Aşa cum am mai spus de câteva ori, calitatea curentului electric în zona în care locuiesc lasă de dorit. Sunt zile în care mi se opreşte calculatorul singur de vreo 5 -6 ori. Iniţial am crezut că este defect. Ori HDD-ul, ori sursa, ori mai ştiu eu ce.
Apoi am aflat că şi alţi vecini au astfel de probleme cu aparatele electrocasnice. Au venit prin zonă, acum ceva vreme, cei de la „Enel”, fostă „Conel”, fostă „Renel”, să facă ceva „modernizări”. Nu ştiu ce au modernizat, dar problemele continuă să apară.
În cartier, întreruperile de curent frecvente sunt o problemă mai veche, în trecut trebuind să petrec periodic câteva ore bune pe întuneric, mai ales în weekend-uri. Dar acum, de când „Enel” a preluat reţeaua de distribuţie, problemele parcă s-au accentuat.
Cert este că energia electrică furnizată este de cea mai proastă calitate. În mai puţin de doi ani mi s-au stricat două televizoare, unul in ele defectându-se chiar de mai multe ori. Iar dacă stai seara şi priveşti becul aprins, poţi constata că lumina nu este continuă, ci pâlpâie sesizabil, ca în cazul beculeţelor din pomul de Crăciun.
Se pare că problema nu este numai la mine în cartier, ci şi în alte zone ale Capitalei. Aflu din ziarul Libertatea că locatarii unor blocuri din zona Balta Albă rămân fără curent electric în fiecare seară, de două luni încoace. Cei de la „Enel” îi duc cu vorba spunând că de vină este reţeaua de cabluri din acea zonă, care e veche şi nu a fost încă înlocuită.
Acum întrebarea este, ce avantaje aduce României şi populaţiei, privatizarea serviciilor şi utilităţilor publice? După ce firma „Enel” – care din câte am înţeles este italiană – a preluat distribuţia de energie electrică în zona Muntenia Sud, singurul lucru care s-a schimbat este faptul că banii încasaţi de la populaţie nu mai ajung la stat, ci, în cea mai mare parte, intră în conturile acestei firme străine. Care firmă străină nu numai că nu investeşte aceşti bani în infrastructură, dar continuă să vândă cetăţenilor un kilowatt tot mai scump, dar la o calitate tot mai proastă.
Şi asta e valabil şi pentru celelalte utilităţi publice: apa, gazele, telefonia fixă etc. Iar în viitor statul are de gând să privatizeze şi alte domenii de importanţă strategică pentru România: CFR-Marfă, Tarom, Nuclear Electrica, Complexul energetic de la Porţile de Fier, RADET…
Am tot fost şi continuăm să fim intoxicaţi, cu propaganda care proclamă importanţa maximă a „investitorilor străini” pentru dezvoltarea economică a ţării. Dar ceea ce se întâmplă în realitate este că aceşti aşa-zişi investitori vin doar să facă profituri cât mai mari şi să contribuie în fapt cât mai puţin la bugetul de stat şi la dezvoltarea economiei şi societăţii româneşti. Deci unde unde sunt investiţiile investitorilor străini, făcute de 21 de ani încoace şi unde sunt rezultatele acestor investiţii în economia românească???
chiar m’am saturat de propaganda mincinoasa cu investitorii,privatizariile si acordurile necesare romaniei pentru ‘a iesi din criza’.nu ma mai uit la tv de 1 an si ceva.
ChavaLito^´s last blog post ..Islanda Exemplul europei pentru iesirea din Criza!
Păi şi ce, crezi că dacă nu te uiţi la televizor, ei nu mai fură?! 😆
nu da vreau sa zic ca atata minciuna ne este bagata pe cap prin rahatu asta de televizor. am observat ca este o singura emisiune care informeaza … pe otv aia cu tudor barbu „se intampla acum” i zice sunt multe subiecte intersante care sunt dezbatute si ma mir ca nu i au inchis inca emisiunea.
ChavaLito^´s last blog post ..Islanda Exemplul europei pentru iesirea din Criza!
Păi, nu te-ai prins că televiziunile spun numai ce le dictează ăia de le dau banul?! Şi ăia care dau banul sunt ăia care fură şi sunt duşmanii ţării.
da dar ma mira faptu ca apar subiecte de pilda codex alimentarius depopulare eugenie si cei care intra in direct nu sunt cenzurati.
ChavaLito^´s last blog post ..Islanda Exemplul europei pentru iesirea din Criza!
Nu ştiu la ce televiziune te referi, dar pe Realitatea şi Antena 3 de exemplu, dacă vreun analist sau politician scapă din greşeală ceva ce nu trebuie să se afle, moderatoarea ori schimbă rapid subiectul, ori ăia din regie bagă publicitate. Chestia asta cu lăsatul pe post al informaţiilor gen codex alimentarius, depopulare, eugenie etc. este o şemcherie, cu care îţi câştigă încrederea că spun adevărul, după care vin şi bagă pe furiş minciunile otrăvite. E o tehnică cunoscută şi aplicată cu succes de propagandişti. 🙂
Am stat intr-un cartier in care dupa orele 6-7, tensiunea retelei crestea cu cativa volti pe ora, ajungand pe la 12-1 noaptea la 245V. Ma miram ca se ard letcoanele si becurile asa repede. Solutia: UPS, care primeste alimentare de la un regulator de tensiune. UPS-ul a fost modificat, am pus pe el voltmetru LED, o priza simpla pentru iesire, si o baterie auto de 75Ah, menita sa ma tina multe ore in sarcina maxima. Am pus desigur si un cooler in UPS deoarece traful e facut sa tina…cam cat tine bateria interna (de regula 12V/7-9Ah), altfel ia foc. Pana si un alternator auto scoate mai „stabilizat” decat EOn-ul.
Despre experienta cu Eon…ar trebui dati in judecata, dar precis voi pierde. Au notat gresit un index dictat la telefon, n-au vrut sa corecteze pe factura-de 3-4 ori la rand. Au cerut pana acum 5 indecsi si tot nu emit factura. Mai simpatic de atat, angajatul care venea sa citeasca indexul a zis ca aia n-au facturat pentru ca n-au vrut sa creada indexul real. N-au vrut sa creada? E durere!
In plus, desi-s cozi enorme toata ziua, pierdem vremea dictand nr de telefon, adresa de mail-adresa de mail pe care iti cer s-o silabisesti, nu cumva sa noteze gresit. Complet inutil-pentru ei nu exista conceptul de apel telefonic, pur si simplu iti vin duminica la 10 dimineata „sperand” sa te gaseasca. Atunci la ce bun datele mele de contact? Serios, puteam da niste numere la misto. Mai ales ca dupa ce-am dat mobilul, au cerut si fixul! Apoi, daca nu m-au crezut, puteau sa ma intrebe, nu sa-mi transmita asta in „conditii sigure”. (Cand mergi la ghiseu, poate inregistrezi cu telefonul, e mai probabil decat sa inregistrezi o convorbire telefonica-cu greu gasesti programe recording, call recorder, dictaphone care sa nu dea bipuri in casca, chiar cracuite fiind.)
Intr-adevar ne-ar trebui un stat politienesc, sau chiar dictatura militara. Fara sistem politienesc, eu nu pot demonstra nimic din ce spun institutiile. Care, ca niste grupuri inchise, se sustin unii pe altii instinctiv.
Alta faza: nu primeam factura la energie, iar tipa de la ghiseu, coada fiind (deci martori posibili) a zis ca fie n-a adus-o postasul, fie mi-a fost furata. Cum sa n-o dau in paranoia, imaginandu-mi un hot care fura fix factura de la eon din cutia postala, si nimic altceva? Iar raspunsul asta a fost dat nu intre 4 ochi, ci public, institutional. Dar fa-le ceva daca poti. Adevaratii tirani sunt firmele ce pun monopol pe servicii. Net, gaz, electricitate…teoretic poti gasi alternative. Practic, nici un individ dintr-o suta de mii nu va gasi. La casa, iti pui panouri solare pe tot acoperisul (daca ai acele mii de E disponibile), dar la bloc ce faci? Cateva geamuri acoperite cu panouri sunt insuficiente. Deci sclavie.
Tot in legatura cu tensiunea, era o schema de traf cu miez special, avea cateva bobinaje, era de fapt un autotransformator cu circuite de acord RC serie, paralel, care scotea 220V cat de cat stabilizat. Fiind un traf, viteza de reactie e mult mai mica decat la un regulator cu servomotor, care are si ala inertia lui, si mai ales..merge in trepte de tensiune. La o variatie brusca, iti bubuie condensatorii din sursa PC (si nu numai) inainte sa se invarta axul ala din servomotor pe bobinaj:)
Regulatoarele nu prea-s practice. In afara de un motor de frigider, de masina de spalat, mixer de bucatarie sau aspirator, n-avem nevoie de 50Hz sinusoidal, ci de aprox.330V continuu, de preferinta stabilizat. Adica o punte tzapana imediat dupa contoar, cativa C-uri de sa zicem 4700uF/400V (circuit filtru, cu varistori de putere, ca aia inseriati cu bobinele degaussing TV. Astfel se pot scoate toate puntile/diodele din sursele pe care le avem, reducem pierderile.
De exemplu, un invertor auto obisnuit scoate vreo 300V continuu dupa diodele Shottky, apoi prin 4 triace comandate asincron scoate acei 50Hz care numai sinusoidali nu sunt. 50Hz care trec prin puntea redresoare a cam oricarui echipament. Cata vreme triacele au radiator, pierderea de putere e inutila. De ce sa transformi 300Vcc in 220Vca, ca apoi sa-i urci prin redresare din nou la 300-330V, cat foloseste o sursa in comutatie?
Precizez ca indexul citit gresit a dus la o factura de 1800lei pentru o luna, adica 4.5MW, pe factura scriind 150kW/zi, deci cam 6kW/ora constant, de parca as sta cu un traf de sudura in scurt, sub pat. Sic! 29A nu rezista sarmele din pereti. Deci au „crezut” ca e posibil asa ceva, dar nu vor sa creada indexul real.
Asta cu încărcatul facturilor aiurea e o şmecherie pe care o fac ei din când în când, ca să-şi regleze nişte conturi. Iau un abonat la întâmplare pe care îl încarcă la factură, de obicei este o firmă, adică persoană juridică şi până respectivul face contestaţie etc. ei rulează nişte bani.
Ha! Crezi ca la intamuplare si fara sa-l verifice in bazele lor de date? Pai daca eram procuror sau judecator?
Au si strategia de a nu raspunde la telefon-3 numere am incercat, sunau intr-una, iar la protectia consumatorului…la fel! (Sunam la pariu, sa-mi verific ipoteza, si s-a verificat) :))
A fost şi un reportaj la televizor pe tema asta şi păgubită era o femeie care abia avea din ce trăi. Uneori se nimereşte şi la firme, dar asta arată că persoanele sunt selectate aleator.