Cum s-a născut mişcarea de la Bârlad împotriva exploatării gazelor de şist

By | 3 aprilie, 2012
Distribuie prietenilor!

Jurnalistul independent Vlad Ursulean povesteşte pe blogul său, într-un articol amplu, cum a început mişcarea de protest a bârlădenilor împotriva firmei Chevron, care vrea să deschidă acolo mai multe exploatări ale gazelor de şist.

Se pare că totul a început în timpul protestelor din Piaţa Univeristăţii, la iniţiativa mai multor tineri absolvenţi de sociologie şi bârlădeni din Bucureşti, care au observat nişte bannere pe care erau scrise mesaje de protest împotriva gazelor de şist. Cred că erau ale celor de la Occupy Romania, pentru că la vremea aceea, în afară de mine, ei şi alte câteva bloguri, nimeni nu auzise de gazele de şist şi de fracturarea hidraulică.

Sunt şi câteva momente amuzate pe parcursul articolului, în care aflăm că primarul Bârladului, Constantin Constantinescu iniţial era împotriva manifestaţiilor, crezând că este vorba despre compania Chevrolet, nu Chevron, fapt pentru care a căpătat ulterior porecla “Primarul Chevrolet”! 😆

Citiţi întreaga poveste aici.

13 păreri la “Cum s-a născut mişcarea de la Bârlad împotriva exploatării gazelor de şist

  1. Dan Tănăsescu Post author

    Citeşte articolul şi pe urmă trage concluziile! 🙂 Întotdeauna te grăbeşti cu contra-propaganda, e oare un reflex?!

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Propaganda nu e, dar tu ca un propagandist profesionist cu agendă prestabilită, crezi că ar fi şi contraataci! 😉

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Bine, atunci voluntar amator! Trebuia să pun „profesionist” între ghilimele că nu prea eşti! Dacă erai, nu scriai articolul ăla despre gazele de şist, bazat pe argumente „ştiinţifice”. Ai fi ştiut că oamenii simpli, ca cei din Bârlad, pe care tu îi tratezi cu dispreţ, reacţionează mult mai intens la argumente emoţionale, decât la informaţii pseudo-ştiinţifice aride şi prefabricate! 😀

  4. coolnewz/Ratatouille

    asa ti s-a parut tie, ca i-am tratat cu dispret? Sunt convins ca ai analizat cu atentie articolele alea si ai ajuns la concluzia ca sunt „prefabricate”! 🙂 Eu ma gindesc ca mai degraba ii trateaza cu dispret si pe post de masa de manevra aia care ii agata prin „personal” si le „explica” chestii pe care nici ei nu le pricep. Sau le prezinta filmulete cu voci infricosatoare. 🙂

    Sunt de acord insa cu tine ca informatiile alea sunt aride! Da!
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Să eliminăm gazele (de șist)!

  5. coolnewz/Ratatouille

    eu? comentarii dispretuitoare? nici vorba!
    pentru altii nu bag mina in foc. Ce, tu iti asumi vreo responsabilitate pentru ce prostii debitez eu aici? 🙂
    de fapt articolul ala voluntar amator este doar o invitatie la informare si din alte surse. cine are chef, timp, tartacuta, interes – o face. cine nu, striga „moarte gazelor de sist”!
    mi-a placut articolul cu mamaia omorita de chevron (in curind): deci au chemat 2 specialisti … geologi, sa le explice cum e treaba. Dar cei cu „cusma in mina” ii corectau cind ei, geologii, o luau pe aratura. 🙂 Pai sa nu mori de ris??
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Să eliminăm gazele (de șist)!

  6. Un provocat

    Profesionisti sunt cei care prelucreaza raspunsurile unora, altora la provocari.

  7. Dan Tănăsescu Post author

    Cei care comentau cu “cuşma în mână”… Ei uite, eu în asta văd o formă de dipreţ!
    În legătură cu gazele de şist se face o manipulare în stil mare. Pe lângă faptul că nu dau 2 bani pe rapoartele „ştiinţifice” făcute la comanda corporaţiilor şi am mai spus că nu este nevoie de astfel de rapoarte ca să observi ce este evident, se mai evită şi fondul mai grav al problemei. Ca şi în cazul Roşiei Montane se pedalează mult pe aspectele legate de mediu şi se evită evidenţierea faptului că o companie străină se va face stăpână pe o resursă naturală a ţării noastre şi noi va trebui să ne cumpărăm propriul gaz la preţuri impuse din afară. Asta e ceea ce se încearcă cu această propagandă susţinută şi cu ONG-uri de mediu finanţate poate chiar de Chevron!

  8. coolnewz/Ratatouille

    :)) pai articolul recomandat de tine a folosit exprimarea asta: „cu cusma in mina”!
    De unde stii tu ca sunt comandate? Ti-am explicat ca pentru a publica acolo trebuie sa declari orice conflict de interese. Tu nu si nu! 🙂 Nici Tatoiu nu da 2 bani pe „rapoarte stiintifice”. Si ea pur si simplu … stie! Intr-o vreme era evident si ca Soarele se invirte in jurul Pamintului. Dar stii cit de evident? Foarte evident!
    Nu cred ca din ce am spus reiese vreo secunda faptul ca sunt de acord ca vreo companie straina sa fie stapina pe resursele naturale. Sa fie statul roman in stare sa le exploateze in prorpiul interes. Mai ales ca a fost multa vreme exportator de tehnologie extractiva si prelucratoare, deci traditia exista.
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Să eliminăm gazele (de șist)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge