În ultimul timp a revenit în atenia publicului – probabil şi din cauză că UDMR nu mai este la guvernare şi a reluat discursul extremist şi antiromânesc – tema regionalizării României şi scoaterea din Constituţie a atributului de „naţional” referitor la statul român.
Participând la nişte discuţii pe Facebook, având această temă, am tot auzit vehiculându-se sintagma „stat multinaţional”, pe care maghiarii din UDMR o folosesc ca argument pentru a-şi revendica aşa-zisa autonomie şi anumite privilegii, în plus faţă de cele pe care le au în prezent.
Mi-am exprimat opinia că statul multinaţional este o formulă de propagandă la fel ca şi multiculturalismul care, aplicat în ultimele decenii, a adus până în prezent Europa în ultimul hal. Imediat, teoreticienii anti-românismului, apărători ai globalismului corporatist au început să vină cu tot felul de argumente prin care să demonstreze că România nu este un stat naţional şi unitar şi să-mi ofere tot felul de alte exemple despre cum s-au format statele, ce componenţă etnică au etc.
Meditând puţin asupra problemei, am ajuns la concluzia că ideea de stat multinaţional este într-adevăr doar un termen de propagandă şi în realitate un nonsens. Definiţia din DEX a cuvântului „naţiune” sună cam aşa:
NAŢIÚNE, naţiuni, s. f. Comunitate stabilă de oameni, istoriceşte constituită ca stat, apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, care se manifestă în particularităţi specifice ale culturii naţionale şi în conştiinţa originii şi a sorţii comune. [Pr.: -ţi-u-] [Var.: (înv.) náţie s. f.] – Din lat. natio, -onis, it. nazione, fr. nation, rus. naţiia.
Deci, dacă o naţiune este o comunitate umană constituită ca stat, atunci, dacă pe un teritoriu avem mai multe naţiuni, asta înseamnă că avem mai multe state, egale ca număr cu cel al naţiunilor respective. Deci cei care spun că România este stat multinaţional, vor să propună de fapt, mai pe ocolite, dezmembrarea României!