Băsescu şi psihiatria

By | 20 martie, 2012
Distribuie prietenilor!

În ultimele apariţii pe la televiziuni, Traian Băsescu a dat de înţeles că se gândeşte serios la ce va face după ce îşi va încheia actualul mandat de preşedinte al României. Cred că cel mai bine ar fi să se ofere ca material didactic viu la Facultatea de Medicină. Ar fi un obiect de studiu foarte interesant şi util pentru studenţii care au ales specializarea în psihiatrie.

Băsescu ar putea oferi numeroase studii de caz pentru cele mai diverse tulburări de personalitate ori care ţin de domeniul cognitiv sau comportamental. Iată doar câteva dintre acestea pe care preşedintele le-a manifestat în diferite apariţii publice.

Paranoia. Traian Băsescu trăieşte tot timpul cu impresia că are duşmani. Chiar îşi doreşte acest lucru, iar dacă momentan nu îi poate identifica, atunci îi inventează. Peste tot, domnia sa vede conspiraţii şi uneltiri împotriva sa, şi la rândul său orchestrează şi regizează asemenea operaţiuni împotriva „duşmanilor”.

De curând a declarat că funcţia de preşedinte a reprezentat pentru el cea mai mare umilinţă a vieţii sale, deşi la rândul său a umilit, jignit şi batjocorit poporul care l-a ales, cu fiecare ocazie publică. De asemeni, Băsescu se face că uită că, în urmă cu două luni, mii de oameni au protestat în toată ţara cerându-i demisia şi condamnându-l pentru faptul că i-a minţit, i-a trădat şi i-a sărăcit, iar mulţi dintre ei au fost atunci bătuţi, arestaţi sau chiar răniţi.

Megalomanie. De multe ori Băsescu a declarat că este perfect, că nu are ce să-şi reproşeze şi că nu îi pare rău pentru felul în care a acţionat şi măsurile pe care le-a luat în calitate de preşedinte.

În ultima vreme este obsedat de rolul său mesianic şi arată că doreşte cu orice preţ să intre în istorie, asemeni altor mari domnitori, şefi de stat sau eroi ai neamului românesc. De multe ori s-a comparat pe sine cu foşti conducători, precum Regele Mihai sau mareşalul Ion Antonescu, odată spunând chiar că el ar fi mai presus decât aceştia, deoarece „un preşedinte nu abdică”.

În ultima sa apariţie de la B1 TV a spus că, după ce nu va mai fi preşedinte, va deschide o şcoală sau o fundaţie, în care îi va învăţa pe politicieni ce înseamnă politica, în special pe cei tineri, deoarece mulţi dintre cei care apar pe la televiziuni şi de dau mari profesori, habar nu au de politică şi problemele europene.

Masochism. Preşedintele, după primul mandat, a declarat că nu i-a plăcut deloc, dar ar mai vrea o dată. Mai recent a spus că, din 2007 încoace, a fost cea mai umilitoare perioadă din viaţa sa. Şi cu toate astea a mai candidat o dată la funcţia de preşedinte obţinând un al doilea mandat.

Sadism. Aici cred că toată lumea a observat nepăsarea, cruzimea şi totala lipsă de empatie a lui Traian Băsescu faţă de cei săraci şi necăjiţi, atunci când a luat cele mai dure şi mai drastice măsuri de austeritate din întreaga Europă. Sunt deja de notorietate anunţurile de tăieri făcute de preşedinte, cu un rânjet dispreţuitor pe buze şi desele cazuri în care îi certa pe ţăranii de la inundaţii că nu şi-au tencuit casele, sau cum o dojenea pe acea bătrânică, după ce l-a rugat să nu îi taie pensia, spunându-i că, fiind la ţară, poate să-şi facă şi singură pâinea.

Tulburare bipolară (maniaco-depresivă). Este bine cunoscut de toată lumea modul rapid şi surprinzător în care preşedintele trece de la o stare emoţională la alta. Într-o zi este abătut, deprimat, sau plânge cu lacrimi de crocodil, iar a doua zi este vesel, în mare formă şi hăhăie cu gura până la urechi.

Dedublarea personalităţii şi personalităţi multiple. Chiar ieri seară, în direct la TVR, Traian Băsescu s-a referit la sine folosind persoana a 3-a. După ce a declarat că s-a consultat anterior cu Emil Boc în problema majorării salariilor bugetarilor, dar că nu l-a informat despre acest lucru şi pe actualul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, moderatoarea l-a întrebat de ce a procedat în acest fel. Atunci Băsescu s-a schimbat brusc la faţă şi a replicat pe un ton aspru şi vizibil iritat: „Bun, până la urmă mesajele preşedintelui sunt problema lui”. Ce poate fi mai elocvent de atât? 😆

În ceea ce priveşte personalităţile multiple, sunt atât de multe încât nici chiar Băsescu însuşi nu cred că le mai ţine socoteala. Avem aşa: Băsescu Preşedintele (Jucător), Băsescu Comandant de Navă, Băsescu Plângăciosul, Băsescu Regele, Băsescu Mareşalul, Băsescu Dansatorul, Băsescu Poetul, Băsescu Manelistul, Băsescu Smardoiul, Băsescu Filosoful, Băsescu Luptătorul, Băsescu Comediantul, Băsescu Soţul Devotat, Băsescu Tatăl etc.

Mitomanie. Aici cred că nu este prea mult de comentat. Traian Băsescu minte aşa cum respiră. Practic tot ceea ce spune este o minciună şi de multe ori se contrazice singur chiar în cadrul aceleiaşi fraze.

10 păreri la “Băsescu şi psihiatria

  1. Alex

    M-am gandit si eu la o psihiatrizare, adica traducerea in plan individual, subiectiv a unor masuri care se iau pe plan global. Eroarea de atribuire apare cand il consideram vinovat pe Basel de toate problemele. Ba-i cumparat de americani, ba face totul dupa capul lui, pentru ca e bolnav. Deci o cauzalitate multifactoriala. Suna bine, dar gandind asa, ajungem la speranta ca un alt presedinte va face mai multe, adica amanam orice schimbare reala pozitiva cu inca un mandat. Un postphone bine gandit de unii.
    MRU zicea „fiti consecvent” si invoca erori de logica. In psihiatrizare, apare urmatoarea eroare: desi se admit conspiratiile, dar la modul general, fara cazuri concrete, totusi noi suntem singurii din afara planurilor secrete deoarece avem un presedinte bolnav.
    Nu „tin” deloc cu ultimele guvernari, cu ultimii presedinti, dar s-ar putea ca peste multi ani Basescu sa fie considerat patriot ca si Ceausescu. Pe vremea lui Ceasca cei mai multi ii ziceau tiran, nebun, sa ne amintim asta.
    Alta eroare sistemica prin generalizare apare cand se invoca probleme de coruptie, clasa politica murdara, dar singurii vinovati identificabili sunt cei de la putere, PDL-ul, ministrii, rudele, prietenii lor. Nu (mai) vorbeste nimeni de coruptia liberalilor, a USL-ului? Va vorbi cam peste un an „opozitia” de atunci.
    Ce-am zis mai sus e si va fi valabil an de an, schimband doar…”numele proprii”.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Eu m-am referit aici la Băsescu strict ca personalitate, fără nicio legătură cu funcţia de preşedinte sau cu implicaţiile acţiunilor sale. Putea să fie orice, de la cofetar la conducător de tramvai, că lucrurile ar fi stat la fel. 🙂 Pe de altă parte, Băsescu nu va rămâne în istorie ca un patriot, pentru simplul motiv că a fost tot timpul împotriva interesului naţional, spre deosebire de Ceauşescu, care făcea totul pentru popor.

  3. Alex

    Ca personalitate, posibil, nu-l cunosc personal, imi amintesc cateva scene, e exemplu cand isi freca palmele cu o excitatie maniacala, si asta intr-un cadru destul de oficial.
    Despre Berlusconi auzisem ca ar fi meltean, sau despre Sarkozy ca ar fi un soi de tiran. Cred ca-i celebru momentul cand primul, aflat la summit, s-a indepartat de grupul solemn ca sa vorbeasca la telefon. Psihologizarile si psihiatrizarile astea risca sa duca la efecte perverse, asta-i marea problema.
    Intr-un azil de nebuni, numit sanatoriu, ca sa cosmetizam limbajul, cine ajunge „sef” sau mascul alpha? Unul dintre bolnavi. Asa e si la noi, avem 2 efeminati, Ponta si Antonescu, 2 baietei spilcuiti, fragili, hiene care au doar gura mare. Daca-i psihiatrizam si pe ei, iese o tragicomedie de tot plansul-rasul. Dar hai sa-i lasam sa gafeze SI in functia de presedinte, care din ei va iesi. Ideea anterioara e deja incetatenita: sa-i vedem si pe altii. Ii vom vedea. Datoria la FMI va creste, samd.
    O mica observatie: opozitia (in prezent de stanga) se teme sa faca remarci negative la adresa UE, sistem in principiu de dreapta, si care contine structuri, sisteme preponderent de dreapta. Ciutacu ar defini mai scurt mizeria asta 🙂

  4. Alex

    Daca ar fi sa psihologizez, cu marja de eroare foarte mare :), l-as compara pe Bogdan Chiriac cu Ungureanu, parca seamana, nu-i asa? http://www.badpolitics.ro/bogdan-chireac/ Fizionomia dicteaza psihologia, antropologia dicteaza destinul rasei-doar ca asa o dam in nazism. E doar o comparatie intre 2 dromaderi bine sus-pusi, ambii cu familii inradacinate in sistem, ambii cu privire imperturbabila de profesionisti la poker, cum ar zice Badea. Oamenii astia ii poti planta oriunde! Cresc, infloresc si dau roade vizibile! Mai vrei? 🙂

  5. Dan Tănăsescu Post author

    UE este un sistem eminamente de stânga, un fel de Uniune Sovietică mai liberală. Şi este un proiect destul de vechi gândit de socialiştii fabieni şi alte grupuri de „intelectuali” din Europa. Dacă îţi aduci aminte, Ponta s-a dus să se plângă de Băsescu la UE, în vreme ce Băsescu boceşte pe la americani. Deci teoria nu stă în picioare. 🙂

  6. Dan Tănăsescu Post author

    Bogdan Chireac are afaceri barosane cu armata şi serviciile secrete. Le vine aparatură de comunicaţii importată din Israel parcă. Este bun prieten de familie cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea, dar la TV joacă rol de agent dublu, de aici şi declaraţiile întotdeauna ambigue, cu două înţelesuri. 🙂

  7. Alex

    Cum sa nu stea? E vreo diferenta intre rusi, americani, stanga si dreapta? Polii de putere nu se vor schimba, rusii nu se vor pune rau cu China in caz de conflict. Decat sa aiba adversarul in coasta mai degraba l-ar lasa sa ocupe alte zone-Orientul Apropiat, de exemplu, insa China nu cred ca va face asta. Ramanem tot cu 3 poli principali, in care stanga si dreapta raman doar termenii unei analize paradigmatice de tip politologic. Daca gresesc, aflu asta in doar cativa ani 🙂

  8. Alex

    Pai daca-i asa, votez cu Cristoiu! Alt nene cu radacini, uns cu alifii (parca ar fi un plafar ambulant, ca multi altii), dar macar nu tine cu ursu.

  9. Alex

    Am citit, porneai de la aranjamentul scaunelor din parlamentul englez. E ca si in biserica, cu barbatii si femeile.
    Ca sa nu putem gandi la astfel de lucruri, au aparut problemele. Crizele, situatia economica, bugetul familial, toate asta il directeaza pe om de la posibilul rol pe care ar putea sa-l aiba. E greu sa faci yoga sau zen avand „windows”-ul incarcat cu servicii de tot soiul: factura incarcata la curent, apa oprita samd. (Samd de mai nainte ar merita o blogosfera dedicata, cel putin la noi.) Omului i se fura timpul de gandire, de fapt.
    Printre altele, criza actuala e si o solutie murdara la impasul tehnologic; n-au ce sa ne mai ofere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge