Recolta de roşii de la Matca distrusă de un virus

By | 24 august, 2011
Distribuie prietenilor!

Am văzut aseară o ştire pe Pro TV în care producătorii de legume din localitatea gălăţeană Matca erau foarte revoltaţi şi voiau să ceară despăgubiri, deoarece întreaga lor recoltă de roşii fusese distrusă de un virus, deşi firma care le vânduse seminţele îi asigurase că seminţele sunt tratate corespunzător. Paguba totală ar fi de 6 milioane de euro.

Am vrut să aflu mai multe şi am găsit pe site-ul TVR o ştire despre acest subiect.

Ghinion sau sabotaj? Este întrebarea pe care şi-o pun miile de producători de tomate din localitatea gălăţeană Matca.

Întreaga cultură de roşii este compromisă în acest an din cauză că răsadurile se usucă la două săptămâni după ce sunt plantate.

După mai multe analize, producătorii au ajuns la concluzia că de vină ar fi compania israeliană care le-a vândut seminţele.

Şi ziarul Adevărul a publicat o ştire, dar care oferă informaţii puţin diferite:

Agricultorii de la Matca nu vor primi deocamdată despăgubiri pentru pierderile suferite, după ce 160 de hectare de tomate au fost infectate cu un virus. Oamenii au procurat „la negru” seminţele virusate, de aceea, la cererea autorităţilor, nu au putut prezenta documente de provenienţă.

„Despăgubirile pe care le-au solicitat agricultorii nu se pot acorda încă, pentru că aceşti oameni nu deţin facturi şi certificate de calitate care să confirme de unde au achiziţionat seminţele, despre care susţin că sunt de proastă calitate” , a declarat subprefectul Daniel Ovidiu Tudorache. O comisie investighează situaţia la faţa locului şi va prezenta o concluzie până la 21 august.

Cu o săptămână în urmă, peste cultivatorii de roşii din Matca a dat un mare necaz. 40% din suprafaţa sădită cu roşii de cultura a doua a fost atacată de virusul petelor de bronz. Au fost afectaţi cel puţin 60 de fermieri, care au plantat, în total, 160 de hectare de roşii în solarii. Pierderile per hectar se ridică la cel puţin 8.000 de euro, suma incluzând numai costurile pentru seminţe.

În urmă cu doi ani, în presă se vorbea de falimentul legumicultorilor români care produc cu metode învechite şi de aceea preţurile lor sunt necompetitive pe piaţă:

În localitatea gălăţeană Matca, oamenii se plâng că sunt pe cale să dea faliment. Produsele lor nu se mai cumpără, pentru că sunt prea scumpe. Sunt obligaţi să le vândă la un preţ ridicat, pentru că şi costurile de producţie sunt mari. Nu au apucat să investească în sere, aşa că folosesc metode rudimentare şi extrem de costisitoare.

Sursa: StirileProtv.ro

În mod ciudat, aceiaşi producători au acum iar probleme, după ce au încercat să se modernizeze şi să renunţe la metodele “învechite”. Mă întreb, oare cum pe vremea lui Ceauşescu se putea face producţie record de legume sănătoase care acoperea integral consumul intern şi furniza şi o mare cantitate la export, cu acele metode învechite şi azi nu se mai poate? Să fie cumva din cauză că legumele artificiale, de import, sunt subvenţionate şi cele româneşti nu?!

Unde au dispărut seminţele noastre sănătoase din care ieşeau roşii gustoase de le mâncam ca pe mere când eram copil???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge