Clive R. Boddy, fost profesor la Şcoala de Afaceri Nottingham din cadrul Universităţii Trent din Nottingham, spune că psihopaţii sunt acei 1% „oameni care, probabil din cauza unor factori fizici legaţi de conectivitate cerebrală şi de chimia anormală a creierului au un deficit de „conştiinţă, au emoţii puţine şi afişează o incapacitate de a avea orice sentimente, simpatie sau empatie pentru alte persoane.”
Într-un număr recent din Journal of Business Ethics, fostul profesor universitar de la Nottingham Business School scrie că asemenea oameni sunt “extraordinar de reci, mult mai calculaţi şi cruzi faţă de alţii decât majoritatea oamenilor şi, prin urmare, reprezintă un pericol pentru companiile în care lucrează şi pentru societate”. Psihopaţii, susţine Boddy, se folosesc de natura relativ haotică a corporaţiilor moderne, care include schimbările rapide şi reînnoirile constante de personal, şi urcă în top în aceste condiţii printr-o combinaţie de şarm şi carismă, ceea ce le face comportamentul invizibil şi îi face să pară normali şi chiar să fie lideri ideali.
În ceea ce priveşte Wall Street, un mediu foarte dinamic, caracterizat de schimbări rapide, problemele au început în momentul în care aceşti oameni şarmanţi au ajuns la cârma unor instituţii financiare importante şi au reuşit să influenţeze climatul moral al întregii organizaţii pentru a dobândi o putere considerabilă. Ei sunt cei care au cauzat în mare măsură, în opinia fostului cadru universitar, criza financiară pentru că au urmărit doar să se îmbogăţească şi să fie proslăviţi, ceea ce a dus la îndepărtarea de conceptul învechit noblesse oblige, de egalitate şi corectitudine, de responsabilitate socială din partea corporaţiilor.
Sursa: Totb.ro
Psihologizarea se coreleaza aici, ca si in cazul pseudoanalizelor asupra marilor lideri politici cu derobarea de responsabilitate. 1% reprezinta doar schizofrenii, si nu categoria psihopatilor. Se pare ca in orice tara, schzofrenia ataca 1% din populatie.
Daca e sa ma rezum la decupajul din declaratia psihologului, vad in primul rand circumstante foarte atenuante pentru o parte din acei 1% care sa zicem conduc lumea. Un apel la mila si intelegere, deci.
Psihologizarea, ca arma jurnalistica, imi arata inca o data cat de pervers poate fi un individ. Compara imaginarul colectiv referitor la Iliescu-agent sovietic, moscovit, samd-deci tradator din nascare, si cel referitor la Basescu. Basescu nu mai e omul americanilor, cum zic unii, ci doar un biet tiran, obsedat de putere. Asta sustine cam tot internetul.