Presiuni în cadrul UE pentru aprobarea OMG-urilor

By | 19 iulie, 2011
Distribuie prietenilor!

Producătorii europeni de furaje şi materii prime, asociaţi în Coceral, Fediol şi Fefac admit intrarea în vigoare a „soluţiei tehnice” pentru moment cu efect asupra OMG-urilor care nu sunt încă autorizate în UE, ca un prim pas. Acţiuni şi mai cuprinzătoare sunt necesare pentru a evita întreruperile în aprovizionare. „Soluţia tehnică” va ajuta la reducerea probabilităţii unei întreruperi în aprovizionarea cu furaje, prin promovarea securităţii juridice asupra importurilor de hrană pentru animale în Europa.

„Soluţia tehnică” aprobă până la 0,1% din organismele modificate genetic, care nu sunt încă autorizate în UE şi pentru care există un dosar în aşteptare la EFSA (European Food Safety Authority).

Această abordare mai pragmatică ţine cont de dinamica comerţului internaţional şi permite agricultorilor europeni accesul în continuare la importuri vitale de furaje proteice.

Probleme de comerţ şi aprovizionare

Coceral, Fediol şi Fefac cheamă la acţiuni suplimentare în direcţia unor soluţii mai cuprinzătoare, în scopul prevenirii problemelor comerciale şi de aprovizionare cu hrană şi furaje.

Ţările exportatoare cheie nu mai sunt pregătite să aştepte până la omologarea deplină de către UE a culturilor modificate genetic, înainte de a autoriza cultivarea acestora pe teritoriul lor. Aceasta va creşte probabilitatea unor blocaje comerciale noi la nivelul UE în noul sezon agricol 2011 – 2012.

În primul rând, domeniul de aplicare al soluţiei trebuie să fie extins rapid pentru a include şi alimentele.

Numărul de prototipuri de OMG cultivate comercial în întreaga lume se preconizează să crească de la aproximativ 30 astăzi, la peste 130 până în 2014, în conformitate cu “Centrul Comun de Cercetare al Comisiilor Europene”.

Multe dintre aceste produse şi-ar putea găsi calea în lanţul european de aprovizionare cu alimente şi hrană pentru animale şi este, de aceea, important să fie stabilit un nivel de prag practic, pentru produsele modificate genetic care nu sunt încă autorizate în UE.

Multe dintre statele membre ale UE au arătat sprijin pentru includerea alimentelor în domeniul de aplicare al soluţiei tehnice.

Soluţii necesare pe termen lung

În al doilea rând, trebuie căutate soluţii pe termen lung la această provocare tot mai mare în ceea ce priveşte hrana pentru animale şi siguranţa alimentară în UE.

Astfel de soluţii include avansarea mai eficientă şi mai rapidă a produselor modificate genetic prin intermediul sistemului de autorizare UE, pentru a fi sincronizate cu autorizările din ţările exportatoare.

Majoritatea întârzierilor în sistemul UE sunt cauzate de blocajele politice în procesul decizional al Uniunii. Este esenţial pentru lanţul alimentar şi furajer să se îmbunătăţească promptitudinea şi eficienţa sistemului de autorizare UE, care este fezabil fără a aduce atingere integrităţii procesului de evaluare a riscurilor.

Este important ca Comisia Europeană şi statele membre să ia măsuri proactive faţă de o politică a unei prezenţe de nivel scăzut, adoptând o strategie pe termen lung mai cuprinzătoare, pentru gestionarea OMG-urilor în lanţul de aprovizionare cu mărfuri. O astfel de strategie ar putea lua în considerare:

  • accelerarea în continuare a autorizărilor în întreaga lume.
  • anticiparea asimilării rapide a noilor soiuri modificate genetic în întreaga lume.
  • dependenţa UE de importurile de materii prime utilizate în producţia alimentară şi a hranei pentru animale.
  • luarea în considerare a poverii financiare actuale şi viitoare la care ar fi supus lanţul european de aprovizionare cu alimente şi furaje, în cazul în care nu ar fi întreprinse aceste acţiuni.

Sursa

Deci până la urmă iese la iveală adevăratul scop al aşa-zisei “crize alimentare globale”: distrugerea agriculturii tradiţionale, bazată pe produse naturale şi înlocuirea ei prin culturi şi hrană pe bază de organisme modificate genetic. Totul pentru a potoli foamea nemăsurată de profit a corporaţiilor transnaţionale producătoare de OMG şi transformarea cetăţenilor lumii în sclavi ai acestora.

O părere la “Presiuni în cadrul UE pentru aprobarea OMG-urilor

  1. AgroHagiu

    Productia la hectar cat mai mare inseamna tehnologie. Buruienile sunt starpite de ierbicizi ecologici, tratamentele sunt facute cu solutii ecologice, ecologice le zic eu, pentru ca aceste substante sunt gasite tot in natura. De ce sa pun un hectar de pepeni si sa nu ii dau cu nici un tratament sau ierbicid si culmea ar fi sa plantez si din samanta adunata din pepeni pe care deja i-am consumat si sa nu mii cumpere nimeni, cand pot foarte frumos sa cumpar samanta pe care sunt sigur, sa am terenul curat si planta fara daunatori si boli, astfel pepenele creste cum trebuie, in conditii formidabile si nu are nimic care nu este eco. Dar sa tampit lumea cu atata ECO.
    AgroHagiu´s last blog post ..No Posts Were Found!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge