Spammerii de pe Facebook

By | 29 septembrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Primesc aproape zilnic cereri de prietenie pe Facebook, majoritatea de la persoane pe care nu le cunosc. În cele mai multe cazuri le dau confirmare, deoarece merg pe principiul că persoana trebuie cunoscută şi mai apoi, dacă face probleme, poate fi scoasă din listă.

Printre aceşti „prieteni” se numără uneori şi o categorie mai ciudată, pe care i-aş numi „spammeri”, sau „obsedaţi social media”. Lucrurile se desfăşoară în cazul acestora după o reţetă standard. După ce le accept cererea, îmi trimit un mesaj în care îmi mulţumesc călduros pentru că le-am dat confirmare şi îmi spun că sunt onoraţi că i-am inclus în lista mea. Nu spun însă nici cine sunt, nici cum au dat de mine pe Facebook.

După aceea, la câteva minute după mesajul de bun venit, mă trezesc cu o avalanşă de mesaje din partea lor, ce conţin linkuri către articole, imagini şi clipuri video, ce se învârt în jurul unui subiect ce se pare că îi obsedează: conspiraţii, ortodoxie, monarhie, alimentaţie vegetariană, diete pentru slăbit, un anumit gen de muzică, protecţia animalelor etc.

Nu aceste subiecte în sine sunt problema, multe dintre ele interesându-mă şi pe mine, eu însumi postând la rândul meu pe astfel de teme, ci numărul mare de mesaje, cam 10 – 20 pe minut şi postate practic încontinuu. La un moment dat, din cauza unui astfel de prieten nu mai pot citi mesajele celorlalţi, persoane cunoscute, sau chiar rude, deoarece toată pagina, de sus până jos, este ocupată doar cu mesajele fără număr ale amicului obsedat.

Nu am nimic personal cu aceşti indivizi, dar modul lor de a se manifesta este total neproductiv şi ineficient. Pe lângă faptul că nu pot citi toate mesajele lor, dacă îmi fac timp să intru pe câteva din linkurile pe care le recomandă, realizez că e vorba de tot felul de lucruri inutile, sau chiar aplicaţii FB, care, dacă le autorizezi, îţi pot folosi datele personale din cont. Aşa se face că sunt nevoit să îi şterg urgent din lista mea pe aceşti indivizi agasanţi.

Din punct de vedere al strategiei de comunicare, atât în social media cât şi în viaţa reală, această abordare este total greşită şi ineficientă. Este ca şi cum într-o conversaţie ai vorbi tot timpul repede şi tare fără să te opreşti, nelăsându-i pe ceilalţi să scoată niciun cuvânt şi nedându-le măcar posibilitatea să înţeleagă ce vrei spui. Este o acţiune inutilă, care consumă degeaba mult timp şi energie din partea tuturor.

0 păreri la “Spammerii de pe Facebook

  1. Tudor

    Bravo! Mlta dreptate ai aici domnule. Din pacate(fericire) astfel de actiuni (de stergere a spamerilor) sunt singura solutie. Multi ne (ne-am) confruntat cu aceasta problema si, decizia de a elimina elementele agasante fara cap si fara coada s-a dovedit eficienta in adevaratul sens al cuvantului. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge