Hrană pentru animale modificată genetic importată de Bulgaria via România

By | 16 decembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Hrană pentru animale modificată genetic, fără etichetarea OMG este vândută pe piaţa bulgară, conform rapoartelor Centrului Public de Mediu pentru Dezvoltare Durabilă / PECSD / din Varna şi ale ONG-ului pentru protecţia mediului, „Za Zemiata” (Pentru Pământ).

O echipă de experţi a efectuat testarea în noiembrie, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Un laborator din Varna a ajuns la concluzia că cinci tipuri de hrană pentru animale, care conţin făină de soia, produse în Bulgaria conţin peste 5% soia modificată genetic de tipul „soia Roundup Ready 40-3-2”, a anunţat Agenţia bulgară Telegraph (BTA).

Testele au fost efectuate folosind metoda de analiză a ADN-ului „Real Time PCR”, care este considerată ca fiind una din cele mai fiabile din zilele noastre.

Reprezentanţii celor două organizaţii de mediu au explicat că, în conformitate cu legislaţia bulgară şi europeană, produsele ar fi trebuit să fie etichetate, datorită conţinutului ridicat de ingrediente modificate genetic.

Legislaţia bulgară şi UE solicită etichetarea specială pentru furaje ce conţin peste 0,9% ingrediente modificate genetic.

Ivaylo Popov de la „Za Zemiata” a explicat că rezultatele testelor vor fi trimise la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.

Între timp, Ministerul Agriculturii din Bulgaria a emis o scrisoare, spunând că furajele cu OMG-uri au fost importate din ţări terţe via România şi au fost vândute în mod liber pe piaţa bulgară.

În martie 2010, Parlamentul Bulgariei a interzis cultivarea plantelor modificate genetic în ţară prin adoptarea unor amendamente clare la Legea organismelor modificate genetic.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge