Doamne, cât de mult îi iubeşte Băsescu pe români!

By | 25 noiembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Ieri Traian Băsescu practic îi mulţumea lui Dumnezeu pentru că a trecut în sfârşit în Parlament Legea Asistenţei Sociale:

Slavă Domnului, ieri a trecut în Parlament legea care a redus numărul de programe naţionale la 9 de la 54, urmând să se facă o gestionare corectă a alocării resurselor pentru suport social acelora care într-adevăr au nevoie şi nu prin sistemul care a funcţionat până nu demult. Înainte de alegeri  toate guvernele au mai inventat nişte facilităţi pentru populaţie, care au fost destinate să mituiască votanţii în preajma alegerilor.

Sursa: Realitatea.net

Preşedintele e fericit că a mai făcut rost de un pumn de bani pentru clientela politică şi pentru mulţumirea celor de la FMI, care îşi aşteaptă banii înapoi cu dobândă, pe seama unor amărâţi care vor fi exterminaţi astfel mai repede.

Dar, aşa cum spune şi Băsescu, camarila portocalie mai are de trecut un hop:

Dacă până acum v-am vorbit de proiecte în implementare, ca urmare a trecerii prin Parlament a legilor, trebuie să vă spun că avem un mare hop, care sper să fie trecut în acest an, şi anume promovarea noii legi a sănătăţii.

Sistemul de sănătate românesc este un sistem rigid, un sistem în care spitalele sunt societăţi de stat, un sistem în care aportul privat este nesemnificativ, un sistem în care orice spital se adresează ministerului dacă vrea un aparat pentru radiografii, un sistem aş spune nefuncţional.

Obiectivul noii legi, care este, ca şi legea educaţiei, rezultat al unui raport făcut de o comisie prezidenţială neutră politic, dar cu specialişti de primă mărime, este o interferenţă puternică între finanţarea de la bugetul de stat şi finanţarea privată, lăsându-se companiilor posibilitatea de a-şi asigura suplimentar, decât asigurările de stat, deci de a-şi asigura suplimentar salariaţii, în funcţie de nevoi, de modul cum îşi negociază contractul la nivelul societăţii.

Sursa: Financiarul

Aparent este vorba de reformă, de modernizarea şi îmbunătăţirea sistemului sanitar, adică „să fie mai bine”. Dar ce înseamnă această deplasare a asistenţei medicale dinspre stat către privat? Înseamnă că, treptat, se va renunţa la serviciile de sănătate gratuite, pentru că, nu-i aşa, privaţii vor vrea să facă profit, nu acte de caritate. Asta înseamnă că pe viitor, vor beneficia de servicii medicale numai cei care vor avea suficienţi bani. Restul vor fi sortiţi „ieşirii naturale din sistem”.

Toate aceste aşa-zise reforme, se fac chipurile într-un spirit „de dreapta” şi „spre binele tuturor românilor”, ceea este de fapt o contradicţie în termeni. Nu poţi fi în acelaşi timp şi de dreapta şi pentru toţi românii, pentru că dreapta, prin definiţie, apără numai interesele unei minorităţi privilegiate.

Lăsând la o parte aceste controverse ideologice, ceea ce uită domnul Băsescu, sau se face că uită, este faptul că, pentru ca acest stat „reformat” de dreapta – care nu mai este „stat social” –  să fie unul cu adevăral minimal, aşa în spirit neoliberal, ar trebui ca el să elimine şi taxele corespunzătoare serviciilor sociale reformate. Adică, dacă laşi oamenii să se descurce singuri şi „să muncească bine, ca să trăiască bine”, nu le mai iei taxe ca un neam prost de stânga!

Numai că la noi, în România lui Băsescu, lucrurile se petrec exact invers: nu numai că statul nu reduce taxele şi nu le elimină pe cele devenite inutile dar, dimpotrivă, măreşte taxele existente şi mai adaugă şi altele noi! Poate nu ştiaţi, dar de la anul toţi pensionarii, indiferent cât de mică le este pensia vor plăti contribuţia de 5,5% pentru sănătate. Nu la privat, ci la statul „reformat” al lui Băsescu!

Pentru că deviza liberalismului democrat portocaliu este: „îţi luăm toţi banii, ca să trăim noi bine şi tu descurcă-te cum poţi”!

O părere la “Doamne, cât de mult îi iubeşte Băsescu pe români!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge