Deşi în perioada guvernării Ungureanu USL s-a pronunţat în sprijinul cetăţenilor care protestau împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, Victor Ponta readuce în atenţie subiectul, de data aceasta în favoarea proiectului, care ar urma să fie pus în aplicare de Chevron.
S-au spus multe lucruri despre metoda fracturării hidraulice, atât favorabile, cât şi împotrivă, dar anumite aspecte, deosebit de grave, au fost trecute sub tăcere. Probabil din ignoranţă, sau din cauza unor interese, deosebit de mari, în acest sector industrial.
Cei care sunt împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, au pus accentul pe poluare şi pe producerea de cutremure, ca efecte secundare negative ale acestei metode, dar mai sunt şi alte aspecte, economice, de mediu şi de siguranţă care nu au fost luate în discuţie până acum.
Am citit în urmă cu ceva vreme un articol aparţinând jurnalistului american de investigaţii Greg Palast, ce prezintă câteva aspecte, descoperite în urma unor anchete personale ale autorului şi care sunt prezentate într-un interviu acordat unui jurnalist irlandez.
Unul din aspectele pe care le-am reţinut, este legat de condiţiile de siguranţă necesare exploatării gazelor de şist şi accidentele care pot avea loc. Greg Palast a investigat o serie de cazuri în care au avut loc explozii devastatoare şi alte accidente, produse în zone din lume în care se extrag gazele de şist. După spusele sale, o astfel de exploatare, care utilizează fracturarea hidraulică, este constituită dintr-un teren pe care se află amplasate câteva mii de puţuri de forare, de la care pleacă o reţea complicată de conducte de transport.
Întreţinerea acestui sistem de conducte este foarte costisitoare O serie de roboţi speciali inspectează în permanenţă conductele căutând urme de coroziune, fisuri, sau scăpări de gaze şi dacă aceste probleme sunt descoperite, conductele trebuie înlocuite imediat, în caz contrar existând riscul unor explozii cu efecte devastatoare. Problema majoră este aceea că aceste cheltuieli de întreţinere sunt suportate de statul pe teritoriul căruia se află rezervele de gaze, nu de către compania care le extrage. Gândiţi-vă deci, ce efort financiar ar trebui să facă statul român pentru a reduce riscul unor catastrofe majore!
Mai există şi o manipulare masivă legată de fracturarea hidraulică. Ni se aduce mereu ca argument favorabil faptul că Statele Unite folosesc pe scară largă această metodă de extracţie şi că datorită ei au devenit din importator, exportator de gaze. Plus de asta mai sunt prezentate o serie de studii care arată că procedeul este sigur şi nu afectează mediul şi populaţia.
Ceea ce nu se spune niciodată este faptul că America, spre deosebire de micile state europene, are imense suprafeţe nelocuite, cum este Arizona de exemplu, iar aceste exploatări sunt deschise predominant în acele zone fără populaţie, unde ar putea fi afectate cel mult puţinele animale din deşert şi câţiva localnici, rătăciţi pe acolo.
În ciuda propagandei masive care se face în favoarea fracturării hidraulice şi a sumelor uriaşe care sunt pompate în campanii, mită şi lobby-uri, acestă metodă este nocivă pentru mediu şi populaţie şi prezintă o serie de riscuri de siguranţă, necesitând cheltuieli suplimentare în acest sens.
Din păcate, după cum se vede, în mod inevitabil gazele de şist vor fi extrase şi la noi în ţară şi efectele se vor face simţite în timp, dar când oamenii le vor conştientiza, deja va fi prea târziu.
Greg Palast Interview from DCTV on Vimeo.
Pingback: Nesimţire crasă ! SUA ne ameninta: ”ori gaze de sist si Rosia Montana, ori va izolam |