Vom cumpăra de la străini gaze româneşti la preţuri liberalizate

By | 29 februarie, 2012
Distribuie prietenilor!

Azi toată presa prezintă, pe un ton triumfalist, marea veste că România nu va mai fi dependentă de importul de gaze naturale. Asta însemnând, chipurile, că ar fi un lucru bun pentru români şi economie.

Gazele descoperite de OMV Petrom şi Exxon Mobil în Marea Neagră ar putea face ca România să nu mai depindă de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

„Această descoperire este pentru România accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenţi din persectiva gazelor. Vor fi investiţii de miliarde de euro acolo. Este o veste bună pentru toată economia românească. Încă nu ştim cât se poate produce de acolo, vom afla în următorii ani”, a afirmat Gheorghe.

Sursa: Gândul

Dar cu toate că “putem deveni independenţi din persectiva gazelor”, preţul acestora se va mări tot mai mult în următorii ani din cauza liberalizării preţului, începând de la anul, fireşte măsura fiind luată de statul român la “recomandarea” FMI.

Un număr de 7 – 7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentând 83-86% din total, ar putea plăti de anul viitor preţuri mai mari la energie şi gaze, odată cu începerea liberalizării tarifelor, în timp ce doar 14%-17% ar urma să primească spijin de la stat, însă tariful social va fi eliminat treptat.

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protecţie socială. Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Sursa: Mediafax

Deci vă daţi seama că toate aceste măsuri sunt luate de guvern pentru binele poporului român şi dezvoltarea economiei naţionale. Fireşte, Exxon Mobil şi OMV Petrom fac totul din spirit de sacrificiu şi altruism faţă de românii. Ei vor fi doar prestatori de servicii şi doar vor extrage petrolul şi gazele, iar beneficiarul va fi poporul român care va avea gaze gratuit în următoarele decenii.

Din păcate realitatea este crudă. Ca şi în cazul Petrom, rezevrevle de gaze, mai mult ca sigur, că acum sunt proprietatea celor care fac exploatarea, iar România este clientul care îşi va achiziţiona propriile gaze la preţuri liberalizate, după pofta FMI şi UE. Iar în ceea ce priveşte contribuţia la bugetul de stat a firmelor stăine ce să ma vorbim? După ce Elena Udrea a suspendat printr-o ordonanţă, taxa de autorizare pentru lucrările din spaţiul marin în favoarea celor de la Exxon, cu două spătămâni înaintea începerii explorărilor, parcă văd că firmele care vor exploata resursele de gaze din Marea Neagră vor fi scutite pe zeci de ani de plata impozitelor la stat, pe motiv că sunt investitori strategici!

Pentru fraieri şi naivi, pentru ca jaful să treacă neobservat, Băsescu şi PDL mai aruncă în presă nişte fumigene, pentru efect.

Gazele importate din Rusia sunt folosite pentru încălzire pe vremea friguroasă de acum, însă se speră în găsirea unei alte soluţii în perioada următoare, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, conform Mediafax. Şeful statului a spus, la începutul unei întâlniri cu Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare şi Producţie România, şi Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, că nu ar vrea să piardă ocazia de a vizita vasul Deepwater Champion, care execută forajul în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre.

Sursa: Hotnews

Ceea ce uită domnul Băsescu să precizeze este faptul că preţul gazelor importate din Rusia este mare şi datorită faptului că importul nu se face direct, ci printr-o firmă elveţiană. Iar acest lucru se datorează politicii externe catastrofale a domniei sale în raport cu Rusia. Dar vorba aceea, decât gaze scumpe de la ruşi, mai bine gaze româneşti şi mai scumpe de la americani!

Ca să justifice necesitatea liberalizării preţului la gaze, PDL aruncă în presă şi o fumigenă despre „mafia de la ANRE“ (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei).

La începutul lunii februarie, deputatul PDL Adrian Gurzău demasca în direct la Realitatea TV  ”mafia gazelor” şi spunea despre vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul energiei, Eugen Georgescu, că este şef al acesteia.

Sursa: DCNews

8 păreri la “Vom cumpăra de la străini gaze româneşti la preţuri liberalizate

  1. coolnewz/Ratatouille

    hmm … nu stiu ce sa zic … Deci cit este pretul benzinei in Norvegia de exemplu? Nu cred ca suntem Iran sau Arabia Saudita sa avem gazul gratis daca avem nu stiu ce rezerve de gaz. Facem parte dintr-o economie globala. Dar cel putin robinetul nu mai este in miinile unora.
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..În loc de usturoi …

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Măi, nu ştiu, dar decât să înşiri nişte şabloane fără sens de pe la televiziuni, mai bine nu mai zice nimic! 🙂
    Probabil că îţi convine ce face acum Petrom cu preţul la benzina extrasă din petrolul românesc!

  3. Sorin

    Robinetu se muta din mana stanga in mana dreapta a europei. Asa o sa ajungem sa stam cu chirie in tara noastra :(. Benzina romaneasca de la straini cumparam (tot mai scump), gaz in curand, aur la fel, exploatarile de carbune le-au inchis, si pamant romanesc se vinde din ce in ce mai mult la straini.

  4. Pingback: Cîrciumarul bea de pomană? | coolnewz about hot thingz

  5. kekee

    Păi maestre, de ce nu ai mers matale să forezi şi să scoţi gazele d-acolo?
    Că ai avut 20 de ani la dispoziţie.

  6. Dan Tănăsescu Post author

    Maestre, până în 2009, nu se putea face nimic pentru că zona aia maritimă aparţinea Ucrainei. Abia după 2009 a revenit României după decizia CIJ. http://www.mae.ro/node/2168 Şi oricum eu nu sunt petrolist, aşa că nu aş fi putut să forez personal acolo. 🙂

  7. Pingback: Vom cumpăra de la străini gaze românești la prețuri liberalizate Cine controlează gazele şi petrolul de pe platforma Mării Negre va controla şi piaţa internă a gazelor | Lupul Dacic

  8. Pingback: Dezavantajul de a avea resurse! | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge