De ce împrumută Statul dolari pentru a plăti pensii şi salarii?

By | 2 februarie, 2012
Distribuie prietenilor!

Poate am mai spus-o şi altădată şi o spun şi acum, pentru că încă nu sunt lămurit: de ce împrumută mereu România dolari şi euro, pentru salarii şi pensii, când acestea sunt plătite cetăţenilor în lei?

Am văzut zilele astea o ştire la televizor în care se anunţa că România a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni pe piaţa din SUA, cu scadenţa la 10 ani şi un randament de 6,875%.

În relatarea respectivă, un analist economic de la un ziar financiar, fiind întrebat de ce face Statul român acest lucru, a spus că, probabil, cei de la Finanţe fac o rezervă pentru următoarele 4 – 5 luni pentru plata salariilor şi pensiilor.

Asta se întâmpla cam în acelaşi timp în care Traian Băsescu vorbea la o conferinţă de presă despre marile succese economice ale României şi despre ce a discutat el la Bruxelles cu oficialii europeni legat de tratatul UE, care va impune sancţiuni ţărilor care nu vor respecta un anumit prag de îndatorare şi un deficit bugetar foarte mic. Preşedintele nu lăsa nici măcar loc de întors, spunând românilor că pot să lase copiilor o casă, dacă merg cu programul de reformare al Uniunii Europene, sau o datorie, dacă îl resping.

Acest lucru mi l-am amintit când am citit în presa portocalie că această reuşită a Ministerului de Finanţe vine pe fondul interesului foarte mare al investitorilor de pe Wall Street de a cumpăra obligaţiuni de la un stat membru UE, garantate prin Pactul bugetar discutat în urmă cu două zile, de preşedintele Traian Băsescu, la Bruxelles.

Deci până la urmă scopul pentru care Băsescu susţine cu ardoare acest tratat cu UE este tocmai împrumutul de bani de la americani, care oricum au probleme financiare mult mai mari ca noi?! De ce ar fi un mare succes pentru România împrumutul de la americani, acum când toată lumea fuge de dolar? Acesta e un alt semn de întrebare.

Revenind la tema iniţială, mă întreb din nou, de ce trebuie să împrumutăm dolari şi euro pentru a plăti salarii şi pensii în lei? Nu ar fi mult mai natural şi mai simplu ca statul să se împrumute în lei de la BNR, la o dobândă foarte mică sau chiar zero? Dacă Banca Naţională e chiar naţională şi e a Statului şi din întâmplare e şi singura care tipăreşte moneda naţională, de ce nu putem apela la propria bancă pentru a ne finanţa şi împrumutăm de la străini în condiţii dezavantajoase şi utilizând tot felul de combinaţii financiare obscure? Oare rolul BNR este doar acela de a ne îndatora permanent ţara şi a sifona bogăţia şi munca românilor prin tot felul de mecanisme perverse?

Având în vedere că BNR, în ultimii ani, a tot cumpărat lei de pe piaţă folosind valuta obţinută din împrumuturile Statului, cu scopul de a menţine un leu puternic, înseamnă că teoretic BNR are o rezervă însemnată de lei pe care i-ar putea oferi Statului ca sprijin pentru plăţile interne. De ce nu este posibil să facă acest lucru? Nu permite legea?! În acest caz, cine a făcut această lege şi cu ce scop?

PS: Tot din presă am aflat azi că băncile austriece au scos din România 2 miliarde de euro în trimestrul al treilea al anului trecut. Deci, pe de-o parte străinii scot bani din ţară, iar pe de altă parte Statul împrumută de la alţi străini. Foarte avantajos pentru România!

12 păreri la “De ce împrumută Statul dolari pentru a plăti pensii şi salarii?

  1. Dan Tănăsescu Post author

    Eu aş vrea să îl aud pe un mare analist economic vorbind despre asta, eventual chiar pe Mugur Isărescu, că de la Băsescu nu am pretenţii.

  2. Alex

    Fa-ti un „schedule” lunar: ce s-a intamplat luna asta la noi si la altii si NU s-a spus la noi nicaieri. Daca am prins bine ideea, e important doar ce-i in spatele afirmatiilor.
    Vorbeai de cenzura internetului, si nu s-a spus altceva: am fost lasati cu enorma libertate de a vedea filme piratate doar pentru ca ele faceau parte din educatia noastra, care trebuia facuta fortat si totusi cu acordul nostru. 2000-2012 e perioada in care hollywood a bagat o gramada de convingeri (unii descriu democratia, America evident din ce-au vazut in filme, fara sa precizeze). Filmele au facut reclama permanenta la telefon, laptop, comunicare electronica, tehnologie-…adica rate pentru a le accesa. Acum cand tot melteanu e spalat pa creer, cand orice „vierme” are mobil, torrentele pot disparea, nu-si mai au sensul. Ciudat ca n-au putut sa le blocheze ani la randu, nu???
    Cenzura a fost mereu, doar ca prostimea (in care intra si asa-zisii intelectuali) n-au putut verifica.

  3. Alex

    Luam dolari de la americani din motivul pentru care am luat:
    -rapanuri de tramvaie, trolee 2nd si mai ales 3rd hand din alte tari
    -armament depasit de la tarile care invesitera, aveau surplus, deci pagube legate de intretinerea fierului vechi
    -deseuri din imprejurimi, ca sa le reducem poluarea
    -etc etc-lista e huge 🙂

  4. Alex

    Comment 3: Daca ai facut referire la Ilie Serbanescu, un analist economic nu rezista cu anii la tembelizoare decat daca-si face rolul ca si turma de analisti politici. Daca observi, destule personaje au disparut de pe ecrane-poate nu mai vor sa joace, poate nu mai sunt invitati. Iarasi…lucrurile care nu apar/nu se spun.

  5. ion

    D-le Tanasescu!Mi se pare ca esti f. ocupat.Si eu am fost f.ocupat 9 ani in Spania,pana cand *Santander Central Hispano*mi-a luat apartamentul pe care incepusem sa-l platesc(112,3 mii Euro).Te rog sa-ti faci timp sa citesti (daca nu-l stii)un banc vanatoresc:Ionica:Pac-o vulpe,pac-un lup,pac-un urs!Petrica:Bine,prietene,dar nu trebuia sa mai incarci?ionica:Da ce mai aveam timp?Mi se pare ca la dumneata e aceeasi situatie-scrii prea mult pentru ca sa mai ai timp sa citesti…Pacat!

  6. Salomeea

    Tratatul de la Maastricht prin art 104 a interzis ca BNC sa mai emita moneda, acum prin Tratatul de la Lisabona, mai precis prin art.123 se reitereaza aceasta interdictie. Daca cerem schimbarea prevederilor acestui articol…mai putem spera la independenta financiara…macar a BCE.

  7. Salomeea

    Tratatul de la Lisabona interzice acest lucru, din pacate si nimeni nu are curaj sa anuleze art 123 al Tratatului de la Lisabona…sau sa ceara modificarea lui.

  8. Dan Tănăsescu Post author

    Domnule Ion nu cred că ai dumneata de unde să ştii cât citesc eu şi ce citesc, dar asta nu are importanţă pentru că văd că acest comentariu este mai degrabă tendenţios decât cu referire la subiect.

  9. Dan Tănăsescu Post author

    Asta chiar nu ştiam cu Tratatul de la Lisabona… Dar parcă a fost respins şi tocmai ţările care nu au fost de acord cu el au acum mari probleme economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge