Curent electric tot mai scump şi tot mai prost

By | 28 mai, 2012
Distribuie prietenilor!

După cum am mai scris şi alte dăţi, în zona în care locuiesc sunt mari probleme cu reţeauna electrică. În unele zile curentul electric are fluctuaţii atât de mari, sau tensiunea este atât de scăzută, încât nici nu pot să folosesc calculatorul, pentru că mi se închide singur din 5 în 5 minute.

Mult timp am crezut că e din cauza PC-ului, care a cam „obosit” pe la componente, dar de fapt e vorba doar de calitatea execrabilă a curentului electric. În multe zile cred că tensiunea nu depăşeşte 150 V de volţi, iar fluctuaţiile sunt atât de mari încât le poţi observa cu ochiul liber atunci când priveşti un bec aprins.

Într-un timp erau şi pene de câteva ore, în tot cartierul, care făceau să pice apoi şi Internetul, deoarece căderea de tensiune afecta serverele aflate în zonă.

Cu toate astea, preţul la energie electrică creşte constant, iar dacă o întrebi pe madam care vine să citească contorul, pe cine poţi chema să verifice reţeaua, aceasta ridică din umeri şi spune că trebuie să apelăm la un „electrician autorizat”.

Asta se întâmplă deoarece italienii de la „Enel”, după ce au cumpărat fostul RENEL, nu au făcut altceva decât să ia chitanţierul din mâna statului şi să se transforme în „încasatorul naţional” al facturilor de la populaţie şi firme, bani care altădată ajungeau la stat.

Normal, pentru că economia de piaţă asta înseamnă; să transformi un monopol de stat într-unul privat, care nu face investiţii, nu respectă clientul şi urmăreşte doar să-şi maximizeze  profitul. Am observat că la unele casierii „Enel”, nici nu mai trebuie să mergi la ghişeu şi să ai vreun contact uman, atunci când plăteşti factura, locul angajaţilor fiind luat de nişte automate, în genul bancomatelor!

De ce am scris aceste rânduri pline de năduf?! Pentru că abia la ora asta am reuşit să pornesc calculatorul şi am citit pe Gândul că preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali. Iar eu trebuie să îmi cumpăr un regulator automat de tensiune, ca să pot folosi curentul jegos furnizat de cei de la „Enel”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge