Software-ul secret instalat pe milioane de telefoanele mobile spionează utilizatorii, citind mesajele text şi monitorizând fiecare apăsare de tastă, conform unui dezvoltator de aplicaţii mobile, care a publicat pe Internet dovezi în acest sens.
Trevor Eckhart, de 25 de ani, un dezvoltator de aplicaţii Android din Connecticut, a publicat ceea ce el spune că este o dovadă concludentă că intrarile de la tastatură a milioane de smartphone-uri sunt de monitorizare în secret.
Un video postat pe YouTube arată cum un pachet software de la o companie din Silicon Valley numită „Carrier IQ” citeşte mesajele private text şi căutările online, înregistrează intrarile de la tastatură şi trimite informaţii undeva, probabil la compania respectivă.
„Fiecare buton pe care îl apeşi înainte să faci apel”, spune Eckhart, „trimite deja comanda către aplicaţia IQ.”
În cele 17 minute ale clipului video, Trevor prezintă telefonul conectat la un calculator şi explică pas-cu-pas descoperirile sale.
Deşi software-ul este instalat pe cele mai moderne telefoane Nokia şi BlackBerry, care folosesc Android, programul de la „Carrier IQ” a fost practic necunoscut până când Eckhart a analizat funcţionarea lui.
Cu toate acestea, compania contestă faptul că software-ul este conceput pentru a spiona utilizatorii. Anterior „Carrier IQ” a încercat să suprime raportul lui Eckhart.
Videoclipul a fost publicat la patru zile după ce „Carrier IQ” ameninţase cu acţionarea în justiţie şi pretinsese daune financiare. Anterior Trevor Eckhart stârnise furia unei companii catalogând un program ca „rootkit”. El a spus că descrierea produsului software se potriveşte foarte bine, deoarece, spune el, acesta face în aşa fel încât îşi ascunde prezenţa, evitând funcţiile tipice ale sistemului de operare.
„Fundaţia pentru Libertatea Electronică”, un grup activist care promovează libertatea de exprimare online, l-a sprijinit pe Eckhart, şi „Carrier IQ” a fost nevoită să renunţe la ameninţări.
Sursa: RT
Posibil sa fie asa, nu-i de mirare. Dar, daca eu as intercepta telefoanele, as proceda mai subtil de atat, dirijand atentia fraierilor spre ceva exterior, superficial. Cum infernurile sunt concentrice, e doar o iluzie ca ai scapat de ceva, sau ai iesit din ceva; intri de fapt in altceva mai mare.
Poti verifica telefonul, afli ca de fapt nu esti controlat, rasufli usurat, si vorbesti printr-un server care inregistreaza totul! Funny, isn’t it?
La fel sunt si „firewall”-urile care-ti lasa impresia ca nimeni nu-ti acceseaza calculatorul. Fiecare firewall iti arata altceva, uneori induce in eroare. Zone Alarm de exemplu afiseaza scanarea neintentionata a porturilor. IP-port, de fapt.
Americanii mint prin omisiune. Cand spuneau ca vor inregistra totul, dupa 11 septembrie, sustineau ca de fapt inainte n-ar fi interceptat nimic. Cum ramane cu „plictiseala” din serviciile secrete? Ce sa faca aia toata ziua la birou, daca nu sa te monitorizeze? Nu spun ca-i ceva foarte foarte rau, in fond si o pisica ucide soarecele din pura joaca, nu ca sa-l manance.