Sunt anumite domenii publice care nu pot fi privatizate şi nu pot fi supuse „regulilor economiei de piaţă”. Printre acestea se numără şi acela al sănătăţii oamenilor. Dacă laşi sănătatea publică la mâna unor antreprenori privaţi, este ca şi cum ai condamna la moarte pe toţi cei care nu au suficienţi bani pentru a beneficia de servicii medicale decente.
Privaţii nu urmăresc altceva decât să obţină profit. Şi urmând logica economică, sunt lăsate la o parte orice aspecte ce ţin de umanitate, moralitate, solidaritate socială şi compasiune faţă de semeni.
În cazul României lucrurile sunt de-a dreptul scandaloase şi sinistre, deoarece nu numai că sănătatea oamenilor este lăsată pe seama unor particulari lacomi de bani, dar marea parte din aceşti bani vor veni tot din taxele cetăţenilor către stat.
Dacă în cazul altor ministere, cum este cel al Culturii sau Educaţiei, PDL a creat probleme investirii noilor miniştri, cu diverse înscenări, acuzaţii de plagiat sau conflicte de interese, în cazul Ministerului Sănătăţii, nu a existat nici o obiecţie cu privire la opţiunea premierului Ponta, deşi aici miza este uriaşă şi Traian Băsescu şi-a riscat funcţia acum câteva luni, căutând să impună cât mai urgent adoptarea noii Legi a Sănătăţii.
Nu cred că este greu de ghicit, deci, că actualul ministru al Sănătăţii, domnul Vasile Cepoi este „omul potrivit la locul potrivit”, fiind fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernul condus de Emil Boc şi unul din cei care au lucrat efectiv la elaborarea proiectului noii legi, care acum va fi supusă din nou dezbaterii publice, într-o formă aproape neschimbată, de către guvernarea USL.
Dacă în cazul Educaţiei şi Culturii, disputa este doar una internă, între partidele politice, în cazul Sănătăţii, ordinul se pare că vine mult mai de sus şi din afara ţării, de la FMI, Banca Mondială şi UE, deci nu se discută şi toată lumea este de acord cu el. Străinii au hotărât că sănătatea românilor trebuie să intre pe mâna speculatorilor privaţi, la fel ca şi sistemul energetic de altfel şi în această situaţie nici măcar guvernul de stânga a lui Ponta nu are curajul să mişte în front!
deci FMI Banca Mondiala si UE nu au un gram de democratie in politica lor,e ingrozitor sa sti ca exista mii de oameni in aceste institutii care condamna oamenii sa moara de foame.
ChavaLito^´s last blog post ..Trebuie desfiinţate băncile centrale?
Păi ce democraţie să aibă în politică, dacă ele însele nu sunt instituţii democratice, ci au fost create pentru a servi interesele unei oligarhii?