Cum să foloseşti playerul VLC pentru conversie audio-video

By | 10 mai, 2012
Distribuie prietenilor!

În activitatea mea de blogger de multe ori lucrez cu diferite formate audio/video şi imagini pe care uneori trebuie să le editez, iar acest lucru, în unele cazuri, nu este posibil în formatul original.

De exemplu să presupunem că aţi descărcat de pe Youtube un videoclip în format FLV şi doriţi să extrageţi doar partea de sunet în format MP3, pentru a putea asculta melodia pe telefon sau alt dispozitiv.

Sau doriţi să realizaţi un montaj, sau chiar un mic documentar, să zicem, despre protestele din Piaţa Universităţii şi aveţi mai multe clipuri tot de pe Youtube, în format FLV sau MP4, cu care doriţi să ilustraţi naraţiunea. De obicei programele de editare video, mai mult sau mai puţin profesionale, nu importă aceste formate fără un plugin special, care nu este întotdeauna la îndemână. Deci e nevoie de conversia fişierelor într-un format uzual folosit în editarea video.

Toate aceste conversii le puteţi face foarte uşor cu playerul multimedia open-source VLC. Acesta, pe lângă faptul că este gratuit şi poate reda practic orice format de fişier video sau audio, fără să fie nevoie să instalaţi tot felul de codec-uri, mai are încorporate şi o serie de utilitare, cum ar fi conversia de fişiere, captură video, realizarea de imagini statice extrase dintr-un fişier video (snapshot) şi multe altele.

Pentru a converti un fişier video sau audio în alt format trebuie să urmaţi paşii:

1. Intraţi in meniul “Media” şi daţi click pe “Conversie sau salvare”.

tutorial VLC-1

2. În fereastra care se deschide daţi click pe butonul „Adaugă” şi selectaţi fişierul pe care vreţi să-l convertiţi.

tutorial VLC-2

3. După ce aţi ales fişierul, selectaţi din lista drop-down din josul ferestrei „Converteşte şi salvează”.

tutorial VLC-3

4. În fereastra următoare selectaţi din listă formatul de fişier în care doriţi să se facă conversia, apoi daţi un nume fişierului final şi specificaţi locaţia unde vreţi să fie salvat, având grijă să puneţi şi extensia în numele său (mp3 în cazul de faţă). Aceasta mai ales în cazul în care fişierul rezultat este în acelaşi director cu fişierul sursă şi are aceeaşi denumire.

tutorial VLC-4

5. După ce aţi făcut toate aceste setări daţi click pe butonul „Porneşte” şi aşteptaţi până se termină procesul de conversie.

Este bine să închideţi, înainte de a începe conversia, orice alt program care rulează şi să încetaţi orice activitate pe computer, pentru că procesul necesită resurse serioase şi mai ales, în cazul în care nu aveţi un procesor prea performant, este posibil să blocaţi întreg sistemul.

Notă: Tutorialul este făcut pentru interfaţa VLC în limba română, dar dacă din întâmplare este în altă limbă, cred că vă descurcaţi! 🙂

Nu am încercat toate variantele de conversie, dar până acum pot să spun că singura care a eşuat a fost în cazul fişierelor audio FLAC, care, deşi pot fi redate de VLC, nu am reuşit să le convertesc în MP3.

8 păreri la “Cum să foloseşti playerul VLC pentru conversie audio-video

  1. Dan Tănăsescu Post author

    Crezi că mă interesează atât de mult mizeriile pe care le face PDL-ul cu miniştrii de la Educaţie?

  2. coolnewz/Ratatouille

    :)) :)) Nu ma asteptam tocmai de la tine care te plingeai la un moment dat cum un articol de-al tau a fost copiat prin alte parti.
    ei uite, vezi, ca intrebai acu citeva zile ce inseamna sa fii impartial. Impartial in cazul asta ar fi insemnat sa te referi la mizeriile pe care le fac ministrii de la Educatie, nu la aia care au scos la iveala respectivele chestii.
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Scufundarea în minciuni!

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Nu am citit lucrările respectivului Mang ca să pot să mă pronunţ dacă sunt plagiate sau nu şi nici nu mă interesează prea tare. Din ceea ce a declarat el nu este vorba de plagiat ci de nişte citate din autori străini, lucru perfect valabil în lumea academică. Ceea ce mă deranjează este faptul că până să fie propus ministru, nimeni nu a sesizat plagiatul. La fel şi în cazul predecesoarei lui Mang, Corina Dumitrescu, până la momentul nominalizării ei ca ministru al Educaţiei, nu am auzit pe nimeni să spună că ar fi o incultă o impostoare sau plagiatoare. De ce pun pdleii beţe în roate doar la acest minister? Oare există o miză specială la învăţământ?!

  4. coolnewz/Ratatouille

    cred ca sunt doua chestii distincte: una este eventualul interes al celui care da in vileag asa ceva, iar cealalta este acuzatia in sine indiferent din partea cui vine. Eu ma refer la partea a doua si ma asteptam de la citeva bloguri „impartiale” sa ia atitudine. Evident ca interesul opozitiei este sa critice puterea, nu cred ca avem dubii aici.
    Crede-ma ca stiu perfect ce este „perfect valabil în lumea academică”. Eu nu ma iau nici dupa declaratiile lui, nici dupa ce a subliniat Boc cu creionul rosu. Eu ma iau dupa ce am vazut eu si anume 2 articole identice cuvint cu cuvint unde numai paginatia difera! 🙂 Articole in care se spune „noi aratam”, „noi demonstram” etc, prin „noi” intelegindu-se evident, semnatarii articolului. Numai ca un articol e semnat de unii, alt articol e semnat de altii. Care „noi” deci? 🙂 Din pacate nu este loc pentru interpretari.
    Apropo de intrebarea ta, probabil ca fenomenul este atit de extins in lumea academica din Romania, incit viitorul ministru (nici nu ma gindesc ca Mang nu va fi demis) va trebui sa faca un astfel de audit stiintific! 🙂 Evident ca daca aceasta caracatita este atit de mare, va fi greu. Evident ca asa ceva nu poate fi facut de catre un plagiator. Evident ca Mang acum atirna greu si de picioarele lui Ponta. Pacat! Si cind te gindesti cite resurse are USL …
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Scufundarea în minciuni!

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Dacă Mang a plagiat sau nu e o problemă ce ţine ce lumea academică şi dacă ne gândim la drepturile de proprietate intelectuală este şi una juridică. Dar pe mine ca cetăţean nu mă interesează şi nu mă afectează cu nimic acest lucru. La un minister e nevoie de un bun manager şi de un bun administrator, nu de un savant care scrie articole şi tratate ştiinţifice. Aşa că tot acest circ mediatic nu mă interesează deloc. Dacă Ioan Mang a fost compromis, să pună altul în loc şi să termine odată cu balamucul la ministerul ăsta!

  6. der

    cine are atita timp sa astepte 100 de ani pina se face conversia in vlc? 🙂 de ce nu folosesti format factory de exemplu? si mai sint si alte gramezi de programe iar aici mai amintesc FreemakeVideoConverter. special la acest prog este faptul ca poti intoarce filmele lucru de care ai nevoie in caz c-ai folosit telefonul.
    pt internet linkul de mai jos te duce la in sistem f bun si unde hd-ul nu poate fi accesat decit cu un pass. nu trebuie sa fie instalat pt ca merge din ram. in ciuda zvonurilor linux nu este nici el invulnerabil. unele sisteme sint chiar o gluma din punctul asta de vedere! pt asta ai nevoie de un distro care sa-ti puna la dispozitie hd encripting si boot pass insa asta nu se intimpla decit f rar si cu limite.

    http://distrowatch.com/?newsid=07229

    daca vrei win sigur iti face un back-up al sis si-l pui nou saptaminal. deasemenea trebuie sa folosesti returnil un program care iti transforma propiul sistem intr-unul virtual si care nu retine nimic dupa un restart.
    daca te intereseaza mai putem sa vorbim despre asemenea probleme. si eu sint bucurestean insa din familie fff veche fara legaturi „la tara” insa de zeci de ani traiesc in vestul luminos locul ala unde a stiut romanul ca ploua cu salam si calci pe parmezan. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge