţile din ţară, dar îşi dau peste tot cu părerea despre politică, despre situaţia socială, despre puturoşenia şi prostia românilor, despre soluţia ieşirii din criză etc. Mult mai grav este că aceşti oameni chiar votează la alegeri şi se fac părtaşi la dezastrul actual din România.

Chiar azi am avut parte pe blog de un comentator, care, după ce s-a contrazis cu mine pe o temă legată de ocultism şi teoria conspiraţiei şi i-am recomandat să citească anumite lucruri, dacă vrea să înţeleagă ce vreau să spun. În replică, mi-a spus că, de fapt pe el nici nu îl interesează domeniul respectiv!

Cel mai bun exemplu de persoană publică din această categorie este, aţi ghicit, Mircea Badea. Am scris în câteva rânduri despre şpagatist şi despre obiceiul său de a comenta pe marginea unor subiecte despre care nu ştie mai nimic, dar ţine să îşi exprime părerile sale elaborate după ureche. Dacă în cazul celorlaţi mai există scuze pentru ignoranţa lor, în cazul lui Mircică nu putem vorbi despre aşa ceva. Ca om de televizune, mai mult, una de ştiri, accesul la informaţie este mult mai facil. Chiar dacă i-ar fi lene să se documenteze singur, ar putea ruga un redactor să-i facă un mic rezumat al subiectului pe care vrea să-l comenteze. Dar pentru asta e nevoie să renunţi puţin la orgoliu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge