Patapievici e antisemit, legionar sau naţionalist?

By | 17 martie, 2012
Distribuie prietenilor!

Scriitorul Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara. În faţa sediului Universităţii l-a aşteptat un grup de protestatari supăraţi pe declaraţiile şi scrierile mai vechi ale domniei sale legate de Eminescu, despre limba română şi despre poporul român.

“Îi reproşăm lui Patapievici că a călcat în picioare istoria României. Nu există vreo persoană care să-i urască atât pe români şi valorile noastre ca Patapievici”, a declarat profesoara Viorica Bălteanu, iniţiatoarea protestului.

În replică, domnul Patapievici le-a răspuns manifestanţilor:

Nu aţi citit textul meu. Aţi citit alţi antisemiţi, legionari sau naţionalişti, care au complotat acest lucru. Am la mine textul pe care l-am scris în 2002. Am spus că „Eminescu joacă rolul unui cadavru din debara”. El joacă acest rol pentru tinerii care doresc să îşi facă un nume binevăzut în afară. Mi-am permis să vorbesc în numele tinerilor. Eminescu nu mai este de actualitate pentru progresişti. Dar sunt sigur că nu aţi citit cărţile mele, iar dacă aţi citit ceva, nu aţi înţeles nimic.

Sursa: Adevărul

Din acest citat, aparţinând domnului H.R. Patapievici, nu pot să deduc decât că domnia sa este atât antisemit, legionar, cât şi naţionalist pentru că se referă la textul care îi aparţine în raport cu ce au scris alţi antisemiţi, legionari sau naţionalişti. Plus de asta, prin această declaraţie nu se dezincriminează deloc în problema lui Eminescu, deoarece spune că „Eminescu nu mai este de actualitate pentru progresişti”. Deci cine e cu Luceafărul poeziei româneşti este anacronic şi retrograd.

Se poate domnu’ Patapievici, un filosof şi un intelectual de talia matale să facă asemenea gafe?! 😆

7 păreri la “Patapievici e antisemit, legionar sau naţionalist?

  1. Alex

    Conteaza tonul 🙂 pe care a zis-o. Eu zic ca facea bascau, pentru ca nationalist nu l-ar considera nimeni. In zilele de azi nici in gluma nu poti spune unele lucruri. Am auzit ca la starea civila daca zici Nu in gluma, se ia de bune si se anuleaza:)). La fel, daca recunosti o vina fiind sub presiune, ramane declaratia+semnatura, nu si cadrul-care vorba vine, e subiectiv, ar zice politia. „A calcat in picioare…”? De ce apare litera l?

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Nu scrie acolo, dar lumea aşa zice! Nu ai citit comentariile la articolele despre el?! 😆
    Nu cred că făcea băşcău, pentru că în articol spune că venise cu textul pregătit pentru a da explicaţii protestatarilor.

  3. Alex

    Citesc orice altceva decat despe patzapievici. Fiind bolnav, e un ins foarte previzibil. Adica imi ia cateva secunde sa-mi imaginez tot ce-ar putea debita ala in 10 vieti :). Inainte de 89, parnaie ar fi scris pe el.

  4. tanaseasca

    PUNE MANA PE CARTEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!
    INVATA SA CITESTI SMINTITULE..TE AI BAGAT INTR\UN PARALOGISM LOGIC CA PROSTU…DACA CITEAI KANT INTELEGEAI DESPRE CE VORBESC..ASA TE LAS SA MORI PROST

  5. Pingback: Patapievici e antisemit, legionar sau naţionalist? | Ziarişti Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge