Războiul pentru eliminarea banilor lichizi a ajuns şi în România

By | 10 octombrie, 2012
Distribuie prietenilor!

De mai multă vreme în Statele Unite, dacă faci plăţi cu bani cash de la o anumită sumă în sus, cam 10.000 de dolari dacă nu mă înşel, automat intri în vizorul FBI şi rişti să fi arestat, fiind considerat chiar terorist.

Scopul este fireşte eliminarea treptată a banilor lichizi şi creşterea dependenţei cetăţenilor de bănci şi de guvern, aceştia putând dispune de banii lor, deveniţi simple cifre într-un calculator, mult mai uşor şi mult mai abuziv ca până acum.

Se pare că acest proces de eliminare a banilor fizici din circulaţie este în desfăşurare şi în România, existând un anumit plafon la plăţile în bani cash efectuate de persoanele juridice, acesta urmând să fie introdus şi la persoanele fizice.

Vorbim despre intenţia de limitare a sumei maxime pentru plăţile cash, plăţi limitate deja pentru persoanele juridice. În prezent, o companie poate face într-o zi plăţi cash către o altă firmă sau o persoană fizică de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulată a operaţiunilor cu numerar nu poate depăşi 10.000 de lei pe zi. Plafonul ar urma să scadă până la 1.000 de lei către un singur client și cel mult 5.000 de lei cumulat. De asemenea, Ministerul Finanţelor analizează și posibilitatea („oportunitatea“, mai exact) de a introduce limitări și pentru plăţile între persoane fizice.

Sursa: Capital

Deci dacă vrei să cumperi ceva mai scump de 1000 de lei, trebuie mai întâi să depui suma respectivă la bancă. Asta înseamnă că vom fi tot mai dependenţi de bănci, care ne vor omorî cu comisioane tot mai mari la orice tranzacţie efectuată, iar statul va putea să bage mâna şi mai vârtos în avutul nostru, de câte ori are chef şi ne va urmări să nu-i scape niciun bănuţ netaxat. Totul bineînţeles sub pretextul reducerii evaziunii fiscale şi a economiei subterane, care oricum se desăşoară sub atenta supraveghere şi îndrumare a instituţiilor statului.

Şi chiar dacă treci peste faptul că vei deveni un sclav al băncilor şi al statului şi în final vei ajunge o vită cu implant RFID, mai poţi avea neşansa să păţeşti ca cei câteva sute de nefericiţi, care zilele acestea au avut ghinionul să plătească cu POS-urile de la Raiffeisen.

4 păreri la “Războiul pentru eliminarea banilor lichizi a ajuns şi în România

  1. Sorin

    Si in asigurari, nu ai voie sa incasezi cu ch mai mult de 5.000 la PJ.

  2. Pingback: In timp ce guvernantii ne-au alungat tinerii afara, pentru ca nu sunt bani de plata onorabila a salariilor, MUGUR ISARESCU APARA IN DISPERARE BANCILE STRAINE , care scot din tara asta tot untul... - Revista Informatii Agrorurale | Revista Informatii Agror

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge