Pentru că ne tot mint unii, că de două decenii trăim în democraţie, vă provoc la o acţiune civică. Probabil aţi aflat de ieri, că circa 5.000 de oameni au protestat la Bârlad împotriva deschiderii în zonă a unor exploatări a gazelor de şist.
Haideţi să ne alăturăm lor şi să ne gândim că viitorul lor este şi viitorul nostru!
Am găsit pe Facebook o acţiune care mi se pare foarte bună şi cu şanse de succes. Tot ce trebuie să faceţi este să trimiteţi pe e-mail o scrisoare parlamentarilor din zona de care aparţineţi. Pe pagina de Facebook respectivă veţi găsi, pe zone, listele cu adresele de e-mail ale parlamentarilor cărora trebuie să le trimiteţi scrisoarea.
Linkul aici: https://www.facebook.com/events/271435456272792/
Textul scrisorii îl găsiţi tot acolo şi îl voi posta şi eu, la sfârşit, aici. Nu uitaţi, pe pagina evenimentului, să daţi click pe butonul “Particip”, asta dacă aveţi cont Facebook bineînţeles!
Ca să îmi dau seama cât de implicaţi puteţi fi şi cât de dispuşi să luaţi atitudine, aş dori ca cei care vor participa la acţiune să mă anunţe despre acest lucru, după aceea, printr-un comentariu postat la acest articol (nu pe Facebook!). La luptă fraţi români!!! 😀
Stimate parlamentar,
În calitate de reprezentant al meu în Parlamentul Romaniei vă cer să luaţi poziţie faţă de exploatarea gazului de şist prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, metodă neconvenţională şi poluantă.
În prezent, Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie care să reglementeze utilizarea metodei fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist.
Experţii în domeniu atrag atenţia asupra pericolelor majore pe care le prezintă această metodă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, şi anume:
1. contaminarea pânzei freatice şi a surselor de apă potabilă;
2. epuizarea resurselor de apă datorate metodei fracturării hidraulice, care foloseşte cantităţi enorme de apă în procesul tehnologic;
3. contaminarea terenului;
4. apariţia explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele şi chiar a cancerului;
5. risc seismic asociat cu antrenarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră;
6. scoaterea terenurilor din circuitul agricol, precum şi degradarea florei şi faunei spontane.
Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării metodei fracturării hidraulice, astfel:
1. în iulie 2011, FRANŢA a interzis prin lege folosirea acestei metode;
2. în noiembrie 2011, MAREA BRITANIE a suspendat toate explorările şi producţia de gaz de şist, ca urmare a seismelor produse în Blackpool;
3. în octombrie 2011, BULGARIA a impus un moratoriu permanent, iar în ianuarie 2012 a devenit a doua ţară, după Franţa, care a interzis complet, prin lege, explorarea şi exploatarea gazului de şist;
4. în GERMANIA, în landul Westfalia – Renania de Nord, parlamentul local se pregăteşte să adopte un moratoriu în acelaşi sens al interzicerii explorării şi exploatării gazului de şist.
Având în vedere atitudinea statelor europene de a-şi proteja cetăţenii şi mediile în care trăiesc aceştia prin interzicerea exploatării gazelor de şist, prin metoda fracturării hidraulice cer ca eu si familia mea sa fim protejaţi de instituţiile statului român pentru a nu deveni eventuale victime ale utilizării în zonă a acestei metode.
Vă mulţumesc pentru atenţie,
Dacă aveţi o adresă de e-mail pe Yahoo s-ar putea ca diacriticele să nu fie afişate corect de aceea mai bine eliminaţi-le: în Word, selectaţi litera, pe urmă Ctrl–H şi apoi “Replace All” pentru fiecare ă, â, î, ş, ţ în parte. Eu le-am folosit totuşi în articol pentru a respecta eticheta blogului. 🙂
Daţi mai departe să afle cât mai multă lume!
PS: Cei care nu ai cont pe Facebook şi nu pot accesa linkul evenimentului, pot lua de aici lista cu adrese de e-mail ale parlamentarilor. Adrese email parlamentari
Te tii de poante:)) Dupa ce ca e un efort inutil sa trimit mail, sa mai si perii textul? In cel mai bun caz se da un raspuns in 2 peri, tipic unor institutii de la noi. Mai mult chiar, un raspuns la ceva ce n-ai intrebat, pe-un tot cat se poate de serios. Mai bine play chess pe mess cu parlamentoii aia.
Cine ajunge si ramane parlamentar spune multe despre traiectorie, asa ca eu propun alt tip de atitudini civice, la nivel de grup mic, grupusor, institutie: alegerea de reprezentanti in urma dezbaterilor comune. N-ar fi mult mai simplu, de exemplu, sa stea reprezentantii cu randul, in audiente, la cozi, decat atata pulime iritata la maxim?
Asa cum, in unele cazuri, cineva plateste facturile unei institutii la curent, sau ale unei scari de bloc, la fel poate reprezenta interesele mai multora.
Puterea astfel e descentralizata foarte mult. Evident ca nu ma gandesc la sefi de scara, adica fosti comunisti, activisti, ci la altfel de persoane. Suna rupt de realitate? Nerealist? Dar un mail de aiurea ce e?
Am trimis mailuri la cativa parlamentari, nici macar un adreseazatenaibiialtcuiva n-am primit, sau un adolescentin hai pa, pa.:)
Hai dom’ne e chiar aşa de greu să trimiţi un mail?!!! Şi ne mai plângem toată ziua că nu se schimbă nimic în România! Să trimită câteva sute de mii de oameni acelaşi mesaj, nu e totuna cu a trimite o singură persoană un singur mesaj!
Pariu? Hai sa luam Rosia Montana!
Cred ca lucrurile, nu numai la noi, ci in lume au mers cam asa: de la actiuni directe, la telefoane (odata cu aparitia telefoniei), apoi la mailuri, cu aparitia internetului. Pasivizarea crescanda il face pe „marele razboinic” sa fie egal cu paraliticul care doar prin keyboard se poate exprima-asa a fost educat si incurajat. Politica negarii actiunilor o vedem pana si-n reclamele care-ti zic sa votezi pe net.
Voturile pe net masoara nu gradul de satisfactie, aprobare, respingere a unei situatii, ci numarul celor care precis nu vor iesi in strada, nu vor face reclamatii organizate, samd.
Nu ti se pare ciudat ca de cand au aparut forumuri unde se boraste pe main si pe privat, bloguri pline de insulte, de comentarii mai subiective sau mai obiective, mai documentate sau mai paralele…lucrurile merg din rau in mai rau an de an, atat economic, cat si cultural?
Acţiunea se desfăşoară la nivel psihologic, aşa că nu contează canalul de comunicare, ci doar puterea de persuasiune asupra celor aflaţi în funcţii de decizie.
Si mai e o eroare sistemica, si tot circula ideea numarului. 1 mail ar trebui sa ajunga. Daca argumentul numarului e singurul argument, clar ca nu se va schimba nimic. De buna voie nu va pleca nimeni de pe scaun, in nici un caz speriat de comunicarea virtuala. Trebuie varsare de sange, lupte stradale, pentru ca grevele, chiar de-ar fi autorizate, nu pot santaja cu haosul un stat caruia nu-i pasa daca tara se duce de rapa. Brrr…
Nu puterea de persuasiune, ci faptul ca ei, stiindu-se ca au primit plangeri, ar trebui sa gaseasca scuze peste creieru’ lor pe care patineaza musca, asa ca e mai simplu sa se faca ca incearca sa incerce sa rezolve ceva. Ramane de vazut 🙂
Cel mai bun exemplu de persuasiune în raport cu instituţiile statului, încununată de succes, l-am văzut în acest film excepţional, pe care îl recomand tuturor: http://www.imdb.com/title/tt0111161/
Plin de impact filmul!
Insa eroul, in loc sa-si propuna sa fie persuasiv cu sefu inchisorii-ceea ce a si incercat fara succes, a sapat un tunel! Cu ciocanelu ala ascuns odata in Biblie, a sapat un tunel! Noi, cu internetul, suntem in etapa in care speram sa ne punem bine cu caralii, ca poate-poate 🙂
Nu e vorba de şeful închisorii, ci de scrisorile pe care le trimitea eroul principal la guvern pentru finanţarea bibliotecii închisorii. 🙂
Aa, picatura chinezeasca, da… Intelesesem cu totul altceva: ca filmul a reusit sa schimbe ceva in sistemul penitenciarelor, cand ai zis de persuasiune.
Dar seria Cube ai vazut-o? Au inceput sa-i scoata la unu din creier pentru ca gasea iesirea din matrice. Filmul mi-a dat o idee: cata vreme sunt ineficient ci doar considerat pericol la adresa cutare si cutare, mai bine-mi scot singur o bucata de creer, si inainte de asta imi fac un tricou pe care sa scrie V-am luat-o inainte!, si pe care mai apoi sa nu-l inteleg deloc. Abia asta se cheama sa nu fii egoist.
Am văzut doar unul, dar parţial…
@Alex In Bulgaria nu a fost aprobata extragerea gazului de sist. Motivul e ca au iesit oamenii in strada. Ar trebui sa iesim din pasivitate. Nu spun ca o scrisoare catre parlamentari e cea mai buna posibilitate. Dar e o posibilitate prin care imi exercit drepturile ca cetatean, Daca aveti idei. Puneti-le in practica. Nu mai asteptati ca altii sa decida sau sa propuna pentru voi.
Pingback: La dat din gură suntem toţi campioni | Dan Tănăsescu
este halucinant acum am aflat ca senatorii si deputatii de la bihor nu au adrese de mail. in cel mai bun caz pot fi contactati sunand terte persoane. vaiiiiiiiiiiiiiiiii deci nu pot sa cred. pai sa-i duca dracu. ce parlamentar esti tu fara ca eu sa te pot contacta vai deci nu-mi vine sa cred. imaginativa cetatenii din bihor nu isi pot contacta reprezentantii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ştiu, şi în alte zone e tot la fel. Eu am trimis tuturor parlamentarilor din Bucureşti. Trei dintre ei nu aveau adrese de e-mail valide, iar restul nu mi-au dat niciun răspuns! 🙁