De ce are MRU ochii jucăuşi

By | 14 martie, 2012
Distribuie prietenilor!

De când Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit prim-ministru şi prin urmare a devenit mult mai vizibil pe micul ecran, multă lume a observat că premierul aproape tot timpul îşi mişcă rapid privirea dintr-un punct în altul, dând impresia că nu ar avea control asupra acestui tremur al ochilor. În limbaj popular am putea spune că domnul MRU este tot timpul „cu ochii în patru” încercând să observe simultan orice mişcare se desfăşoară în jurul său. 😆

S-a discutat mult pe tema asta pe diverse bloguri şi forumuri şi s-au emis diverse teorii. Unii spun că premierul ar fi posedat de diavol. Alţii cred că ar fi fost supus unui tratament de control al minţii şi ar fi rămas cu sechele. Alţii cred că e vorba de Nystagmus.

Eu am o altă teorie; cred că este vorba mai degrabă de o deformaţie profesională. Ca să mă fac înţeles voi apela la unele teorii şi noţiuni din programarea neuro-lingvistică (NLP).

După cum se ştie din popor, ochii sunt oglinda sufletului şi aş adăuga eu, de asemenea sunt oglinda stării mentale a unei persoane. O minte agitată se manifestă prin mişcări dese şi necontrolate ale ochilor, în timp ce o minte calmă şi clară se manifestă printr-o privire fixă şi blândă.

În cazul domnului Ungureanu lucrurile sunt ceva mai complexe. În NLP există aşa-numitele modalităţi. Acestea sunt moduri specifice de reprezentare internă a unui individ şi folosesc un anumit canal senzorial. Astfel avem trei modalităţi principale: vizuală, auditivă şi kinestezică (senzaţii interne).

În NLP există o teorie care spune că există o legătură între poziţia ochilor unei persoane şi modalitatea pe care o foloseşte în acel moment. În funcţie de poziţia ochilor avem 6 situaţii distincte:

  • Stânga-sus – modalitate vizuală, imagini construite mental, vizualizare mentală.
  • Dreapta-sus – modalitate vizuală, vizualizare imagini memorate.
  • Stânga-orizontal – modalitate auditivă, sunete, cuvinte construite mental.
  • Dreapta-orizontal – modalitate auditivă, sunete memorate,
  • Stânga-jos – modalitate kinestezică, intrarea în contact cu propriile senzaţii, stări interioare.
  • Dreapta-jos – modalitate kinestezică, dialog intern, “rumegarea propriilor gânduri”.

În afară de aceste poziţii ale ochilor există şi privirea neutră, aceea îndreptată direct către interlocutor, în care atenţia este îndreptată în exterior.

 

NLP pozitii ochi

 

M-am uitat aseară la emisiunea “Sinteza zilei” unde invitat a fost premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Apropo, Mihai Gâdea a fost făcut K.O de către fostul şef al SIE, pregătirea specială a acestuia în domeniul comunicării spunându-şi cuvântul.

M-am uitat cu atenţie la mişcările oculare ale domnului Ungureanu şi am observat că privirea sa oscilează între poziţia neutră, spre interlocutor şi dreapta-jos, corespunzătoare dialogului intern. În opinia mea această atitudine este aceea a unei persoane care disimulează, care gândeşte una şi spune alta, o deformaţie profesională specifică celor care lucrează sau au lucrat în domeniul serviciilor secrete. Atunci când priveşte în jos şi spre dreapta, acesta se gândeşte ce trebuie să spună, apoi revine cu atenţia spre interlocutor.

În cazul premierului mai este vorba şi de o trăsătură personală de caracter, ce îşi pune amprenta asupra mişcărilor oculare. Domnia sa este din fire tipicar şi perfecţionist şi are o obsesie pentru control. De aceea simte mereu nevoia de a se interioriza şi de a verifica constant, dacă ceea ce spune este în concordanţă cu ceea ce a fost învăţat să spună, sau ceea ce şi-a pregătit dinainte să declare. De aici rezultă şi acele oscilaţii ale privirii, care au atras multora atenţia.

Este doar o teorie personală, aşa că nu am pretenţia că are valoare ştiinţifică sau că este infailibilă. 🙂

2 păreri la “De ce are MRU ochii jucăuşi

  1. Alex

    „De aceea simte mereu nevoia de a se interioriza şi de a verifica constant, dacă ceea ce spune este în concordanţă cu ceea ce a fost învăţat să spună, sau ceea ce şi-a pregătit dinainte să declare.”-de acord cu asta, dar e la fel de valabil si pentru Gadea si mai toti moderatorii. Ai observat cu siguranta ca atunci cand un moderator e dresat sa respinga anumite idei, fie baga reclama, fie se suprapune, fie i se creste din studio volumul microfon.
    Am remarcat insa altceva, si nu stiu daca sa spun asta cu placere sau cu indignare: MRU e primul, poate singurul diplomat cu atata prezenta de spirit, luciditate, viteza de reactie, abilitati elegante de exprimare. Boc nici pe tocuri n-ar fi venit la emisiune, si probabil dupa ce uita de emotie sloganurile si replicile invatate in baia Antenei3 pe biletele, se fastacea si pleca tremurand. Ciorbea, un alt premier cu psihologie de contabil ca si Boc ar fi batut apa in piua, Triceanu ar fi insultat si el, Radu Vasile s-ar fi enervat dar in nervii lui ar fi fost mai putin elegant.
    Vorbesti de miscari ale ochilor? Uite la Bogdan Teodorescu (il respect pe omul asta deosebit, n-am absolut nimic ce-i reprosa), sau la altii care apar pe la Antene. Faptul ca biotipul constitutional se coreleaza cu temperamentul-ca „datus”, dat nu justifica interpretari biopsihologizante.
    Eu de exemplu am observat cum curgeau picaturile de transpiratie, la ora 21:33 (cand am observat), ma puteam gandi ca e de la emotie, dar asta ar insemna sa vorbim despre un fost sef SIE emotiv si necontrolat? Cu un creier reptilian nedomesticit? Nu cred. In timp vom afla mai multe lucruri. Sau nu.
    Vom afla, poate, de ce Antena3 a pus accentul pe datul mainii, pe cordialitate, pe faptul ca a iesit un (fals)meci in care atat invingatorul cat si invisul isi dau mainile fara resentimente. Secventele cu datul mainii au fost exagerate prin repetitivitate si insistenta zoom in-zoom-out.
    E comic. Multor politicieni li s-ar putea „lua aparaarea” pe net, in presa sau tv, dar in cazul MRU, nu e cazul, e un sistem functional ambulant, jos palaria.

  2. Alex

    P.S.De cum isi misca Badea ochii nu mai zic, ai crede ca are electrozi pe scaun sau pe sub masa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge