Legea care va reînvia Securitatea comunistă

By | 19 octombrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Deputatul PDL Cezar preda a iniţiat  un proiect pentru o nouă Lege a siguranţei naţionale, care va oferi puteri sporite serviciilor secrete în ceea ce priveşte anchetele şi instrumentarea dosarelor penale. Aceste modificări legislative sunt făcute sub pretextul siguranţei naţionale, a ameninţărilor teroriste şi al controlului mai bun asupra criminalităţii organizate.

Pentru a reintra în graţiile lui Băsescu, Preda s-a angajat că va duce la capăt misiunea de a iniţia şi finaliza o nouă Lege a siguranţei naţionale, în varianta cerută de Palatul Cotroceni care, practic, va reînvia defuncta Securitate. Principala reglementare a Legii susţinute de Preda, care o vrea votată cât mai curând în Parlament, este aceea a lărgirii atribuţiilor Serviciilor Secrete cu prerogativa instrumentării Dosarelor Penale şi efectuării cercetării penale în subordinea procurorilor. Motivaţia oficială pentru lărgirea drepturilor ofiţerilor de  Servicii Secrete de a ancheta o persoană este aceea că, astfel, informaţiile privind săvârşirea unor acte ce ţin de siguranţa naţională, precum fapte condamnate de legile antiterorism sau de criminalitate organizată, vor putea fi mai bine valorificate.

Sursa: Tricolorul

Dar cine ne garantează că, odată ce va căpăta puteri sporite, SRI nu va putea aresta şi ancheta cetăţeni nevinovaţi, la comandă politică, numai pentru faptul că deranjează în vreun fel politicienii aflaţi la putere? Astfel se poate reinstaura poliţia politică de dinainte de 1989, care teroriza populaţia civilă lipsită de apărare.

Proiectul are în vedere modifcarea a trei legi aflate în vigoare: Legea 51/1991 privind siguranţa naţională a României, Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Pe lângă faptul că această legea ar putea duce la abuzuri, ea mai este şi neconstituţională. PNL, pe site-ul oficial, îşi exprimă dezacordul faţă de acest proiect de lege şi propune respingerea lui în Parlament.

De fapt ni se propune o lungă listă de riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale în baza cărora vor acţiona serviciile secrete, unele cu formulări destul de ambigue şi generale, care pot crea abuzuri. Apoi se propune o secretizare excesivă, ce pune sub semnul întrebării posibilul control judecătoresc, afirmându-se, spre exemplu, că „documentele SRI, indiferent de suport, privind operaţiunile informativ-operative pentru realizarea securităţii naţionale sunt acte de comandament militar”. Consiliul legislativ se pronunţă clar împotriva unei asemenea prevederi care este neconstituţională şi precizează clar că „nu toate documentele SRI privind operaţiunile informativ-operative pentru realizarea securităţii naţionale ar putea fi incluse în categoria actelor de comandament cu caracter militar”, socotindu-se necesar a se ţine cont şi de decizia Curţii Constituţionale nr. 302/2011.

Sursa

Poate nu întâmplător abundă acum în presă tot felul de ştiri legate de infracţiuni, scandaluri, bătăi în stradă, clanuri interlope şi crimă organizată. Toată această campanie are probabil scopul de a convinge opinia publică de necesitatea ca serviciile secrete să aibă un rol mai activ în lupta împotriva infracţionalităţii. Şi poate nu este întâmplător nici faptul că în 2012 sunt alegeri. Lucrul cert este că. Odată cu adoptarea acestei noi legi se va mai face un pas către moartea democraţiei şi instaurarea statului poliţienesc.

O părere la “Legea care va reînvia Securitatea comunistă

  1. valy

    daca vom trimite datele fierbinti la Moscova sau….degeaba vom intarii serviciile,,secrete,, ce ne-au vandut la pachet rusilor aproape 100 de ani.Adica platiti bine sa ne faca praf,pana acum clica de la putere si acolitii lor din economie au dus tara de rapa,la Miercurea Ciuc ditamai steagul unguresc in mijlocul Romaniei,unde sant baietii care trebuie sa ne apere interesele nationale…ocupati cu furturile,tunurile din economie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge