CTP are dreptate în privinţa lui Mircea Badea

By | 22 februarie, 2012
Distribuie prietenilor!

De câteva zile a izbucnit un război mediatic al declaraţiilor între jurnalistul Cristian Tudor Popescu şi “comediantul” Mircea Badea. Iniţial conflictul a apărut între CTP şi Dan Capatos pe marginea scandalului expunerii poponeţului gol al lui Emil Boc pe postul TV Antena 1. Mircea Badea a început să comenteze referitor la CTP şi disputa a continuat între cei doi.

Mircea Badea s-a simţit profund lezat în amorul propriu de declaraţiile pe care jurnalistul cu ştate vechi de la “Gândul” le-a făcut la adresa sa. CTP a spus despre antenistul cu măsuţă, că foloseşte mijloace nejurnalistice, pentru a induce opinii eronate în rândul telespectatorilor şi că pe această cale dezinformează şi creează o realitate paralelă.  O altă idee pe care am reţinut-o a fost aceea că Mircea Badea este un formator de opinie foarte influent.

În ambele cazuri tind să-i sau dreptate domnului CTP. Faptul că Mircea Badea dezinformează am spus-o de mai multe ori pe blog, atunci când am vorbit despre părerile sale relativ la subiecte ca suprapopularea planetei, încălzirea globală sau religie şi de asemenea am subliniat faptul că este un formator de opinie cu o mare influenţă în rândul celor care îi urmăresc emisiunea.

Ceea ce nu înţelege Mirciulică este faptul că CTP nu l-a făcut, indirect, mincinos, aşa cum crede el. Deoarece, pentru a dezinforma, nu trebuie neapărat să minţi cu intenţie, spunând neadevăruri cu bună ştiinţă. Chiar şi un jurnalist onest poate induce în eroare publicul, deşi el crede sincer în opiniile sale. Ceea ce trebuie să facă un jurnalist adevărat este să specifice clar, că ceea ce spune sunt doar propriile sale opinii subiective, nu adevărul absolut sau informaţii cu caracter strict factual.

Plus de asta, nu înţeleg de ce domnul Badea se supără, deoarece el însuşi a declarat de multe ori că nu se consideră un jurnalist! Dacă nu este jurnalist ar trebui să îşi asume rolul de “entertainer” aşa cum l-a catalogat CTP, sau cel al unui simplu cetăţean care îşi expune părerile în mod public.

Sunt de asemeni de acord cu faptul că mulţi telespectatori iau de bun tot ce spune Mircea Badea, fără să mai gândească cu propriul creier şi fără să mai caute alte surse de informare. Mi-am  dat seama de asta văzând cum pe multe bloguri şi reţele de socializare apar referinţe la articole de pe site-uri gen trombon.ro sau timesnewroman.ro, care sunt specializate pe articole umoristice ce conţin ştiri inventate.

În loc să fie tratate ca simple glume, respectivii abordează articolele în cauză pe un ton alarmist, ca şi cum ar fi vorba de ştiri reale şi deschid chiar dezbateri aprinse pe marginea lor. Îmi amintesc de exemplu o ştire falsă care spunea că primarul Sorin Oprescu ar fi dat o dispoziţie prin care toţi oamenii străzii din Bucureşti să fie implantaţi cu cipuri RFID. Articolul a fost preluat pe mai multe bloguri anti-sistem, iar acolo primarul Capitalei era făcut mason, satanist şi era acuzat că colaborează cu Elitele Oculte pentru distrugerea României, fără ca cineva să realizeze o clipă că ştirea era de fapt o glumă.

De aceea cred că şi Mircea Badea ar trebui să fie mai atent şi mai responsabil cu ceea ce declară public îm emisiunile sale şi ca să nu mai apară confuzii legate de profilul emisiunii sale, aceasta ar trebui să fie trecută de la categoria “pamflet”, care are contaţii jurnalistice, la cea de “entertainment”, sau “comedie”. În acest mod, Mircea Badea va fi perceput în mod corect, nu ca un jurnalist şi ca o sursă de informare, ci ca un cetăţean care se uită prin nişte ziare şi face băşcălie de ce citeşte acolo. Iar asta nu exclude posibilitatea ca Mircea Badea să spună şi lucruri adevărate şi inteligente din când ân când. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge