Războiul american al dronelor în Pakistan

By | 5 noiembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Agenţia americană de spionaj a înăsprit în mod tacit normele sale privind atacurile cu drone în Pakistan, datorită îngrijorării cu privire impactul lor asupra relaţiilor tensionate cu Islamabadul, relatează Wall Street Journal.

Publicaţia, citând surse oficiale, a declarat că noile norme au rezultat dintr-o confruntare în spatele camerei de filmat între o CIA agresivă şi oficiali militari şi diplomatici americani, cu privire la relaţiile cu Pakistanul.

O analiză la nivel înalt a reafirmat sprijinul pentru programul dronelor – care a ucis sute de militanţi, inclusiv comandanţi de top, în ultimii ani, dar a stabilit noi reguli pentru a minimiza reculul diplomatic, precizează WSJ.

Modificările includ, se pare, acordarea unei influenţe mai mari Departamentului de Stat în deciziile privind atacurile, oferindu-le liderilor pakistanezi avertizarări în avans ale viitoarelor operaţiuni şi suspendarea acestora, atunci când oficialii pakistanezi vizitează Statele Unite ale Americii.

„Nu este ca şi cum ar fi luat cheile maşinii de la CIA,” spune WSJ, citând un înalt funcţionar. „Există doar mai mulţi oameni în maşină.”

Ziarul a mai declarat că dezbaterea a fost declanşată de un anumit atac mortal cu drone din 17 martie, care a avut loc la doar o zi după ce Pakistanul a convenit să elibereze un contractor CIA care a ucis doi pakistanezi.

Tensiunile dintre cei doi aliaţi au escaladat în cursul acestei primăveri, culminând în luna mai cu uciderea liderului Al-Qaeda Osama bin Laden în Pakistan într-un raid secret american de comando, efectuat fără ştirea Islamabadului.

În dezbaterea asupra dronelor au fost puse în discuţie aşa-numitele „lovituri semnătură”, în care drone teleghidate au tras asupra unor grupuri de presupuşi militanţi, fără a se cunoaşte în mod necesar toate identităţile lor şi care alcătuiesc cea mai mare parte a operaţiunilor.

Astfel de lovituri sunt văzute ca fiind mai controversate decât loviturile „la personalităţi”, care vizează presupuşi militanţi de top, declară WSJ.

Oficialii americani nu discută public programul dronelor, dar pretind că au slăbit în mod substanţial Al-Qaeda în Afganistan şi Pakistan în ultimele luni, prin eliminarea principalilor lideri.

Pakistanul a criticat programul, cu toate acestea, declarând că acesta aprinde sentimentul anti-american şi extremismul, prin uciderea a numeroşi civili.

Sursa

Drona Predator

Comentariul meu:

Dronele sunt aparate de zbor teleghidate, capabile să lanseze rachete, sau alt tip de proiectile, şi sunt folosite în special de CIA în operaţiuni neautorizate pe teritoriul mai multor state suspectate de terorism. Aceste dispozitive pot fi comandate prin intermediul unui joystick de la distanţe foarte mari, uneori chiar de la bazele militare din Statele Unite. Fapt care demonstrează că filme SF ca „Terminator” tind să se transforme în realitate.

Aspectul îngrijorător al acestui război al dronelor este că SUA poate lansa un atac asupra oricărui stat fără aprobarea autorităţilor locale, producând pierderi de vieţi omeneşti în rândul civililor, fără a-şi asuma prea multă responsabilitate pentru crimele comise.

În Pakistan astfel de atacuri cu drone durează din 2004 şi până azi, totalizând 305 de atacuri, 203 dintre ele doar pe timpul mandatului lui Obama. În urma acestor lovituri au murit între 2.347 şi 2.956 de oameni, majoritatea militanţi islamişti, pe lângă aceştia 392 – 781 fiind victime colaterale din rândul populaţiei civile. Tot în urma acestor atacuri se pare că au murit şi 175 de copii.

Referitor la articol, acesta este punctul de vedere preluat din Wall Street Journal, deci ideea că Osama Bin Laden a fost ucis de un comando american este părerea lor. Personal cred că toată povestea cu capturarea şi uciderea presupusului lider Al-Qaeda este doar o farsă a americanilor.

7 păreri la “Războiul american al dronelor în Pakistan

  1. Alex

    175 copii. Aia au „scapat”. Avem multe in comun cu tarile acuzate de terorism, incepand cu resursele geostrategice si incheind cu ceea ce as numi „logica” a armoniei si „logica” a non-interventionismului.
    Nu se vrea terorism in Romania pentru ca…nu-i nevoie,se aplica alte manevre de razboi. Orice ins cu un IQ de macar 140 poate ingrozi un oras cu explozii, spargeri, atacuri care vor fi mie in suta mediatizate, ca pas inspre justificarea unor masuri „austere”/criminale. Ciudat, nu?? Intr-o tara intreaga impartibila in profiluri psihogice nu se gaseste macar un terorist ci doar cativa fraieri care sparg bancomate.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Terorismul e pretextul. De fapt nu SUA vrea să stăpânească lumea, ci cei care sunt în spatele lor, adică bancherii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge